کد خبر: 140803178717
اقتصادبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

تعرفه های بی تاثیر

پس از یک هفته جنجال بر سر تعرفه واردات گوشی آیفون و کاهش آن از 96 درصد ابلاغ شده به 15 تا 30 درصد، اما تاثیر چشمگیری در قیمت این محصول نداشت

هفته گذشته با مصوبه هیات وزیران، سود بازرگانی واردات گوشی های تلفن همراه ایفون ۹۶ درصد تعیین شد و پس از آن، از سوی معاون اول رئیس جمهوری، رسما ابلاغ شد.

در بخشنامه ابلاغی قید شده بود که “واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، با سود بازرگانی ۹۶ درصد مجاز می باشد”. اما بلافاصله بعد از ابلاغ این تعرفه، سخنگوی دولت در توییتی، این تعرفه را اشتباه خواند و عنوان کرد که در آینده برای این موضوع تصمیم گیری می شود.

به گزارش عصراقتصاد، پس از ایجاد حواشی های بسیار در مورد تعرفه ابلاغ شده، همتی، وزیر اقتصاد گفت: تعرفه ۹۶ درصدی واردات آیفون مصوبه ما نبود و حتما اصلاح می شود و تعرفه نهایی برای واردات آیفون احتمالا حدود ۳۰ درصد و بیشتر از آن معنا ندارد و با همان ارزی که گوشی های سامسونگ و سایر برندها وارد می شود آیفون هم وارد می‌شود.

عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در رابطه با ارز تخصیصی به واردات آیفون گفت: با همان ارزی که گوشی‌هایی مانند سامسونگ وارد می‌شود آیفون نیز وارد خواهد شد. همچنین ارز مورد نیاز برای واردات آیفون با تعرفه و نرخ بازار ارز توافقی خواهد بود.

وی درباره تعرفه‌های اعلامی برای واردات آیفون گفت: تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات آیفون مصوبه ما نبوده و به زودی اصلاح می‌شود و احتمالاً نزدیک به ۳۰ درصد باشد.

سرانجام پس از یک هفته بحث و جدل، دبیر هیئت دولت اعلام کرده است که حقوق ورودی مربوط به گوشی اپل در سال جاری برای گوشی‌های بالای ۶۰۰ دلار مطابق قانون بودجه در رویه تجاری ۱۵ درصد و در سایر رویه‌ها ۳۰ درصد تعیین شده و برای گوشی‌های اپل ۶۰۰ دلار و پایین‌تر حقوق ورودی در رویه تجاری پنج درصد و در سایر رویه‌ها شش درصد تعیین شده است.

افزایش قیمت مدل‌های بالای آیفون

در این رابطه رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران از افزایش قیمت آخرین مدل‌های آیفون در بازار خبر داد و تعرفه ۹۶درصدی برای واردات آیفون را اشتباه دانست.

سیدحسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران از تاثیرات آزادسازی رجیستری آیفون در بازار این کالا گفت و توضیح داد: با آزاد شدن رجیستری گوشی‌های آیفون در کشور تقاضا برای آخرین مدل‌های این گوشی‌ها افزایش پیدا کرده و همین موضوع به افزایش قیمت آنها دامن زده است. زیرا این تقاضا در حالی افزایش یافته که عرضه کم است و این شرایط به افزایش ۱۰درصدی تا ۱۵درصدی قیمت آخرین مدل‌های آیفون در بازار انجامیده است و شنیده‌ها حاکی از این است که قیمت آیفون ۱۶پرومکس در بازار غیررسمی از ۹۰ میلیون تومان به ۱۰۵ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است.

وی افزود: با این حال از آنجا که آیفون‌های ۱۵ و ۱۶ که اکنون در بازار عرضه می‌شوند، به صورت قاچاق وارد شده خرید آنها پیشنهاد نمی‌شود و تاکید ما بر این است مردم در خرید این گوشی‌ها عجله نکنند زیرا موضوع تعرفه واردات این کالا هنوز نابه‌سامان است و تعیین میزان واقعی تعرفه واردات زمان می‌برد و نیاز به بررسی بیشتر دارد، این تعرفه باید به گونه‌ای وضع شود که نه دولت متضرر شود و نه مردم.

وی از کاهش قیمت مدل‌های پایین‌تر آیفون خبر داد و خاطرنشان کرد: افزایش تقاضا برای آخرین مدل‌های آیفون در پی آزادسازی رجیستری آنها به کاهش ۱۰ تا ۱۵درصدی قیمت مدل‌های پایین‌تر و آیفون‌های ۱۲ و ۱۳ انجامیده زیرا تقاضا برای آنها کاهش پیدا کرده است.

