سهم ۵۰ درصدی صنایع فولاد از مصرف سالانه انرژی کل صنعت کشور
پیرو انتشار خبری با عنوان «خطای ناترازی، نوردکاران را زمینگیر کرد!» در مورخ ۲۰ آذر ۱۴۰۳ آن روزنامه، شرکت توانیر پاسخی به شرح ذیل ارسال کرده که حسب ماده ۲۳ فصل ششم قانون مطبوعات و به منظور آگاهی خوانندگان و تنویر افکار عمومی پاسخ ارسالی عینا منتشر می شود و در ادامه توضیحات روزنامه نیز ارائه می گردد.
سهم ۵۰ درصدی صنایع فولاد از مصرف سالانه انرژی کل صنعت کشور
دادههای استخراج شده از سامانههای هوشمند صنعت برق کشور از سال ۱۴۰۰ تاکنون نشان میدهند که سهم انرژی الکتریکی مصرفی سالیانه صنعت فولاد حدود ۵۰ درصد انرژی مصرفی سالیانه کل صنعت کشور میباشد که این موضوع نشان دهنده توجه ویژه صنعت برق کشور به بخشهای تولیدی به ویژه صنایع فولادی در راستای عمل به رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص تاکید ویژه ایشان بر مانعزدایی از بخشهای تولیدی و کمک به توسعه و رشد آنها در سالهای اخیر است. همچنین نسبت انرژی مصرفی سالانه صنعت فولاد حدود ۱۰ درصد کل انرژی الکتریکی مصرفی کشور است.
مطابق آخرین مصوبه بهای انرژی برق مشترکان صنعتی در جهت اجرای ماده (۳) قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق، بهای انرژی الکتریکی مصرفی صنایع فولادی اختلاف قابل ملاحظهای با بهای تمامشده آن برای صنعت برق کشور داشته و بسیار کمتر است. همچنین به عنوان مثال از کشورهای همسایه، بهای پرداختی توسط صنایع فولادی به ازای هر کیلووات ساعت برق مصرفی در کشور ترکیه چندین برابر ایران است.
با توجه به عدم امکان رفع کامل مشکل ناترازی تولید و مصرف برق در کوتاهمدت، برنامههای تعمیر و نگهداری واحدهای نیروگاهی عمدتاً در ماههای کمبار شبکه (پاییز، زمستان و اوایل بهار) اجرا میشوند.
ماده۴ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق نیز به صراحت میگوید: «صنایع انرژیبر با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو مکلفند، حداقل ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل ۵۵ درصد و ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا پایان سال ۱۴۰۴ از محل منابع داخلی صنایع مذکور احداث کنند که در صورت عدم احداث، تأمین برق این صنایع در شرایط ناترازی تولید و مصرف در اولویت طرحهای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو قرار میگیرد.
به رغم این موضوع، صنعت برق در دوره اوج بار که با محدودیت تولید رو به رو است برنامه تامین برق صنایع را مدیریت کرده و با جابه جایی بار آنها، همواره تلاش کرده تا برق مورد نیاز آنها را تامین کند.
توضیحات عصر اقتصاد
با سپاس مجدد از همراهی و حساسیت دستگاه مسئول در ارسال جوابیه و قدر دانی از تلاش های توانیر که با تمام تلاش با ظرفیت های موجود در حال خدمات رسانی است اما؛ مهمترین سئوالاتی که باید توانیرو در راس آن وزارت نیرو پاسخ دهد این است که آیا افزایش سهم ۵۰ درصدی فولادی ها از برق صنایع یک شبه رخ داده است یا قبل از تحمیل خاموشی های مکرر طولانی به فولادی ها هم این سهم مصرف برق وجود داشته و این که آیا این استدلال در کمبود برق توجیه کننده عدم نفع میلیاردها دلار می شود؟ و سئوال بعدی دیگر این است که اگر سیاست گذاری درست بود کدام بخش از دولت از وزارت نیرو و توانیر گرفته تا دستگاه های دیگر، راضی به ارائه خدمات متناسب با به بخشی ارز اور کشور نبود؟