شیرینکاری حقوقی و اداری دولت سیزدهم درباره فرمانده قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا
رئیسجمهوری در حالی دیروز وزیر کشور را به فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا منصوب کرد که شش روز پیش از آن، خود وزیرکشور، محمدحسین سپهر را به همین سمت منصوب کرده بود
محمود پوررضائی فشخامی
سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری و رئیس دولت سیزدهم، روز گذشته با صدور حکمی برای احمد وحیدی، وزیر کشور، او را به سمت فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا منصوب کرد.
قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا پس از دیدار سوم آبان ۱۳۹۹ اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا با مقام معظم رهبری و پیرو توصیه ایشان به این ستاد برای تشکیل قرارگاه یادشده ایجاد شد. حسن روحانی، رئیس دولت دوازدهم، سه روز پس از این دیدار در حکمی، عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور وقت را به فرماندهی این قرارگاه منصوب و هشت ماموریت را برای او تعیین کرد.
تشخیص اینکه چه مقامی فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا را در اختیار بگیرد، با رئیسجمهوری است که ریاست ستاد ملی مقابله با کرونا را نیز بر عهده دارد؛ بنابراین روحانی میتوانست معاون اول رئیسجمهوری، وزیر دفاع یا وزیر دادگستری را به فرماندهی این قرارگاه منصوب کند. به عبارت دیگر، فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا جزء اختصاصات وزیر کشور به شمار نمیرود؛ هرچند که احتمالا بهترین گزینه از میان کابینه برای این سمت وزیر کشور باشد.
از این رو، پس از تشکیل دولت جدید، رئیسجمهوری، دیروز بار دیگر وزیر کشور جدید را به فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا منصوب کرد و صدور این حکم منطبق با موازین حقوقی و اداری بود. اما آنچه در این میان غیرعادی و غافلگیرکننده بود، حکمی است که وزیر کشور ۱۸ شهریور (شش روز پیش از انتصاب به فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا با حکم رئیسجمهوری) صادر کرده است و طی آن محمدحسین سپهر، از فرماندهان سپاه که سابقه جانشینی سازمان بسیج مستضعفین و ستاد راهیان نور را در کارنامه خود دارد، به فرماندهی قراراه عملیاتی مقابله با کرونا منصوب کرده است.
به دیگر سخن، وزیر کشور روز گذشته با حکمی رئیسجمهوری به سمتی منصوب شده است که شش روز پیش از آن، با حکم خودش شخص دیگری به آن سمت منصوب شده است که این اشتباه را صرفا میتوان ناشی از بیاطلاعی وزارت کشور از جایگاه حقوقی و اداری قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا قلمداد کرد که اولا؛ نمیدانستند فرماندهی این قرارگاه از اختصاصات وزارت کشور نیست و بنا به صلاحدید رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا منصوب میشود و ثانیا؛ وزیر کشور صلاحیت تعیین فرمانده قرارگاه را ندارد. آنچه بروز این اشتباه را تعجببرانگیزتر مینماید آن است که در متن حکم ۱۸ شهریور وزیر کشور برای سپهر، در واقع کپی حکم روحانی برای وزیر کشور وقت بوده است و صرفا مخاطب حکم و مقدمه آن تغییر یافته است. به عبارت دیگر کسانی که متن حکم را برای امضای وزیر کشور آماده کردهاند، قاعدتا باید ملاحظه کرده باشند که این حکم را رئیسجمهوری وقت صادر کرده است و اکنون نیز جایگزین او، یعنی رئیسجمهوری جدید، میتواند درباره ابقا، لغو یا تغییر آن تصمیم بگیرد.
