به دنبال گزارشی که اخیرا از سوی معاونت اقتصادی دولت و با نظر دستگاههای مربوطه درباره موانع ترخیص کالاهای اساسی دپو شده به رئیسجمهوری اعلام شد، او موافقت خود را با پیشنهادهای مطرح شده اعلام و دستور بررسی و رفع مشکلات را صادر کرده است.
به گزارش ایسنا، اخیرا در جلسه معاونت اقتصادی دولت و دستگاههای مربوطه در حوزه تجارت، مشکلات و موانع اصلی درباره اظهار، ترخیص و انتقال کالاهای اساسی به بازار به ویژه کالاهای موجود در بندر امام خمینی (ره) مورد بررسی قرار گرفت و همراه با مجموعهای از پیشنهادها به رئیسجمهوری اعلام شد.
تازهترین اعلام معاون فنی گمرک ایران حاکی از آن است که رئیسجمهوری دستور فوری بررسی و رفع مشکل رسوب کالاهای اساسی در بندرها و گمرک به ویژه بندر امام خمینی (ره) را صادر و با پیشنهادهای مطرح شده در زمینه ارزی و همچنین موارد مربوط به وزارتخانههای صمت و جهاد کشاورزی و همچنین گمرک ایران موافقت کرده است.
مهرداد جمالارونقی در این رابطه با مرور آخرین وضع آمار کالاهای اساسی در بندرها اظهار کرد که تا هشتم اردیبهشت سال جاری، جمع کالاهای اساسی شامل موجودی و کالای موجود در شناورهای پای اسکله و منتظر در لنگرگاه به بیش از ۵.۲میلیون تن میرسد که حدود ۳.۸میلیون تن آن در بندر امام خمینی (ره) دپو شده است که این موضوع به طور ویژه به رئیسجمهوری اعلام شده بود.
لزوم تسریع در رویه تخصیص و تامین ارز
ارونقی ادامه داد: براساس تصمیمهای ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به تایید رئیسجمهوری رسیده است قرار بر این شد تا در مورد موانع و مشکلات تامین ارز، بانک مرکزی رویه تخصیص و تامین ارز کالاهای اساسی را تسریع کند.
او در رابطه با وظایف محول شده به گمرک نیز توضیح داد که گمرک ایران باید در فراخوان به تمامی متقاضیانی که تمایل دارند از رویه اعتباری استفاده کنند اعلام کند تا درخواست خود را به بانک مرکزی ارائه و بانک نیز به فوریت نیز ظرف سه روز کاری از زمان اعلام نسبت به موافقت با درخواست اقدام کند.
این مقام مسئول در گمرک ایران گفت: گمرک موظف است در اسرع وقت اطلاعات مربوط به ترخیص کالاها را به صورت برخط در سامانه جامع تجارت قرار دهد.
ترخیص ۹۰درصدی تمدید شد
او همچنین با اشاره به پیشنهاد ارائه شده درباره ترخیص ۹۰درصدی کالاهای اساسی و موافقتی که رئیسجمهوری در این رابطه داشته، توضیح داد که پیشنهاد این بود که کارگروه تنظیم بازار موضوع مجوز ترخیص ۹۰درصدی کالاهای اساسی را که قبلا تا اسفند سال ۱۳۹۹ وضع کرده بود برای سال جاری نیز تمدید کند که با موافقت رئیسجمهوری مقرر شد این تمدید صورت گرفته و ترخیص ۹۰درصدی کالاهای اساسی در صف تخصیص ارز بدون کد رهگیری بانک برای سال جاری نیز انجام شود.
ارونقی یادآور شد: براین اساس گمرک ایران موظف است از متروکه کردن کالاهای اساسی که ترخیص درصدی شده است تا تعیین تکلیف نهایی این کالا جلوگیری کرده و این امکان را فراهم کند تا برای جلوگیری از فساد کالا نسبت به جایگزینی درصدی از کالاهای اساسی جدیدالورود به جای اقلام قبلی اقدام شود.
مشکلات تأمین و انتقال ارز ترجیحی، صادر نشدن اعلامیه تامین ارز به صورت اعتباری برای کلیه صاحبان کالا که با رویه اعتباری کالاهای اساسی را وارد بندرها و گمرک کردهاند، طولانی شدن زمان صدور مجوزهای قانونی، تطویل در صدور مجوز بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی، وجود نداشتن ناوگان حمل و نقل متناسب با موجودی کالاهای ترخیص قطعی شده و همچنین تمکن مالی نکردن برخی صاحبان کالا برای پرداخت حقوق ورودی از مشکلات اصلی اعلام شده در رابطه با اظهار، ترخیص و انتقال کالاهای اساسی به بازار به رئیسجمهوری بود.