کد خبر: 12060199345
اقتصادبازار

تولید آجیل افزایش می‌یابد | آجیل ارزان می شود؟

با وجود گزارش‌هایی که از کاهش تولید و برداشت گردو، بادام و پسته منتشر می‌شود، بازار آجیل امسال نه‌تنها با هیچ کمبودی مواجه نخواهد بود، بلکه برآوردها از افزایش ۲۰تا ۳۰درصدی تولید حکایت دارد.

به گزارش همشهری آنلاین، با عرضه پسته، گردو و بادام تازه به بازار میوه در هفته‌های گذشته، میزان تولید این محصولات برای تازه‌خوری و همچنین پیش‌بینی تولید آجیل برای امسال مورد توجه قرار گرفته است.

رقم تولید این محصولات از آن جهت دارای اهمیت است که هر سه این محصولات یک ماه پیش، آسیب به نسبت زیادی از بارش‌های سنگین ناشی از سامانه مونسون در مردادماه متحمل شدند.

در استان تهران شهرستان‌های دماوند، فیروزکوه و همچنین استان کرمان، تگرگ و سیلاب بخش زیادی از محصول گردو و بادام نارس را پای درخت‌ها ریخت و تعدادی از درختان پسته را از ریشه کند. وزیر جهادکشاورزی برآورد اولیه خسارت بارش‌ها به بخش کشاورزی را ۱۰هزار میلیارد تومان عنوان کرد اما رقم دقیق این خسارات هنوز اعلام نشده و اظهارنظرهای متفاوتی در این زمینه ارائه می‌شود.

سرمازدگی، بی‌آبی و سیل، تولید را کاهش داد

مشاور اتحادیه آجیل و خشکبار تهران درباره برآورد میزان تولید محصولات آجیل به همشهری گفت: برداشت پسته، گردو و بادام و دیگر محصولات منتج به آجیل همچنان ادامه دارد و رقم دقیق تولید این محصولات پایان شهریورماه مشخص خواهد شد.

مصطفی احمدی افزود: سال‌های گذشته باغداران با مشکل سرمازدگی مواجه بودند امسال سیل و تگرگ هم به این عوامل اضافه شد و خساراتی که به برخی محصولات وارد شده، برآورد حجم تولید را دشوار کرده است.

وی محصولات خسارت دیده را گردو، پسته و بادام عنوان کرد وگفت: در بعضی از شهرستان‌ها تگرگ به بخشی از محصول گردو روی درختان خسارت زد و محصول بادام نیز خسارات مشابهی متحمل شد که در نتیجه این آسیب‌ها، امسال تولید در زمینه این دو محصول و همچنین پسته کاهش خواهد داشت اما رقم آن مشخص نیست.

هفته گذشته نیز رئیس هیأت مدیره انجمن پسته ایران از خسارت ۴۰تا۵۰درصدی سرما به باغ‌های پسته کشور خبر داد.

محمد صالحی با تأکید بر اینکه هم‌اکنون نمی‌توان مجموع خسارات باغ‌های پسته کشور از کم آبی، سیل و سرمازدگی را برآورد کرد، افزود: به‌رغم نبود امکان برآورد مجموع خسارات به باغ‌های پسته کشور، پیش‌بینی انجمن این است که میزان تولید بسیار کمتر از میزان مورد انتظار برای سال‌جاری باشد.

صالحی میزان مورد انتظار برای تولید پسته امسال را ۲۳۰ تا ۲۴۰هزار تن اعلام کرد و افزود: این در حالی است که با توجه به خسارات به باغ‌ها پیش‌بینی انجمن پسته برای تولید سال‌جاری ۱۳۵هزار تن است.

بازار تأمین است

با وجود ارائه گزارش‌هایی از افت تولید، اتحادیه باغداران کشور به‌عنوان مرجع دقیق اعلام آمار تولید محصولات باغی، کاهش تولید را تأیید نمی‌کند و میزان برداشت این محصولات را در حد سال قبل می‌داند.

مجتبی شادلو، عضو هیأت مدیره اتحادیه باغداران کشور در گفت‌وگو با همشهری میزان تولید پسته و گردو را نزدیک به آمار سال گذشته دانست و پیش‌بینی کرد از لحاظ تامین بازار این دو محصول چه به‌صورت تازه‌خوری و چه به‌صورت آجیل مشکلی وجود نداشته باشد.

او با بیان اینکه آمار برداشت پسته از استان‌های مختلف هنوز نهایی نشده گفت: سرمای ابتدای امسال و بارش‌های نیمه تابستان خسارتی به محصولات باغی وارد کرد اما آسیب در حدی نیست که در تامین بازار مشکلی ایجاد شود.

شادلو پیش‌تر در گفت‌وگو با همشهری از آسیب شدید محصول گردوی باغ‌های شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه از بارندگی‌ها و تگرگ خبر داده بود.

افزایش تولید آجیل

پیش‌بینی و برآورد فعالان بازار آجیل از تولید امسال به‌رغم تمام خسارات وارده به محصولات اصلی این است که تولید آجیل قطعا ۲۰تا ۳۰درصد بیش از رقم پارسال است.

مشاور اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار تهران با اشاره به کاهش ۷۰درصدی تولید آجیل در سال گذشته به همشهری گفت: میزان تولید امسال بسیار بهتر از سال گذشته بود و برآورد رقم رشد تولید تا امروز ۳۰درصد بوده اما امیدواریم تا پایان شهریور بتوانیم خبر افزایش این رقم تا ۵۰درصد را اعلام کنیم.

احمدی، نسبت به‌احتمال تعدیل قیمت آجیل همزمان با افزایش تولید ابراز امیدواری کرد و افزود: قیمت بالای اقلام آجیل باعث شده بازار این محصول در رکود تورمی شدیدی قرار گیرد و امیدواریم با کاهش قیمت‌ها تقاضای مصرف و خرید و فروش افزایش یابد.

رئیس سابق اتحادیه آجیل و خشکبار تهران در پاسخ به این سؤال که افزایش تولید آجیل با وجود کاهش برداشت محصولات اصلی چگونه امکانپذیر است، گفت: در بعضی از محصولات نسبت به سال گذشته درصدی از افت تولید را داریم اما برخی دیگر از محصولات به‌ویژه تخمه‌جات رشد ۸۰تا بیش از ۱۰۰درصدی تولید گزارش شده است.

او با اشاره به اینکه آجیل ۷۰تا ۸۰قلم جنس را شامل می‌شود، ادامه داد: در مجموع این اقلام افزایشی بین ۲۰تا ۳۰درصدی داریم ضمن اینکه در اقلام خسارت دیده هم میزان افت تولید مشخص نیست.

به‌گفته احمدی مصرف آجیل کشور در سال‌های گذشته بین ۱۵۰تا ۲۰۰هزار تن بود که طی سال‌های اخیر هر سال نسبت به سال قبل کمتر شده است و مصرف ۲۰هزارتنی پسته نیز در سال‌های اخیر تا ۱۰هزارتن کاهش یافته و این عامل به موازات مشکلات صادراتی ناشی از تحریم، باعث شده حجم زیادی محصول در انبارها باقی‌ بماند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا