احتمال خروج شرکتهای غیربورسی از پرتفوی سهام عدالت
از میان ۴۹ شرکتی که در پرتفوی سهام عدالت هستند ۱۳ شرکت غیربورسی به چشم می خورد که قرار بود وارد بورس شوند اما با توجه به اینکه در اختیار شرکت های سرمایه گذاری استانی هستند تاکنون برای ورود این ۱۳ شرکت به بورس اقدامی صورت نگرفته و همین امر دلیلی شد تا سرپرست دفتر آماده سازی و ارزش افزایی داراییهای سازمان خصوصیسازی از احتمال خروج این شرکت ها از پرتفوی سهام عدالت خبر دهد.
به گزارش عصراقتصاد، اجرای طرح سهام عدالت در حالی از سال ۱۳۸۵ در کشور در حال اجراست که بخشی از سهام ۴۹ شرکت به این طرح اختصاص یافته و میان سهامداران عدالت توزیع شده است.
این در شرایطی است که از این ۴۹ شرکت، ۳۶ شرکت بورسی و فرابورسی هستند و ۱۳ شرکت دیگر در بازار سرمایه حضور ندارند.
در این خصوص حسین امیر رحیمی، سرپرست دفتر آماده سازی و ارزش افزایی داراییهای سازمان خصوصیسازی گفت: ۱۳ شرکت غیر بورسی سهام در زمانی که انتقال پیدا کردند، مد نظر بود که ورود به بورس آنها عملیاتی شود ولی به سبب این که آنها در اختیار شرکتهای سرمایهگذاری استانی هستند و خود استانها باید این کار را پیش ببرند، عملا کارها و برنامهریزیهای منظمی برای آنها رخ نداده است.
این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: هر چند هدف ما بورسی شدن این ۱۳ شرکت سهام عدالتی است، اما آنچه که اکنون مشاهده میکنیم مسیر، مسیری نیست که به سمت بورسی شدن این ۱۳ شرکت پیش رود.
او درباره تعیین تکلیف این ۱۳ شرکت غیر بورسی سهام عدالت گفت: شاید بتوانند این ۱۳ شرکت غیر بورسی را از پرتفوی سهام عدالت خارج کنند و یا فکر دیگری برای آنها انجام دهند.
اسامی شرکتهای موجود در سبد سهام عدالت
۴۹ شرکت در سبد سهام عدالت قرار دارند که از این تعداد سیزده شرکت غیربورسی و ۳۶ شرکت بورسی هستند و درصدهای متفاوتی از هر کدام یک از شرکتها در سبد سهام عدالت وجود دارد که بر اساس آن سهم هر سهامدار از شرکتها مشخص میشود.
به گزارش ایسنا، ۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ مقام معظم رهبری ابلاغیه آزادسازی سهام عدالت را صادر کردند و این اختیار به سهامداران داده شد تا نحوه مدیریت سهام خود را انتخاب کنند. بر این اساس سهامداران میتوانند با مراجعه به درگاه اینترنتی WWW.SAMANESE.IR روش مستقیم را انتخاب کنند و در صورت عدم مراجعه به این درگاه، روش غیر مستقیم به صورت خودکار برای آنها انتخاب خواهد شد.
بر این اساس چنانچه مشمول روش مستقیم را انتخاب کند، میتواند سهام ۳۶ شرکت بورسی را شخصا مدیریت کند. این ۳۶ شرکت شامل آلومینیوم ایران – ایرالکو با ۳۰ درصد، ایران خودرو با یک درصد، بانک تجارت با ۴۰ درصد، بانک صادرات ایران با ۴۰ درصد، بانک ملت با ۳۰ درصد، پارس سوئیچ با ۴۶ درصد، پالایش نفت بندرعباس با ۲۰ درصد، پالایش نفت تهران با ۷۰ درصد، پالایش نفت شیراز با ۲۰ درصد، پالایش نفت اصفهان با ۲۰ درصد، پالایش نفت تبریز با ۲۰ درصد، پتروشیمی مارون با ۳۰ درصد و پست بانک با ۲۵ درصد میشود. همچنین چادرملو با ۲۱ درصد، حمل و نقل پتروشیمی با ۲۹ درصد، سایپا با یک درصد، سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران با ۲۳ درصد، سرمایه گذاری رنا با دو درصد، سیمان داراب با ۵۰ درصد، سیمان دشتستان با ۳۴ درصد، فولاد آلیاژی ایران با ۳۹ درصد، فولاد خوزستان با ۳۰ درصد و فولاد مبارکه اصفهان با ۳۰ درصد از دیگر شرکتهای بورسی موجود در سبد سهام عدالت هستند.
همچنین کارخانجات مخابراتی ایران با ۳۵ درصد، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران با ۲۴ درصد، گلگهر با ۱۱ درصد، مخابرات ایران با ۲۰ درصد، مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران – مپنا با ۲۶ درصد، ملی صنایع مس ایران با ۳۷ درصد، نیروترانس با ۳۱ درصد، بیمه دانا با ۵۵ درصد، پالایش نفت لاوان با ۲۰ درصد، پتروشیمی شهید تندگویان با ۱۰ درصد، فجر انرژی خلیج فارس با ۳۰ درصد، پتروشیمی جم با ۱۵ درصد و صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ) با ۴۰ درصد نیز در سبد سهام عدالت حضور دارند.
غیر از این ۳۶ شرکت بورسی، ۱۳ شرکت غیربورسی نیز در پرتفوی سهام عدالت وجود دارد که پیش از این مسئولان گفته بودند، مدیریت و اداره ۱۳ شرکت غیربورسی تا زمانی که بورسی شوند، نزد شرکت سرمایه گذاری استانی باقی خواهد ماند.
مگا موتور، مشانیر، شهر صنعتی کاوه، شهر صنعتی رشت، شهر صنعتی البرز، ساختمان سد و تاسیسات آبیاری سایبر، دخانیات ایران، پتروشیمی خوزستان، پتروشیمی تبریز، پتروشیمی بیستون، پتروشیمی بوعلی سینا، پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی ارومیه شرکتهای غیربورسی سهام عدالت هستند که سهم آنها در سبد سهام عدالت به ترتیب ۰.۵ درصد، ۴۲ درصد، ۲۱ درصد، ۵۸ درصد، ۲۳ درصد، ۴۹ درصد، ۲۸ درصد، ۳۰ درصد، ۱۰ درصد، ۳۰ درصد، ۳۰ درصد، ۳۰ درصد و شش درصد است.