کد خبر: 280803180841
انرژیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

صرفه جویی ۸/۲ میلیارد دلاری با اسقاط خودروها در ۲۰ ماه

سکینه مهرایی

به گفته رییس ستاد نوسازی حمل و نقل، اقداماتی که در اسقاط خودرو انجام شده است باعث منفعت بسیاری برای کشور شده است طی سلسله گزارشاتی که بصورت فصلی آمار گرفته شده است در سال ۱۴۰۲ و ۸ ماه امسال میزان صرفه جویی سوخت بالغ بر سه میلیارد لیتر بوده و در اینیکسال و ۸ ماه از جهت رالن ۸/۲میلیارد دلار آورده و عواید از این بخش داشته ایم.

به گزارش عصراقتصاد، مهران سالاریه، رییس ستاد نوسازی حمل و نقل در جمع خبرنگاران بیان کرد:در سال گذشته با توجه به ضعف های زیرساختی مانند آیین نامه اجرایی ماده ۱۰ ساماندهی صنعت خودرو توانستیم با استناد به قانون ساماندهی صنعت خودرو، ۷۸ هزار دستگاه خودرو را ساماندهی کنیم که از این تعداد حدود ۱۰ هزار دستگاه خودور نو جایگزین خودروهای فرسوده شدند و ۸ هزار دستگاه هم سهم تاکسی ها بوده است.

وی گفت: سال گذشته در مقایسه با مجموع چهار سال قبل از آن ۲۵درصد افزایش اقساط داشتیم. از سال ۱۳۹۸-۱۴۰۱ حدود ۵۷ درصد اسقاط خودروهای فرسوده داشتیم و در سال گذشته فقط ۷۸ دستگاه بود.

در ۸ ماه سال جاری ۲۳۷هزار دستگاه خودروی فرسوده از رده خارج شده است که نسبت به سال گذشته ۳۰۰درصد رشد داشتیم. امیدواریم که با توجه به آیین نامه پیشرونده و پیش رفته ماده ۱۰ قانون ساماندهی صنعت خودرو رکورد ۱۸ سال گذشته را بشکنیم و به۳۳۰ هزار دستگاه تا آخر سال برسیم. البته موانعی وجود دارد که باید بررسی و مورد توجه قرار گیرد .

سالاریه افزود: اقداماتی که در اسقاط خودرو انجام شده باعث منفعت بسیاری برای کشور شده است. طی سلسله گزارشاتی که بصورت فصلیآمار گرفته شده است در ۱۸ماه بالغ بر دو میلیارد لیتر صرفه جویی سوخت داشتیم. در شش ماهه ابتدای امسال ۱۵۰ هزار دستگاه از رده خارج شده است و میزان صرفه جویی در مصرف سوخت در این ۱۸ماه است .

(۷۸ هزار خودرو در سال گذشته و ۱۵۰ هزار خودرو در شش ماه نخست سال جاری و در مجموع ۲۳۷ هزار تا امروز خودرو از رده خارج شده است )بنابراین در سال ۱۴۰۲ به اضافه ۸ ماه امسال میزان صرفه جویی سوخت بالغ بر سه میلیارد لیتر بوده و در اینیکسال و ۸ ماه از جهت رالب ۸/۲ میلیارد دلار آورده و عواید از این جهت داشتیم .

وی خاطر نشان کرد: طرح جدید جایگزینی خودروهای فرسوده که تا کنون ۲۷هزار نفر در فرایند آن قرار گرفته اند و مورد پیگیری است این خصوصیترا دارد که ذینفع طرح گواهی اسقاط خودروهای،خودروسازها هستند که برای متقاضیان صادر می شود و از فاکتور فروشی که خودروساز دارد مبلغ گواهی اسقاط کسر می شود مابقی را مالک خودرو تکمیل وجه می کند.

این اقدام اولین بار است که صورت می گیرد، قبلا متقاضی خودروی فرسوده را به مراکز اسقاط میفروخت و مبلغش را دریافت می کرد.

از این ۲۷هزار نفر، ۹ هزار نفر فراخوان شده اند و از این تعداد هم ۷۲۰۰ نفر در مراکز اسقاط کشور پذیرش قطعی شده است.

رییس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل گفت: ما در طرح جایگزینی به نقطه ای دلخواه رسیدیم. تفاوت قیمت کارخانه و بازاراین جذابیت را برای متقاضیان ایجاد کرده است گرچه به جهاتی ریزش داشتیم که قبلا ۷۰ تا ۸۰ درصد بود خوشبختانه الان به ۲۰-۳۰ درصد رسیده و این درستی فرایند را نشان می دهد.

حتی قادریم این ریزش ها را هم جبران کنیم و از کسانی که در لیست انتظار هستند استفاده کنیم. از تعداد ۲۷ هزار خودروی فرسوده ۲۳ هزار سهم ایران‌خودرواست و ۴ هزارنفر سهم سایپاکه به زودی فراخوان دوم هم داده می شود.

سالاری تاکید کرد: از میان ۹ هزار نفری که فراخوان شده اند ۷۲۰۰ نفر مراجعه داشتند افرادی که فراخوان شوند و مراجعه نکنند از لیست حذف خواهند شد و افراد منتظر در صف جایگزین می شوند.

وی به برنامه های پیشروی ستاد نوسازی اشاره کرد و گفت: از جمله برنامه هایی که داریمطرح نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی است ۳۱هزار دستگاه تاکسی (۲۵ هزار بنزین سوز و دوگانه سوز و ۶ هزار برقی مربوط به ۴ شرکت خودروساز کشور است) برای امسال برنامه ریزی شده است و امیدواریم منابعیاز طریق صندوق حمایت از صنایع پیشرفته به متقاضیانی که در این فرایند منتظر دریافت تسهیلات هستند، اختصاص داده شود اما باید الویت بندی کنیم چون کمبود منابع داریم.

در حوزه موتورسیکلت با فعالیت شغلی هم ۱۰۵ هزار دستگاه بناست که در برنامه نوسازی وارد حمل و نقل شود (۱۰۰ هزار بنزینی و ۵ هزار تا هم برقی است) احتمالا در صورت تامین منابع از صندوق ۵هزارتا بیشتر شود . در حال مکاتبه هستیم تا حدود سه همت نیز منابع جدید اضافه شود.

سالاریه گفت: موضوع خودروهای فرسوده یک موضوع ملی است. در بحث مصرف سوخت و آلودگی هوا، بنا به گزارش محیط زیست سهم خروج خودروهای فرسوده در کاهش آلایندگی هوا شایان توجه است .در حوزه بنزینی ما کار را پیش می‌بریم در زمینه خودروهای برقی هم باید زیر ساخت ها فراهم شود.

یکی دیگر از ارکان مهم طرح نوسازی پلیس راهور فراجاست.آنها خدماتیارائه میدهندمانند خدمات سیستمی و برخط که ‌موانع و مشکلات متقاضیان را حل می کنندچرا که بر اساس ماده ۱۰ قانون طرح ساماندهی صنعت خودرو ارتباط با پلیس راهور گسترده می شود.

رییس ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقلادامه داد: تسهیلات عامل پیش رونده در این طرح است. در گواهی اسقاط این موضوع در نظر گرفته شده است در این طرح حداکثر انتفاع را متقاضی می‌برد چرا که تسهیلات غیرمستقیم است.

وی به شیوه های اسقاط خودرو اشاره کرد و افزود: دو شیوه اسقاط وجود دارد طرح نقدییا بدون جایگزین که مراکز اسقاط سرمایه گذاری می کنند.

در این شیوه باید هم حق سرمایه گذار را دید هم حقوق آحاد ملت در طرح نقدی متقاضی عددی کمتر دریافت میکند بنابراین باید هزینه های سرمایه گذار مانند خواب سرمایه، مالیات و… را هم در نظر گرفت.

قیمت خودروی فرسوده در طرح‌های نقدی ۸۰ میلیون تومان وبصورت اقساط سه ماهه ۹۲ میلیون تومان است.

در پایان این نشست، مسئولان ستاد نوسازی ناوگان حمل و نقل پلیس راهور و رییس مرکز اسقاط نیزضمن توضیحاتی درباره مراحل اسقاط و دریافت گواهی اسقاط به سولات خبرنگاران پاسخ دادند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا