
ابوالفضل زنگانه؛ معاون اجتماعی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گلستان
دنیای پر فراز و نشیب و رقابتی امروز، آشنایی مدیران با ابزارهای نوین و درک کاملی از تحلیل های اقتصادی روز دنیا و آشنایی با مختصات اقتصاد نوین، دیگر یک مزیت نیست، بلکه ضرورتی اجتنابناپذیر است.
در این شرایط درک درست از ماهیت وجودی اقتصاد و تحلیل ها و پیش بینی های مشاوران، تنها بخشی از اطلاعاتی است مدیران را در تصمیم گیری های سرنوشت ساز یاری می رسانند. به علاوه ، با گسترش فضای اقتصاد مجازی ، اهمیت تحلیل های دادهمحور و تصمیمگیری های هوشمند در بازار های سرمایه گذاری، بیش از گذشته اهمیت یافته و مدیریت در این مسیر نقشی کلیدی ایفا میکند.
به زبان ساده مدیریت در اقتصاد نقش بنیادی و حیاتی ایفا میکند، زیرا تصمیمات مدیریتی، منابع محدود را به شیوهای کارآمد تخصیص میدهند و مسیر سرمایه گذاری های نوین، رشد و توسعه اقتصادی بنگاه را تعیین میکنند.
در سطح بنگاههای اقتصادی، مدیریت صحیح میتواند با برنامهریزی دقیق، سازماندهی منابع، رهبری مؤثر و کنترل فرایندها، بهرهوری را افزایش دهد و به رقابتپذیری شرکتها در بازار کمک کند. در سطح کلان نیز، مدیران اقتصادی و سیاستگذاران دولت ها با تحلیل دادهها و ترسیم سیاستهای مالی، پولی و صنعتی، میتوانند بر تورم، بیکاری، سرمایهگذاری و رشد اقتصادی تاثیر گذار باشند.
در جهانی که سرعت تغییرات تکنولوژیک و اقتصادی همگام با هم رو به فزونی است، اتکای صرف به منابع دانشگاهی یا تجربه گذشته برای تصمیم گیری های کلان اقتصادی کافی نیست. مدیران در این اوضاع نیازمند ابزارهای علمی و نظاممند برای تحلیل گزینهها، پیشبینی پیامدها، ارزیابی ریسکها و بهینهسازی منابع در سطوح مختلف هستند.
اینجاست که مدیریت به مدد اقتصاد آمده و از پیشبینی تقاضای بازار گرفته تا تعیین قیمت، تحلیل رقبا، انتخاب ترکیب بهینه تولید و تخصیص منابع، به مدیران و گردانندگان مجموعه های اقتصادی امکان میدهد تصمیمهایی مبتنی بر داده و تحلیل اقتصادی اتخاذ کنند.
بدون وجود مدیریت کارآمد، پویا و با دانش، حتی جوامع دارای منابع غنی از نظر مالی و نیروی انسانی نیز ممکن است دچار رکود، ناکارآمدی و اتلاف منابع شوند. همچنین در شرایط بحران، مانند جنگ، سیل ، رکود اقتصادی یا بحرانهای مالی، مدیریت نقش کلیدی در تصمیمگیریهای سریع و مؤثر برای کاهش آسیبها و بازگرداندن ثبات اقتصادی دارد.
مدیریت در اقتصاد را باید بهعنوان بن مایه ای استوار، در تصمیمسازی علمی و راهبردی در فضای پیچیده سازمانی جهان امروز قلمداد کرد. این آگاهی بخشی، هم از نظر نظری غنی و عمیق است و هم از نظر کاربردی و عملی دقیق و اثربخش و اثرات آن را در مجموعه بزرگ اقتصادی دنیا شاهد هستیم.
در جهانی که بنگاهها با بحرانهای پیاپی، رقابت شدید، و محدودیت منابع مواجهاند، مدیریت در اقتصاد چراغ راهی برای تصمیمگیری مبتنی بر عقلانیت اقتصادی و وابسته به تحلیل های درست اقتصادی با زیربنای مدیریتی خواهد بود.
سازمانها، دانشگاهها و نظامهای آموزشی اگر خواهان تربیت مدیرانی آگاه، تحلیلگر و آیندهنگر هستند، باید این نگرش و رویکرد را در صدر برنامههای خود قرار دهند. آینده مدیریت از آنِ کسانی است که علم اقتصاد را بفهمند، و هنر مدیریت را در بهره برداری مطلوب از آن بهکار گیرند.
بهطور کلی، مدیریت علمی و آگاهانه یکی از پایههای اصلی توسعه پایدار اقتصادی در هر جامعهای است و جوامعی که آگاهانه مولفه های مدیریت در حوزه ها و سطوح مختلف را به کار بندند، ریل گذاری رسیدن به توسعه پایدار را بنا نهاده اند.