کد خبر: 230801108433
روزنامهعدالت و رفاه اجتماعی

جزئیات تسهیلات حمایتی بانک‌ها از صنایع داروسازی

رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه به مردم تضمین می‌دهیم که ظرف هفته آینده مشکل کمبود آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی، سرم‌های تزریقی، شربت استامینوفن، بروفن و… حل شود، از ارائه تسهیلات بانکی ۱۵۰۰۰ میلیارد تومانی به صنایع داروسازی کشور خبر داد.

به گزارش ایسنا، دکتر سید حیدر محمدی درباره کمبودهای آنتی‌بیوتیکی و …، گفت: اخیرا حجم زیادی بالغ بر ۵۰ تن سوسپانسیون آنتی‌بیوتیک واردات داشتیم و تا پایان هفته جاری هم بیش از ۶ میلیون بطری آنتی‌بیوتیک خوراکی را وارد می‌کنیم.

اگر در بازار تزریق شود، در کنار تولید سه شیفت تولید داخلی بحث کمبود رفع می‌شود. بنابراین به مردم تضمین می‌دهیم که ظرف هفته آینده مشکل کمبود آنتی‌بیوتیک‌های خوراکی، سرم‌های تزریقی، شربت استامینوفن، بروفن و… حل شود.

وی با اشاره به تسهیلاتی بانکی برای صنعت داروسازی، گفت: پیش از این به بانک‌ها به صورت دستوری اعلام شده بود که تسهیلات بانکی را به صنعت داروسازی ارائه دهند.

برخی بانک‌های خصوصی گفتند ما که بنگاه اقتصادی هستیم و باید سود داشته باشیم. بنابراین پراخت این تسهیلات برایشان توجیه اقتصادی نداشت.

بنابراین برای توجیه اقتصادی داشتن، شرکت‌های داروسازی هم باید کمک کنند و طرح‌های با توجیه اقتصادی به بانک‌ها ارائه دهند. منتها ما از بانک‌ها خواستیم که این اعتبار را با تضمین وزارت بهداشت به شرکت‌های دارویی ارائه دهند و ما این را تضمین می‌کنیم.

رئیس سازمان غذا و دارو افزود: البته از طریق ستاد تنظیم بازار هم معاون اول رئیس جمهوری در این زمینه پیگیری کردند و دستور دادند که بانک‌ها به ویژه بانک‌های دولتی از صنعت داروسازی کشور حمایت کنند.

به هر حال چاره‌ای نداریم. شاید بعضا ارائه این تسهیلات برای بانک‌ها در این شرایط تورم توجیهی نداشته باشد، اما برای حمایت از صنعت دارویی با این قدمت و با این حجم از سرمایه‌گذاری چاره‌ای نداریم و باید حمایت کرد. قطعا بانک‌های ما هم همیشه حامی بودند.

محمدی ادامه داد: قبلا قرار بود تسهیلاتی به صنعت داروسازی پرداخت شود که مصوبات خوبی هم داشتیم. یکی از مصوبات این بود که اجازه پرداخت تسهیلات بانک‌ها به شرکت‌های دارویی، از ۲۰ به ۴۰ درصد سرمایه پایه شرکت‌ها افزایش یافت.

همچنین فرمول دیگری هم برای ارائه تسهیلات بر اساس فروش شرکت‌ها دارند که بانک‌ها مجاز بودند که به میزان ۹۰ درصد فروش سال قبل شرکت‌ها، به آن شرکت تسهیلات بپردازند که این عدد بر اساس ابلاغ معاون اول رییس جمهور به ۲۰۰ درصد رسید. بنابراین بانک‌ها می‌توانند به‌جای ۹۰ درصد، تا ۲۰۰ درصد فروش سال قبل شرکت‌های داروسازی به آن‌ها تسهیلات ارائه کنند.

رئیس سازمان غذا و دارو همچنین گفت: تسهیلات اختصاصی هم که به صورت ویژه برای حمایت از صنایع داروسازی، مصوب کرده بودند ۱۵ هزار میلیارد تومان است.

در عین حال در ستاد تنظیم بازرا درباره مالیات بر ارزش افزوده دارو هم تصمیم‌گیری شد و مالیات بر ارزش افزوده برای دارو نیز مانند سایر کالاهای اساسی از ۹ به یک درصد کاهش یافت و از ابتدای سال، این کاهش نرخ مالیات برای دارو اعمال می‌شود. البته اعلام شده بود که مالیات بر ارزش افزوده دارو از همین آبان ماه یک درصد در نظر گرفته شود.

این در حالی است که بسیاری از شرکت‌های داروسازی قبل از این تاریخ مواد اولیه وارد کرده بودند و ترخیص نکرده بودند. در نتیجه حجم زیادی ماده اولیه ماند و ترخیص نشد که بخشی از کمبودهای دارویی ما هم ناشی از همین موضوع است.

البته یکسری شرکت‌ها هم با ضمانت‌نامه بانکی مواد اولیه را ترخیص کردند و دارو را با قیمت مالیات بر ارزش افزوده یک درصد فروخته بودند و ریسک کردند. ما هم حسب اعتمادی که کردند، تلاش کردیم و معاون اول رئیس جمهوری هم دستور دادند که مالیات بر ارزش افزوده از ۹ درصد به یک درصد رسید.

محمدی همچنین درباره چرایی تغییر سیاست‌های ارزی دارو، گفت: اصلاح سیاست‌های ارزی به ما کمک کرد، اگر اصلاح سیاست‌های ارزی انجام نمی‌شد، کمبودهای دارویی بیشتر بود.

البته هنوز چند قلم داریم که به دلیل قیمت بالایشان، سیاست ارزی‌شان را در دارو اصلاح نکردیم. در تجهیزات پزشکی هم فقط طرح اصلاح سیاست ارزی را برای ۲۰ درصد از تجهیزات اجرا کردیم.

واقعا فساد ارز ترجیحی بر هیچکس پوشیده نیست. حجم بالایی قاچاق معکوس دارو نیز داشتیم. طبق گفته وزیر بهداشت قبل از طرح دارویاری ۸۰ میلیون مصرف‌کننده دارو نداشتیم، بلکه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون مصرف‌کننده داشتیم. زیرا داروی ما به خارج از مرزها قاچاق می‌شد. بسیاری از داروهای ما به صورت کانتینر کانتینر قاچاق می‌شدند که دوستان فراجا آن‌ها را کشف می‌کردند.

وی گفت: همچنین برخی شرکت‌های واردکننده، ارز می‌گرفتند و دارو را نمی‌آوردند. واقعا اصلاح سیاست‌های ارزی دارو تصمیم شجاعانه‌ای بود و باید این تصمیم گرفته می‌شد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا