کد خبر: 250404213176
بازاربازارها و خدمات مالی

سایه مکانیزم ماشه بر بازار طلا

میلاد جانه

طبق قطعنامه ۲۲۳۱ اگر یکی از اعضای مشارکت‌کننده (مثلاً یک کشور اروپایی) مدعی بشه ایران به تعهداتش پایبند نیست، می تواند درخواست بازگشت تحریم‌ها رو به شورای امنیت ارائه بده و شورای امنیت بعد از آن ۱۰ روز فرصت دارد تا قطعنامه‌ای برای ادامه تعلیق تحریم‌ها تصویب بکنه. نتیجه این می شود که اگر حتی یک کشور (مثلا یکی از اروپایی‌ها) قطعنامه تمدید تعلیق تحریم‌ها رو وتو کنه یا شورای امنیت نتونه اون رو تصویب کنه، تحریم‌ها به‌صورت خودکار برمی گردند.

توی این سازوکار، نیازی به رای‌گیری برای برگشت تحریم‌ها نیست. در اینجا نیازه برای جلوگیری از بازگشت تحریم‌ها، اجماع انجام بشه که در صورت مخالفت حتی یک عضو دائم اون هم شکست می خوره یعنی حتی اگر یه عضو مخالف باشه با ادامه لغو تحریم‌ها باز هم کافی نیست.

همچنین وزیر خارجه فرانسه اعلام کرده که چناچه تا انتهای آگوست (۱۰ شهریور ماه) به یک توافق جامع با ایران نرسیم مکانیزم ماشه فعال خواهد شد.

هفته گذشته هم امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه در اظهاراتی گفته بود که توافق با ایران باید شامل مسائل موشکی هم باشد که این موضوع بیانگر این است که اختلافات بر سر مسائل هسته ای هم با اتحادیه اروپا و هم با آمریکا همچنان جدی است و نه ایران بر سر موضع خود مبنی بر غنی سازی اورانیوم کوتاه می آید و نه آمریکا از آن چشم پوشی خواهد کرد.

حال در شرایطی که احتمال بازگشت تحریم‌ها یا اعمال محدودیت‌های مالی وجود دارد، بازار طلا به‌عنوان پناهگاه امن سرمایه‌، مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرد.

افزایش تقاضا برای سکه و طلای آب‌شده، به‌طور مستقیم باعث رشد نرخ ها در این بازار می‌شود و تا زمانی که ابهامات سیاسی و دیپلماتیک حل‌وفصل نشود، نمی‌توان انتظار ثبات در بازار ارز و طلا داشت.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا