رویداد پرومستر (Promaster)، انقلابی در کشف استعدادهای نهفته در شرکت فولاد مبارکه
با محوریت واحد آموزش و توسعه سرمایه انسانی فولاد مبارکه، پروژه پرومستر (Promaster) بهعنوان یک راهحل خلاقانه و قابلاطمینان برای کشف، بهینهسازی و هدایت استعدادها و قابلیتهای نیروی کار و بهمنظور پر کردن شکاف بین مهارتهای موجود و نیازهای مهارتی شرکت فولاد مبارکه طراحی شده است.
جواد نمازی، کارشناس واحد برنامهریزی و توسعه شایستگی کارکنان در این باره گفت: در دنیای امروز که استعداد سنگ بنای موفقیت شرکتهاست، پرومستر یک راهحل خلاقانه و قابلاطمینان برای کشف، بهینهسازی و هدایت استعدادها و قابلیتهای نیروی کار است.
این ابتکار برای پر کردن شکاف بین مهارتهای موجود و نیازهای مهارتی شرکت فولاد مبارکه تحت راهبری مرکز آموزش و توسعه سرمایه انسانی فولاد مبارکه طراحی شده است و بر تعهد ما به پرورش یک تیم چابک، ماهر و چندمهارتی تأکید میکند.
آموزش و توسعه سرمایه انسانی فولاد مبارکه در راستای عمل به وظایف خود در شناسایی استعدادهای کارکنان و همکاران پیمانکار و توسعه و توانمندسازی ایشان اقدام به برگزاری سلسله رویدادهای پرومستر نموده است. سرآغاز این مجموعه رویدادها، برگزاری مسابقه جوشکاری با حضور کارکنان و پیمانکاران شاغل در فولاد مبارکه است.
وی خاطرنشان کرد: هدف رویداد پرومستر این است که مهارتهای شاغلان را شناسایی، تقویت و بهطور یکپارچه با اهداف سازمانی هماهنگ سازد و این اطمینان ایجاد شود که شرایط لازم برای اینکه هر فرد در هر موقعیت شغلی حداکثر پتانسیل خود را به کار گیرد، فراهم شده است؛ بنابراین مسیر برای دسترسی به حداکثر بهرهوری و خلاقیت همکاران هموار خواهد شد.
در منابع علمی معتبر محرز شده است که در صورت تطابق بیشتر استعداد و مهارت کارکنان با شغل ایشان، سطح استرس شغلی کاهش و رضایت و بهرهوری افزایش مییابد و فرد و بالتبع سازمان در جهت توسعه متوازن حرکت میکند.
نمازی خاطرنشان کرد: برای طراحی مسابقه و آزمونهای جوش طبق استانداردهای جهانی با در نظر گرفتن نیازهای فولاد مبارکه، مطابق با نظر واحد بازرسی خوردگی و خواص مواد بهعنوان متولی تخصصی جوش در فولاد مبارکه و انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ایران بهعنوان مرجع تخصصی جوش در کشور اقدام شده است.
پس از برگزاری سلسله جلسات، چهارچوب و روند اجرای مسابقات مشخص شد و نوع آزمون و پروژه نهایی، طراحی شده است.
وی در خصوص نوع ارزیابی این مسابقه گفت: بسته به هر مرحله انواع بازرسیهای چشمی، التراسونیک، رادیوگرافی و سایر تستهای موردتأیید، نمره شرکتکنندگان در آزمون تعیین خواهد شد. انتظار میرود باتوجهبه توانمندی غالب کارکنان شاغل در فولاد مبارکه و شرکتهای پیمانکاری استقبال از این رویداد چشمگیر باشد؛ بنابراین تمهیدات لازم برای برگزاری مسابقه به بهترین نحو پیشبینی شده است.
نمازی در خصوص انتخاب نفرات برتر تصریح کرد: برای انتخاب نفرات برتر چندین مرحله پیشبینی شده است که در هر مرحله بخشی از مهارتهای جوشکاری موردنیاز فولاد مبارکه مورد سنجش قرار خواهد گرفت. یکی از این بخشها، آزمون دانش تخصصی جوشکاری است. باتوجهبه اهمیت و حساسیت فرایند جوشکاری در واحدهای فولاد مبارکه بهمنظور کاهش ضایعات و دوبارهکاری، همراهی دانش و مهارت جوش ضروری است.
برای ارتقای کیفی جوشکاری، به مهمترین رکن آن یعنی مهارت جوشکاران نیز توجه شده است
فرزاد ایزدبخش، رئیس بازرسی خوردگی و خواص مواد نیز در خصوص این رویداد اضافه کرد: در میان روشهای مختلف تولید، جوشکاری جایگاه متمایزی را به خود اختصاص داده است. در صنعت، جوشکاری را بهعنوان فرایندی خاص میشناسند و نتیجه کیفی آن نیز بهطور کامل از طریق بازرسی و آزمایش نهایی، نمیتواند حتی با دقیقترین روشهای بازرسی غیرمخرب مورد تصدیق قرار گیرد. برای اطمینان از سلامت محصول جوشکاری، ضروری است در مراحل قبل و حین ساخت نیز کلیه پارامترهای تأثیرگذار بر فرایند صلاحیت کارکنان، تجهیزات، تهیه و اجرای دستورالعمل، مواد مصرفی و… بهطور کامل تحت پایش و نظارت گردد.
وی تأکید کرد: همانگونه که انجام صحیح جوشکاری نقش مهمی در کیفیت و کمیت تولید خواهد داشت، اشکالات جوشکاری نیز علاوه بر مشکلات کمّی و کیفی، میتواند به حوادث فاجعهبار جانی و مالی، آلودگی محیطزیست و… منجر شود که اهمیت ارتقای دانش و مهارت کارکنان در این زمینه را صدچندان میکند.
ایزدبخش افزود: اهمیت موضوع جوشکاری باعث شده فعالیتهای جوشکاری در فولاد مبارکه، برای واحد بازرسی خوردگی و خواص مواد، دغدغه بزرگی باشد؛ بنابراین علاوه بر انجام فعالیتهای تست غیرمخرب (مطابق درخواست کارهای صادرشده) نظارت بر انجام صحیح جوشکاری، بازرسی در قبل و حین و بعد از جوشکاری نیز در برنامه این واحد قرار گرفته است.
این واحد همچنین کنترل و تهیه دستورالعمل جوشکاری را در زمره وظایف خود قرار داده و در سالهای اخیر با تشکیل کارگروه با واحدهای مرتبط، اعم از خرید مواد مصرفی، کنترل مواد، برنامهریزی خرید، تعمیرگاه مرکزی و… جهت ارتقای مواد مصرفی جوشکاری، تأمینکنندگان آن را محدود و بستهبندی را مطابق نیاز کارخانه کیفی ساخته است. همچنین برای ارتقای کیفی جوشکاری، به مهمترین رکن آن یعنی مهارت جوشکاران نیز توجه شده و برای این منظور آزمون مهارتی از جوشکاران مختلف جهت تعیین توانمندی ایشان صورت گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه قطعاً ارتقای کیفیت جوشکاری موجب کاهش هزینههای تعمیراتی، افزایش تولید، افزایش کیفیت محصولات و مزایای دیگری میگردد، گفت: در این سالها، خواستار همسویی سایر نواحی جهت این مهم بوده و هستیم و در حال حاضر با همکاری واحد آموزش و توسعه منابع انسانی، درصددیم مسابقه مهارت جوشکاران را برگزار کنیم تا ضمن شناسایی استعدادهای فعال در کارخانه، بتوانیم برنامههای ارتقای مهارت و دانشِ متناسب با این تلاشگران را در آینده تدوین کنیم.
رئیس بازرسی خوردگی و خواص مواد خاطرنشان کرد: این آزمون با همکاری و نظارت انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ایران انجام میگیرد. این انجمن یکی از انجمنهای علمی گروه فنی و مهندسی رتبه A با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است. این انجمن در راستای آموزش، پژوهش و ترویج فرهنگ استانداردهای کاربردی موردنیاز صنعت و کمک در حلوفصل چالشهای صنعت درخصوص جوشکاری، آزمایشهای غیرمخرب و بازرسی فنی فعالیت میکند.
عبدالوهاب ادبآوازه، رئیس این انجمن هم در خصوص اهمیت برگزاری اینگونه رویدادها گفت: جوشهای موردنیاز در صنایع بزرگ، جوشهایی با ویژگیهای قابلپذیرش طبق استانداردهای کاربردی مربوطه است. جوش قابلپذیرش توسط جوشکار دارای مهارت انجام میشود. انجمن، استعدادیابی برای رشته جوشکاری را حائز اهمیت میشمارد.
وی پیرامون سوابق اینگونه رویدادها گفت: مسابقات ملی مهارت جوشکاری توسط سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور طی ۲۱ دوره برگزار شده است. مسابقات جوشکاری دو دوره نیز توسط انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب ایران در دانشگاه اراک و مرکز علمی کاربردی علامه برگزار گردیده است.
اخذ گواهی تأیید صلاحیت طبق استانداردهای ملی و بینالمللی برای برگزیدگان
لطفیانی، رئیس واحد برنامهریزی و توسعه شایستگی کارکنان نیز در پاسخ به سؤالی درباره برنامههای در نظر گرفتهشده برای منتخبان و استعدادهای کشفشده اعلام کرد: بعد از اتمام مسابقه با همکاری انجمن جوشکاری و آزمایشهای غیرمخرب برای منتخبان و استعدادهای کشفشده در این موارد برنامهریزی میشود: آموزش تکنولوژی جوشکاری و آمادهسازی برای اخذ گواهی تأیید صلاحیت طبق استانداردهای ملی و بینالمللی برای برگزیدگان؛ نیازسنجی و اجرا آموزش تکمیلی بهمنظور ارتقای مهارت و تکنولوژی نفرات مستعد جهت دستیابی به سطح کیفیتی لازم و با معیار پذیرش استانداردهای ملی و بینالمللی.
وی درباره مزیتهای برگزاری این رویداد برای فولاد مبارکه تصریح کرد: در فولاد مبارکه جوشکاریهای قابلقبول برای نوسازی، بازسازی و تعمیرات کلیه تجهیزات، کورهها، لولهکشیها، مخازن تحتفشار از کیفیت مورد تأیید و منطبق بر کدها و استانداردهای معتبر ملی و بینالمللی برخوردار خواهد شد و اعتبار ملی و بینالمللی مجتمع فولاد مبارکه را ارتقا خواهد داد.
رئیس واحد برنامهریزی و توسعه شایستگی کارکنان در خصوص اهداف بلندمدت این مسابقه اعلام کرد: هدف نهایی این مسابقات، ارتقای کیفیت جوشکاریها و توسعه مهارت جوشکاری و الگو شدن فولاد مبارکه در این زمینه برای صنایع کشور است.