درخواست رئیس اتحادیه محصولات کشاورزی برای بررسی ثبت سفارشهای واردات موز
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی درخواست کرد که ثبت سفارشهای واردات موز در سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ بررسی شود تا دقیقا مشخص شود چه کسانی موز وارد کردهاند و چند درصد آنها صادرکننده سیب بودهاند.
چند هفتهای میشود که قیمت موز افزایش یافته و به بیش از ۳۰هزار تومان رسیده است. افزایش قیمتی که برخی از فعالان اقتصادی علت آن را مصوبه واردات موز در ازای صادرات سیب میدانند و معتقدند انحصار واردات موز در ازای صادرات سیب رانت ایجاد کرده و پای دلالان به این بخش باز شده است؛ به طوری که این دلالان تنها بر روی حوالههای صادراتی سیبهایشان کیلویی ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ هزارتومان میکشند و به واردکنندگان واگذار میکنند که در نهایت این ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ هزارتومان بر روی محصول نهایی آشکار میشود.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی با بیان اینکه باید قوانین و مقررات در بخش اقتصادی به صورت شفاف تعیین شود و تصمیمگیری در اتاقهای در بسته نتیجهای جز ایجاد رانتخواری و آسیب به مصرفکننده نهایی ندارد به ایسنا گفت: زمانی که مصوبه واردات موز در ازای صادرات سیب ابلاغ شد با مازاد سیب در انبارها مواجه بودیم و این مصوبه برای تشویق صادرکنندگان با کاهش تعرفه وارداتی موز از ۲۰درصد به ۴درصد بود اما اکنون شرایط تغییر کرده و نیاز است برای جلوگیری از رانت ایجاد شده مصوبه اصلاح شود.
مشخص شود چه کسانی رانت ایجاد کردهاند
سیدرضا نورانی با اشاره به اینکه همه صادرکنندگان سیب واردکننده موز نیستند، افزود: رانتبازی و فروش مجوز واردات موز به ازای هرکیلو ۶۰۰۰تومان نتیجه همین تصمیمگیریها است و باید مشخص شود دقیقا چه کسانی این رانت را ایجاد کردهاند.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی اضافه کرد: با وجود اینکه موز از سه قاره عبور میکند و به کشور میرسد باز هم از برخی میوههای داخل کشور ارزانتر است. باید جلوی این رانتها گرفته شود تا موز در بازار عمدهفروشی به قیمت قبلی خود بازگردد.
نورانی در ادامه گفت: هرتن موز هندی که وارد بنادر کشور میشود حدود ۵۰۰ دلار یعنی کیلویی ۵۰سنت، هرتن موز فیلیپینی ۶۰۰ دلار یعنی کیلویی ۶۰ سنت و هرتن موز اکوادور نیز ۷۰۰ دلار که کیلویی۷۰ سنت است. یعنی اگر موز ۷۰ سنتی را بر مبنای دلار۲۵ هزارتومان با هزینههای رنگآوری و حمل آن تا سردخانه حساب کنیم قیمت آن کیلویی ۲۰ هزارتومان به صورت عمده خواهد شد.
نیازی به تخصیص ارز برای واردات موز نیست
او تصریح کرد: نیازی نیست دولت برای واردات موز ارزی به بخش خصوصی تخصیص دهد. میتوان با ارز حاصل از صادرات میوه و تربار، سبزی و صیفی موز وارد کرد.
به گفته او وقتی ثبت سفارش ها به صورت شفاف و مشخص صورت نمیگیرد و منوط به صادرات سیب میشود قطعا محدودیت و رانت ایجاد میشود. بنابراین از دولت سیزدهم انتظار داریم به صورت شفاف وارد این موضوع شده و سبد خانوار ایرانی را رونق بخشد.
ثبت سفارشهای دو سال گذشته به دقت بررسی شود
این فعال اقتصادی در ادامه اضافه کرد: درخواست ما این است که ثبت سفارشهای واردات موز در سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۳۹۹ بررسی شود تا دقیقا مشخص شود چه کسانی موز وارد کردهاند و چند درصد آنها صادرکننده سیب بودهاند. به جرات میتوان گفت بسیاری از کسانی که در این سالها مجوز واردات موز گرفتند اصلا صادرکننده سیب نبودند.
یک پیشنهاد به دولت
نورانی در پایان گفت: تعرفه واردات موز در مقابل صادرات سیب ۴درصد و واردات موز بدون مجوز صادرات سیب ۲۰ درصد است. یعنی با مصوبه وزارت جهاد کشاورزی تعرفه واردات موز برای صادرکنندگان سیب کاهش یافته است. پیشنهاد ما به دولت این است که تعرفه واردات موز همان ۲۰ درصد باشد و مابهالتفاوت آن با تعرفه سیب به عنوان جایزه به صادرکننده واقعی اعطا شود تا بدین وسیله حقی از صادرکننده و تولیدکننده ضایع نشود.