یکی از نکاتی که به اشتباه و پس از ابلاغ تعرفه ۹۶ درصدی در فضای مجازی به صورت گسترده ای پخش شد، محاسبه ی بهای تمام شده عوارض آیفون های جدید وارداتی با تعرفه ۹۶ درصدی و نرخ محاسباتی ۷۰ هار تومانی بود. درواقع نکته ای که در این محاسبات به اشتباه لحاظ شده بود، محاسبه تعرفه واردات با ارز ۷۰ هزار تومانی بود، در حالی که در سال ۱۴۰۳، نرخ محاسباتی ارز در گمرک ۲۸۵۰۰ تومان است.

این در حالی است که با توجه به اینکه واردات آیفون از طریق رویه تجاری به سال بعد موکول می شود، در لایحه بودجه ۱۴۰۴ دولت نرخ ارز محاسباتی به ۵۵ هزار تومان افزایش یافته است. بر این اساس چه با سود بازرگانی ۹۶ درصد و چه با سود بازرگانی ۳۰ تا ۵۰ درصد در سال آتی عملا عوارض دو برابری از واردکنندگان وصول خواهد شد.

در واقع کاهش سود بازرگانی با توجه به دو برابر شدن نرخ ارز محاسباتی، چندان تاثیری در کاهش قیمت این تلفن های همراه نخواهد داشت.

سیدحسین سادات حسینی، رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران در این باره نیز با اشاره به اعلام تعرفه‌های مختلف برای واردات آیفون‌ گفت: تعیین و اعلام تعرفه‌ها یک کار کاملا کارشناسی است که باید در جلسات تعیین تعرفه، از مشاوره‌های اصناف و بخش خصوصی استفاده شود تا کمترین آسیب به خریداران برسد، در مجموع این تعرفه باید به گونه‌ای وضع شود که نه دولت و نه مردم متضرر شوند؛ چراکه ورود قاچاقی این کالا باعث متضرر شدن هر دو طرف می‌شود.

بازگشت آیفون به بازار ایران

از ابتدای پاییز ۱۴۰۱ واردات آیفون ۱۴ به بالا به شکل تجاری و مسافری به کشور ممنوع شد. این تصمیم باعث شد قیمت آیفون ۱۳ به دلیل داشتن رجیستری و گارانتی از آیفون ۱۴ و ۱۵ قاچاق گران‌تر شده و بعضا عده‌ای ترجیح دهند با پول کمتر از آخرین تکنولوژی موجود استفاده کنند و در کنار آن با استفاده از یک موبایل ارزان قیمت سیم کارت خود را فعال کنند و با جدیدترین مدل آیفون به اینترنت یک موبایل ارزان متصل شوند.

اما خرداد ماه امسال تصویب‌نامه هیئت وزیران منتشر شد که بر اساس آن با توجه به ممنوعیت واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، در صورت لغو ممنوعیت آن در آینده توسط مراجع ذیصلاح، سود بازرگانی آن به میزان ۹۶ درصد پیش بینی خواهد شد.

از طرف دیگر اوایل شهریور ۱۴۰۳، سید ستار هاشمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درباره رجیستری گوشی‌های تلفن همراه اپل گفته بود که «تصمیم‌گیری درباره رجیستری آیفون ۱۴ و ۱۵ در حوزه وزارت صنعت، معدن و تجارت است که پیگیری می‌کنیم و منتظر می‌مانیم که چه اتفاقی خواهد افتاد».

در نهایت چندی پیش مصوبه‌ای در جلسه هیئت دولت برای رفع ممنوعیت آیفون صادر شده که بر این اساس سه دستگاه شامل وزارت صمت، ارتباطات و معاونت حقوقی ریاست جمهوری مامور شدند آیین‌نامه واردات را تدوین کنند، اما هنوز وضعیت اجرا و جزئیات تعرفه آن مشخص نیست.

قیمت آیفون در روز دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳

قیمت آیفون در مدل‌های مختلف بسته به مدل ورود به کشور بین ۶۳.۴ میلیون تومان تا ۱۴۳.۴ میلیون تومان است.

با توجه به جدول قیمت آیفون، این تعرفه ها چندان تاثیری در روند بازار و قیمت محصول نداشته است چه زمانی که ۹۶ درصد اعلام شد و چه حالا که ۱۵ یا ۳۰ درصد اعلام شده است. گویا تعرفه ها به نوعی شوخی با مشتریان و خریداران است.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا