صفر تا صد دانش هیدروژن در کشور قابل دستیابی است/ کشور ما بر روی گنج انرژی و مواد معدنی نشسته است
کارگاه تخصصی “هیدروژن؛ پل پایدار بین انرژیهای تجدیدپذیر و آیندهای بدون کربن” با ارائه مریم رنجبر، استاد تمام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و نایب رئیس انجمن هیدروژن و پیل سوختی ایران در چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق برگزار شد.
به گزارش ساتبا، کارگاه تخصصی “هیدروژن؛ پل پایدار بین انرژیهای تجدیدپذیر و آیندهای بدون کربن” با ارائه مریم رنجبر، استاد تمام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و نایب رئیس انجمن هیدروژن و پیل سوختی ایران، امروز جمعه ۱۴ دی ماه ۱۴۰۳ در حاشیه چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق برگزار شد.
مریم رنجبر، استاد تمام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران اظهار کرد: هیدروژن یک راه حل منعطف، مقیاس پذیر و پایدار با ویژگیهای کلیدی فراوان، انرژیزا و چندمنظوره است. وی در ادامه به جزئیات تولید هیدروژن، هیدروژن در صنعت، تولید هیدروژن سبز، دوچرخه هیدروژنی، ذخیره انرژی خورشیدی توسط هیدروژن، کربن کپچرینگ و نسل جدید سلولهای خورشیدی پرداخت.
وی با اشاره به کاربردهای هیدروژن خاطرنشان کرد: توصیه من، تولید برق به هر طریق از تجدیدپذیرها است که کاربردهای آن ذخیرهسازی وسیع انرژی برای استفاده در آینده، حمل و نقل و سوخت خودروها، قطارها و کشتیها، استفاده صنعتی برای تولید فولاد و کودهای شیمیایی و انعطاف پذیر کردن شبکه انرژی است.
نایب رئیس انجمن هیدروژن و پیل سوختی ایران ضمن تشریح فرایند کربن کپچرینگ بیان کرد: برای استفاده از برق شبکه برای تولید هیدروژن باید یک فرآیند جذب کربن در کنار نیروگاههای های برق قرار بگیرد که ضمن جلوگیری از آلایندههای محیط زیست و حفاظت از طبیعت، از انتشار عمدهی CO۲ حاصل از سوختهای فسیلی به اتمسفر جلوگیری کرده و موجب کاهش تولید گازهای گلخانهای و کاهش گرمای کره زمین به واسطهی سوختهای فسیلی میباشد. رنجبر تأکید کرد: کشور ما بر روی گنج انرژی و مواد معدنی نشسته است اما متأسفانه بدون فرآوری و خامفروشی فروخته میشود در حالی که میتوانیم خودمان از آن استفاده نماییم.
وی با اشاره به تولید گاز هیدروژن از انرژی خورشیدی الکترولیز آب اظهار کرد: بیشتر کره زمین آب است و ما به آبهای آزاد نیز دسترسی داریم. شیرین سازی آب توسط شرکت مپنا انجام میشود و امکانات اولیه آن به وفور وجود دارد و البته باید تکنولوژیها همچنان توسعه یابد.
استاد تمام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تصریح کرد: چین برای برای در دست گرفتن بازار و پیشی گرفتن از دنیا، سلولهای خورشیدی سیلیکونی را با تحمیل ضرر و زیان به خود و آلوده کردن کره زمین به صورت انبوه تولید می کند در صورتی که نسلهای جدیدی مانند کادمیوم تلوراید با ویژگیهای منحصر به فرد در دنیا توسعه یافته است. رنجبر با بیان چالشها و فرصتها عنوان کرد: چالشهای موجود در این حوزه شامل هزینههای تولید، زیرساختها و ایمنی است و فرصتهای آن نیز کاهش هزینهها، نوآوریهای فناوری و سیاستهای کاهش کربن است.
نایب رئیس انجمن هیدروژن و پیل سوختی ایران خاطرنشان کرد: نقش هیدروژن در سیستم انرژی آینده ادغام با انرژیهای تجدیدپذیر، اقتصاد جهانی هیدروژن؛ صادرات و واردات و تأثیرات زیست محیطی آن شامل کاهش انتشار گازهای گلخانهای میباشد. وی با اشاره به تولید هیدروژن در داخل کشور گفت: بر اساس محاسبات قیمت هیدروژن ۲ دلار بر کیلوگرم هم در کشور قابل حصول است که صفر تا صد دانش آن در داخل کشور قابل دستیابی است.
رنجبر با بیان اهمیت تولید هیدروژن سبز عنوان کرد: هیدروژن از قدیم یکی از مواد اولیه تولید شرکتهای پتروشیمی بوده است، در حال حاضر فقط سه شرکت در دنیا و در آمریکا، ژاپن و اسپانیا تولید هیدروژن از مواد اولیه ارزان قیمت دارند و تا امروز سه کارخانه تولید هیدروژن از ماده اولیه متانول در دنیا راهاندازی شده است.
استاد تمام سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تصریح کرد: من به شما نوید میدهم که برخی تکنولوژیهای کوچک مقیاس در ایران قابلیت توسعه دارند، از قبیل دوچرخههای هیدروژنی تولید یک شرکت اروپایی که ۲۵ کیلو وزن دارد و با استفاده از پیل سوختی ۲۷۰ واتی و هیدروژن تولیدی از الکترولایزر ۳۳۰ واتی که منبع تغذیه آن برق تولید شده، توسط پنل خورشیدی حرکت میکند.
وی یادآور شد: نتیجهگیری اینکه هیدروژن عامل کلیدی برای گذار به آیندهای پاک و پایدار است و با پیشرفتها و سرمایهگذاریهای جاری، نقش حیاتی را ایفا خواهد کرد.