ترس و لرز لوازم خانگی با نوسانات ارزی و انرژی!
یاسمین بلوردی
گزارشات جهانی نشان می دهد اندازه بازار لوازم خانگی در سال های اخیر به شدت رشد کرده است، به نحوی که از ۵۹۶.۰۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به ۶۴۴.۴۲ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ با نرخ رشد مرکب سالانه ۸.۱ درصد رسیده است.
به گزارش عصراقتصاد، این در حالی است که به گفته کارشناسان و تحلیلگران رشد در مدت نامبرده را می توان به افزایش نوسازی خانه ها، رشد بازار مسکن، برق رسانی خانه ها، تغییر سبک زندگی، آگاهی از بهره وری انرژی و تغییرات جمعیتی نسبت داد.
ارزش ۸۵۴.۲۱ میلیارد دلاری بازار جهانی لوازم خانگی تا سال ۲۰۲۸
انتظار می رود اندازه بازار لوازم خانگی در چند سال آینده شاهد رشد قوی باشد. به نحوی که برآورد می شود در سال ۲۰۲۸ با نرخ رشد مرکب سالانه ۷.۳درصد اندازه این بازار به ۸۵۴.۲۱ میلیارد دلار برسد و در این میان رشد در دوره پیش بینی را می توان به رشد یکپارچه سازی خانه های هوشمند، افزایش جمعیت طبقه متوسط، ویژگی های سلامت و تندرستی، نیازهای جمعیت پیر، ادغام ذخیره سازی انرژی نسبت داد.
نکته قابل تامل اینکه گزارشات حاکی از این است که آسیا و اقیانوسیه بزرگترین منطقه در بازار لوازم خانگی در سال ۲۰۲۳ بوده و اروپای غربی دومین منطقه بزرگ در بازار لوازم خانگی محسوب می شود.
۳ معضل کلیدی تولیدکنندگان لوازم خانگی در ایران
در واقع گزارشات نشان می دهد صنعت لوازم خانگی از صنایع پویایی است که در ایران نیز آمارها حکایت از روند رو به رشد آن را دارد به طوری که وزارت صمت تا پایان سال ۱۴۰۳ تولید ۲۰ میلیون دستگاه لوازم خانگی را در برنامه خود گذاشته است. به گفته متولیان امر تا الان تولید ۱۸میلیون و ۷۰۰ دستگاه محقق شده است.
با این وجود تولید در بخش لوازم خانگی نیز مانند بسیاری دیگر از صنایع همراه با چالش ها وموانعی است که به نوعی در روند تولید اختلال ایجاد کرده است.
یک منبع آگاه در این مورد به خبرنگار عصر اقتصاد گفت: در صنعت لوازم خانگی با ۳ مشکل کلیدی مواجه هستیم؛ یکی بحث قطعی برق واحدها، ناترازی انرژی و عدم تامین منابع انرژی واحدها که به خطوط تولید بسیار آسیب می زند.
معضل دوم بحث نوسانات نرخ ارز است که بر قیمت تمام شده اثر می گذارد و طبیعتا بر قدرت رقابتی از منظر صادرات تاثیر می گذارد؛ به این معنا که هرچقدر بهای تمام شده بیشتر شود آن هم در کشوری که درگیر تحریم و قاچاق کالا است طبیعتا توسعه صادرات محقق نمی شود به همین دلیل ما حتی در کشورهای همسایه بازاری نداریم که بخواهد قیمت مان رقابتی باشد.
قاچاق به شدت در بازار لوازم خانگی محسوس است به طوری که به گفته ستاد مبارزه با قاچاق ۳۰درصد لوازم خانگی موجود در بازار قاچاق است
وی افزود: از سوی دیگر قاچاق به شدت در بازار لوازم خانگی محسوس است به طوری که به گفته ستاد مبارزه با قاچاق ۳۰درصد لوازم خانگی موجود در بازار قاچاق است اگرچه ما معتقدیم بیش از این ارقام است با این وجود شکی نیست که بین ۳۰ تا ۴۰ درصد لوازم خانگی بازار قاچاق است؛ آن هم در شرایطی که پول مالیات، ارزش افزوده، پول کارگر، هزینه های دموراژ کالا در گمرک و هیچگونه هزینه دیگری پرداخت نمی کنند و طبیعتا با قیمت کمتری کالا در بازار عرضه می شود.
با توجه به اینکه مردم درگیر معیشت خود هستند قطعا به این محصولات که عمدتا فیک هم هستند و قیمت پایین تری هم نسبت به محصول مشابه ایرانی دارند؛ رو می آورند.
همه گروه های کالایی صنعت لوازم خانگی درگیر قاچاق هستند
گفتنی است در مورد لوازم خانگی قاچاق؛ برندهای کره ای سرآمد هستند و بیشترین محصولاتی که به صورت قاچاق وارد می شود برندهای کره ای است و در کنار آن محصولات آلمان و ترکیه نیز هستند که بسته به نوع کالا تفاوت دارد.
نکته قابل تامل اینکه حتی در مورد بلور و کریستال که میدان شوش مرکز اصلی عرضه آن است به وفور محصولات قاچاق فروخته می شود. به این ترتیب به گفته کارشناسان همه گروه های کالایی لوازم خانگی درگیر معضل قاچاق هستند و تنها منحصر به لوازم خانگی بزرگ نیست.
از سوی دیگر فعالان صنعت معتقدند با توجه به اینکه اصولا در ایام نوروز خریدها در این حوزه افزایش پیدا می کند تولیدکنندگان به اصطلاح یک پیک تولید در دوماهه آخر سال دارند اما با توجه به نوسان نرخ ارز که بر بهای تمام شده تاثیر مستقیم میگذارد، و در کنار آن حضور کالای قاچاق در بازار قطعا در دو ماهه پایان سال فروش کالای قاچاق نیز بیش از گذشته اوج می گیرد.
بنابراین اگرچه طبق آمارها تا ۸ماهه امسال روند رو به رشدی نسبت به مدت مشابه در فرایند تولید لوازم خانگی کشور رقم خورده است اما اینکه انتظار داشته باشیم در ماه های پایانی سال شتاب زیادی بگیرد قطعا اینگونه نخواهد بود.
سالانه ۳۵۰ میلیون دلار لوازم خانگی از ایران صادر می شود
این منبع آگاه همچنین در مورد آمارهای صادراتی در بخش لوازم خانگی گفت: بیشترین کالایی که در محصولات به اصطلاح حجیم صادر می شود از ایران «کولر آبی» است و به ویژه به کشور عراق و به ندرت به پاکستان صادر می شود.
در واقع طبق آمار وزارت صمت به طور میانگین ۳۵۰ میلیون دلار سالانه لوازم خانگی از ایران صادر می شود که ۷۰ تا ۸۰ درصد آن به گروه های کالایی غیر انرژی بر (چینی، بلور، کریستال، ظروف نچسب و …) تعلق دارد به ویژه اینکه در محصولات لوازم خانگی بزرگ مزیت رقابتی نداریم. این در حالی است که توسعه صادرات لوازم خانگی ایران همواره شیب ملایمی دارد و سالانه بین ۳۲۰ تا ۳۵۰ میلیون دلار کالا در این بخش از ایران صادر می شود.
اندازه، سهم و روند بازار لوازم الکتریکی ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۴
بر اساس این گزارش در بحث لوازم خانگی، لوازم خانگی برقی یا به اصطلاح الکتریکی همواره اهمیت ویژه ای داشته و تقاضاها بالا است و همین امر پویایی این بازار را رقم می زند.
به طوری که طبق آمارها جهانی اندازه بازار جهانی لوازم الکتریکی ۵۶۵.۱۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ بوده که ۶۱۱.۴۹ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ محاسبه شده و انتظار می رود تا سال ۲۰۳۴ حدود ۱۳۴۶.۰۷ میلیارد دلار ارزش داشته باشد. به عبارت دیگر انتظار می رود این بازار از ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۴ به میزان ۸.۲۱ درصد رشد مرکب سالانه به ثبت برساند.
طبق آمار وزارت صمت به طور میانگین ۳۵۰ میلیون دلار سالانه لوازم خانگی از ایران صادر می شود که ۷۰ تا ۸۰ درصد آن متعلق به گروه های کالایی غیر انرژی بر مثل چینی، بلور، کریستال، ظروف نچسب و …است به ویژه اینکه در محصولات لوازم خانگی بزرگ مزیت رقابتی نداریم
نکته قابل توجه اینکه در سال ۲۰۲۳ آسیا و اقیانوسیه با بیشترین سهم بازار (۳۵ درصد) بر بازار لوازم الکتریکی تسلط داشته اند. در واقع طبق آمارها کشورهایی مانند چین، هند، کره جنوبی و ژاپن به دلیل وجود قطبهای تولیدی و پایگاه مصرفکننده بزرگ، سهم عمدهای در بازار کسب درآمد دارند.
آسیا و اقیانوسیه از قابلیتهای تولید کارآمد، همراه با افزایش جمعیت طبقه متوسط، که تقاضا برای لوازم الکتریکی را افزایش میدهد، بسیار سود میبرد.
علاوه بر این، چندین شرکت کوچکتر تا متوسط در نتیجه پیشرفت فناوری و نوآوری محصول، حضور خود را در بازار از طریق ورود به بازارهای جدید افزایش می دهند.
گفتنی است در سال ۲۰۲۳ بر اساس کالا، یخچال حضور غالب در بازار جهانی لوازم خانگی را داشته است.