در جدول زیر متن سه حکم صادرشده درباره فرماندهی قرارگاه عملیاتی مقابله با کرونا را مشاهده میکنید. تغییرات متن سه حکم به رنگ قرمز مشخص شده است:
است:
متن حکم روحانی
برای رحمانی فضلی ۶ آبان ۱۳۹۹ |
متن حکم رئیسی
برای وحیدی ۲۲ شهریور ۱۴۰۰ |
متن حکم وحیدی
برای سپهر ۱۸ شهریور ۱۴۰۰ |
جناب آقای دکتر رحمانی فضلی
وزیر محترم کشور پیرو فرمایشات و توصیههای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در جلسه مورخ ۱۳۹۹,۰۸.۰۳ ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر تشکیل قرارگاه عملیاتی و لزوم مشارکت و همکاری حداکثری در کنترل، پیشگیری و درمان بیماران کرونایی و تقلیل میزان فراگیری این ویروس و استمرار آگاهسازی و آموزش همگانی در نحوه مراقبت و مقابله با این بیماری، به موجب این حکم جنابعالی را به عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا» منصوب مینمایم. ضروری است اقدامات قرارگاه را با توجه به وظایف و اولویتهای ذیل برنامهریزی و اجرا نموده و نتایج آن مستمراً به اینجانب گزارش شود. ۱- تسهیل و پیگیری مستمر اجرای دقیق و به موقع مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و رفع موانع احتمالی. ۲- تدوین دستورالعمل اجرایی برای عملیاتی شدن مصوبات ستاد ملی با توجه بر واقعیتهای میدانی با هماهنگی دستگاههای ذیربط. ۳- استفاده از ظرفیتهای مردمی از جمله مساجد، بسیج، خیرین و سمنها و سایر سرمایههای عمومی برای حمایت از اجرای مصوبات و کمک به تامین معیشت اقشار آسیبپذیر. ۴- ایجاد تفاهم میان نیروهای اجتماعی، تقویت روحیه همکاری و تحکیم مسئولیتهای عمومی در مواجهه با شرایط پیچیده کنونی. ۵- ارتقاء فضای همافزایی، همکاری و همدلی میان بخشهای دولتی و خصوصی و قوای کشوری و لشکری. ۶- افزایش حضور محسوس ضابطین و ناظرین پروتکلهای مصوب و ترغیب اقشار مردم به رعایت الزامات بهداشتی. ۷- آموزش و فرهنگسازی به منظور ایجاد اعتماد و انگیزه اجتماعی نسبت به اجرای مصوبات ستاد ملی. ۸- ایجاد هماهنگی بین کمیتههای مختلف ستاد و نظارت بر حسن اجرای وظایف هر یک از آنها.
|
جناب آقای دکتر احمد وحیدی وزیر محترم کشور پیرو فرمایشات و توصیههای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در جلسه مورخ ۱۳۹۹,۸.۳ ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر تشکیل قرارگاه عملیاتی برای اجرای مصوبات ستاد ملی و لزوم مشارکت و همکاری حداکثری در کنترل، پیشگیری و درمان بیماری کرونایی و تقلیل میزان فراگیری این ویروس و استمرار آگاهسازی و آموزش همگانی در نحوه مراقبت و مقابله با این بیماری، به موجب این حکم جنابعالی را به عنوان «فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا» منصوب مینمایم. ضروری است اقدامات قرارگاه را با توجه به وظایف و اولویتهای ذیل برنامهریزی و اجرا نموده و نتایج آن مستمراً به اینجانب گزارش شود. ۱- تسهیل و پیگیری مستمر اجرای دقیق و بهموقع مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و رفع موانع احتمالی. ۵- ارتقاء فضای همافزایی، همکاری و همدلی میان بخشهای دولتی و خصوصی و قوای کشوری و لشکری. |
برادر ارجمند؛ جناب آقای محمدحسین سپهر سلام علیکم با عنایت به مراتب تعهد، تجارب و شایستگی به موجب این حکم، جنابعالی را به عنوان فرمانده قرارگاه عملیاتی ستاد ملی مبارزه با کرونا منصوب مینمایم. ضروری است اقدامات قرارگاه را با توجه به وظایف و اولویتهای ذیل، برنامهریزی و اجرا نموده و نتایج آن مستمراً به اینجانب گزارش شود؛ ۱- تسهیل و پیگیری مستمر اجرای دقیق و به موقع مصوبات ستاد ملی مبارزه با کرونا و رفع موانع احتمالی. ۲- تدوین دستورالعمل اجرایی برای عملیاتی شدن مصوبات ستاد ملی با توجه به واقعیتهای میدانی با هماهنگی دستگاههای ذیربط. ۳- استفاده از ظرفیتهای مردمی از جمله مساجد، بسیج، خیرین و سمنها و سایر سرمایههای عمومی برای حمایت از اجرای مصوبات و کمک به تامین معیشت اقشار آسیبپذیر. |