در آذرماه ۱۴۰۳، گزارشهای مرکز آمار حاکی از آن است که نرخهای افزایشی قیمتها در بخشهای مختلف اقتصادی ایران همچنان به چالشی برای تولیدکنندگان و مصرفکنندگان تبدیل شده است.
تورم سالانه ۲۳.۱ درصد در بخش صنعت، ۲۵ درصد در معادن و رکوردشکنی ۳۹.۷ درصد در خدمات اعلام شده است. البته در برخی بخشها شرایط بهبود یافته، اما در بسیاری از دیگر حوزهها هنوز سایه سنگین افزایش قیمتها احساس میشود.
به گزارش عصراقتصاد، در حالی که افزایش قیمتها در صنایع مختلف و بخش خدمات مشهود است، گروه “ساخت انواع آشامیدنیها” بالاترین نرخ تورم سالانه را تجربه کرده و گروه “فعالیتهای املاک و مستغلات” نیز در زمینه خدمات پیشتاز افزایش قیمتها شده است.
بر اساس گزارشهای جدید مرکز آمار، تورم تولیدکننده در بخش صنعت در آذرماه ۱۴۰۳ به ۲۳.۱ درصد ثابت مانده، است.
در آذر ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۵.۰ درصد بوده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲.۴ درصد)، ۲.۶ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۵.۰ درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم ماهانه با ۱۰.۶ درصد مربوط به گروه “ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلرو نیم تریلر” و کمترین تورم ماهانه با ۰.۴ درصد افزایش مربوط به گروه “ساخت محصولات غذایی” میباشد.
در آذر ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در ۱۲ ماههی منتهی به این ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۲۳.۱ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۳.۱ درصد)، بدون تغییر مانده است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در ۱۲ ماه منتهی به آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۳.۱ درصد افزایش دارد.
تورم در بخش معدن
همچنین در این ماه، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۶ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۰.۹ درصد)، ۰.۷ واحد درصد افزایش داشته است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۱.۶ درصد افزایش داشته است.
در این ماه بیشترین تورم ماهانه با ۱.۸ درصد مربوط به گروه “سایر معادن” و کمترین تورم ماهانه با ۱.۵ درصد مربوط به گروه “کانههای فلزی” است.
در آذر ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۱.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۹.۸ درصد)، ۲.۱ واحد درصد افزایش داشته است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۳۱.۹ درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم نقطه به نقطه با ۳۵.۴ درصد مربوط به گروه “سایرمعادن” و کمترین تورم نقطه به نقطه با ۲۸.۸ درصد مربوط به گروه “زغال سنگ” بوده است.
در آذر ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن در ۱۲ ماه منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه در سال قبل، ۲۵.۰ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۶.۳ درصد)، ۱.۳ واحد درصد کاهش داشته است.
به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات معدنی به ازای تولید محصولاتشان در داخل کشور، در ۱۲ ماه منتهی به آذر ماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۵.۰ درصد افزایش دارد.
در این ماه بیشترین تورم سالانه با ۳۶.۱ درصد مربوط به گروه “سایر معادن” و کمترین تورم سالانه با ۲۱.۹ درصد مربوط به گروه “زغال سنگ” بوده است.
تورم در بخش کشاورزی
بر اساس گزارش مرکز آمار، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش “زراعت، باغداری و دامداری سنتی” در ۱۲ منتهی به آذر ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۳۲.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۳۳.۷ درصد)، ۰.۸ واحد درصد کاهش داشته که بیشترین تورم سالانه مربوط به گروه ” پرورش بز و بزغاله سنتی ” با ۶۹.۸ درصد و کمترین تورم سالانه مربوطه به گروه “غلات” با ۸.۷ درصد است.
در آذر امسال شاخص قیمت تولیدکننده بخش “زراعت، باغداری و دامداری سنتی” ۱۵۸۵.۵ بوده که نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۶.۶ درصد افزایش داشته است.
در آذر ماه امسال، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش “زراعت، باغداری و دامداری سنتی” در ۱۲ منتهی به آذر ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۳۲.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۳۳.۷ درصد)، ۰.۸ واحد درصد کاهش داشته است.
در این ماه بیشترین تورم سالانه مربوط به گروه ” پرورش بز و بزغاله سنتی ” با ۶۹.۸ درصد و کمترین تورم سالانه مربوطه به گروه “غلات” با ۸.۷ درصد است.
تورم در بخش مرغداری و گاوداری صنعتی
همچنین مرکز آمار اعلام کرد که تورم سالانه برای تولیدکننده محصولات مرغداریهای صنعتی و گاوداریهای صنعتی به ترتیب ۳.۵ واحد درصد و ۲.۹ واحد درصد کم شده است.
در آذر امسال شاخص قیمت تولیدکننده بخش مرغداری های صنعتی کشور برابر با ۱۵۲۱.۸ بوده است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۴.۷ درصد کاهش و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۷.۸ درصد افزایش یافته است.
در این ماه میانگین شاخص قیمت در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نیز نسبت به دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم سالانه) ۲۰.۴ درصد افزایش یافته است.
در آذر ماه ۱۴۰۳، تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده محصولات گاوداریهای صنعتی در داخل کشور در دوازده ماه منتهی به این ماه نسبت به دوره مشابه در سال قبل به ۲۳.۲ درصد رسید که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل (۲۶.۱ درصد)، ۲.۹ واحد درصد کاهش نشان میدهد.
در ماه مورد بررسی، در میان اقلام گاوداریهای صنعتی در کشور، کمترین تورم سالانه مربوط به قلم ” شیر” (۱۱.۵ درصد) و بیشترین آن مربوط به ” گاو تلیسه” (۶۶.۷ درصد) بوده است.
تورم تولیدکننده در بخش های خدماتی
اما در بخش خدماتی، مرکز آمار گزارش آبان ماه را منتشر کرده است که براساس آن، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات در ۱۲ ماه منتهی به آبان امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۹.۷ درصد بوده است.
در آبان ۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخشهای خدمات ۱۲۷۷.۸ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۱.۶ درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۳.۵ درصد و در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۳۹.۷ درصد افزایش داشته است.
به این ترتیب براساس گزارش مرکز آمار، برخی از بخشها با نوسانات شدید قیمتی روبرو هستند، در حالی که دیگر بخشها به سمت ثبات حرکت میکنند.