توسعه نظام ارجاع و پزشک خانواده به بهبود شاخص های سلامت کمک می کند

مدیر کل سلامت خانواده و نظام ارجاع سازمان بیمه سلامت ایران گفت: سازمان بیمه سلامت ایران با حمایت راهبردی از توسعه نظام پزشک خانواده و نظام ارجاع، بر آن است، گامی مؤثر در جهت بهبود شاخصهای سلامت و افزایش رضایتمندی بردارد.
به گزارش مرکز امور مشتریان و اطلاع رسانی سازمان بیمه سلامت ایران، آناهیتا کشاورزی با اشاره به شعار اولین روز هفته سلامت به نام عدالت درسلامت با پزشکی خانواده و نظام ارجاع گفت: عدالت در سلامت به معنای دسترسی برابر و عادلانه آحاد جامعه به خدمات سلامت، همواره یکی از اهداف اصلی نظامهای سلامت کارآمد بوده است.
در این راستا، استقرار نظام پزشکی خانواده و اجرای مؤثر نظام ارجاع، از مهمترین راهکارهایی است که میتواند به تحقق این هدف ملی کمک کند.
مدیر کل سلامت خانواده و نظام ارجاع سازمان بیمه سلامت ایران افزود: نظام پزشکی خانواده با ایجاد ارتباط مستمر و سازمانیافته میان پزشک و خانواده، زمینه ارائه خدمات جامع، مداوم و متناسب با نیازهای واقعی افراد را فراهم میسازد. این رویکرد ضمن تمرکز بر پیشگیری، شناسایی زودهنگام بیماریها و مدیریت صحیح منابع، از ارجاع غیر ضروری بیماران به سطوح تخصصی جلوگیری مینماید.
وی تصریح کرد: از سوی دیگر، نظام ارجاع با ساماندهی مسیر ارائه خدمات تخصصی و فوقتخصصی، موجب افزایش بهرهوری در ارائه خدمات، کاهش هزینهها و ارتقای کیفیت مراقبت میشود. این نظام به ویژه در مناطق کمتر برخوردار و برای گروههای آسیبپذیر، نقش بسزایی در کاهش نابرابریهای سلامت و افزایش عدالت دارد.
کشاورزی تاکید کرد: سازمان بیمه سلامت ایران با حمایت راهبردی از توسعه نظام پزشک خانواده و نظام ارجاع، بر آن است تا با ارتقای کارایی، اثربخشی و عدالت در ارائه خدمات سلامت، گامی مؤثر در جهت بهبود شاخصهای سلامت و افزایش رضایتمندی بردارد.
مدیر کل سلامت خانواده و نظام ارجاع سازمان بیمه سلامت ایران، در بخش دیگری از صحبت های خود عنوان کرد: سازمان با اجرای سه طرح پزشکی خانواده روستایی، پزشکی خانواده شهری در دو استان مجری فارس و مازندران و نظام ارجاع در صندوق بیمه سلامت همگانی و سایر اقشار نظام ارجاع یک از طریق نظام ارجاع مبتنی بر پزشکی خانواده با ارائه خدمات شامل مراقبت های مرتبط با حفظ و ارتقای سلامت، پیشگیری، تشخیص، درمان و ارجاع به سطوح بعدی و پیگیری درمان جمعیت تحت پوشش، توانسته در برقراری عدالت در سلامت نقش به سزایی را ایفا کند.
همچنین با اجرای سه طرح فوق، دسترسی بیمه شدگان تحت پوشش به خدمات افزایش یافت و همچنین کاهش پرداخت از جیب بیمه شدگان را به همراه داشت.
وی با اشاره به اهم اقدامات با اجرای پزشکی خانواده روستایی افزود: پوشش بیمه ای رایگان برای ۲۰ میلیون جمعیت تحت پوشش صندوق روستایی، افزایش دسترسی بیمه شدگان به خدمات سطح اول در نزدیکترین محل زندگی افراد، کاهش پرداخت از جیب بیمه شدگان با ارائه رایگان: خدمت دهان و دندان برای گروه هدف (افراد زیر ۱۴ سال، مادران باردار و شیرده) بخشی از اقداماتی است که دراین حوزه انجام شده است.
کشاورزی ادامه داد: ارائه خدمات آزمایشگاهی ادغام یافته در بسته خدمت گروههای سنی، به عنوان مثال آزمایشات مادران باردار (دو نوبت براساس بسته خدمت) شامل: یک نوبت RH& BIOOD Group، آزمایش CBC و شمارش افتراقی سلولهای خونی، آزمایش آنالیز کامل ادرار، کشت ادرار، Serum Creatinin، Serum BUN آزمایش کومبس غیرمستقیم (مادرانRH منفی)، FBS، TSH، VDRL، HIV، HBSAg، آزمایش غربالگری دیابت بارداری، Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) و GCT نمونه ای از اقدامات صورت گرفته در حوزه پزشک خانواده و نظام ارجاع است.
مدیر کل سلامت خانواده و نظام ارجاع سازمان بیمه سلامت ایران، درباره غربالگری نوزادان دراین بخش افزود: اندازهگیری TSH ،CH، اندازهگیری کمّی فنیل آلانین(PKU) ) و G6Pd در صورت وجود امکانات و حسب نیاز و ارائه سونوگرافی بارداری نوبت اول برای بیمه شدگان صندوق روستایی از اهم فعالیت های انجام شده است.
وی با اشاره به ارتقاء بسته خدمات سطح اول با اضافه نمودن بسته خدمات بهبود تغذیه و سلامت روان به بسته خدمات پزشکی خانواده روستایی اظهارداشت: آموزش سبک زندگی سالم مبتنی بر آموزه های طب ایرانی برای پزشکان خانواده و در بخش پزشکی خانواده شهری، افزایش دسترسی بیمه شدگان برای دریافت خدمات وکاهش پرداخت از جیب مهم ترین اقداماتی است که به آن پرداخته شده است.