ترازهای تجاری ایران چه میگویند؟/ افت خدمات و تجارت غیرنفتی در بهار
اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت تراز پرداختی کشور در بهار سال ۱۴۰۰ پرداخته که نشان دهنده افت عملکرد در برخی حوزهها در مقایسه با مدت مشابه سال قبل دارد.
به گزارش ایسنا، هر چند اقتصاد ایران توانسته بخشی از فشار شیوع کرونا را کاهش داده و در تجارت، آمارهایی نزدیک به دور پیش از شیوع کرونا به ثبت برساند اما هنوز در برخی شاخصها، نیاز به بهبود عملکرد دیده میشود.
هر چند از ابتدای سال جاری میزان صادرات غیرنفتی ایران بار دیگر صعودی شده اما همچنان تراز تجاری کشور منفی باقی مانده و به نظر میرسد در شرایطی که امکان کاهش واردات بیش از آنچه که تاکنون برنامه ریزی شده وجود ندارد، برای مثبت شدن این تراز به ثبت آمارهای صادراتی بالاتر احتیاج خواهد بود.
بر اساس براوردهای اتاق بازرگانی تهران، صادرات غیرنفتی کشور در بهار ۱۴۰۰ به حدود ۸.۶ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایشی ۶۹ درصدی را نشان میدهد. در حوزه واردات نیز رقم ۱۳ میلیارد دلار به ثبت رسیده که افزایشی ۴۲ درصدی را نشان میدهد.
به این ترتیب تراز تجاری ایران در بهار امسال منفی ۴.۴ میلیارد دلار بوده که افت عملکردی ۹ درصدی را در مقایسه با سال قبل نشان میدهد.
در حوزه خدمات نیز هنوز آمارها به ثبات گذشته نرسیده است. میزان صادرات خدمات ایران در بهار امسال، ۱.۳ میلیارد دلار بوده که افزایشی ۵۰ درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد. با این وجود ایران ۲.۱ میلیارد دلار واردات خدمات نیز داشته که در این بخش نیز افزایشی ۵۲ درصدی به ثبت رسیده است.
به این ترتیب تراز خدمات کشور نیز منفی ۰.۸ میلیارد دلار بوده که کاهشی ۵۵ درصدی را نسبت به سال قبل نشان میدهد. با توجه به اینکه شیوع کرونا، بیشترین تاثیر منفی را بر بخش خدمات گذاشت، پیشبینی میشود با بهبود نسبی شرایط در ماههای پیشرو، امکان رشد بیش از پیش این بخش فراهم شود.
همچنین بررسیها نشان میدهد که کسری حساب درآمد کشور در فصل نخست سال ۱۴۰۰ با کاهش ۶۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به منفی ۴۹ میلیون دلار رسیده است.
با این حال، موازنه تراز پرداختهای کشور در بهار امسال معادل ۶۹۹ میلیون دلار بوده که با بهبود و رشد مثبت نسبت به سال قبل همراه بوده است. میزان بدهی ارزی کشور نیز ۸.۷۴ میلیارد دلار بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل افزایشی حدودا یک درصدی را نشان میدهد.