صمت در مسیر پروژهمحوری و فرایندگرایی
محسن احمدی مقدم
با نگاهی گذرا بر اهم برنامههای ارائه شده وزیر جدید صمت در خانه ملت، حرکت یکی از بزرگترین، مهمترین و اثربخش ترین دستگاههای اجرایی در مسیر پروژهمحوری و فرایندگرایی احصاء میگردد؛ راهبردهایی که تحولات گسترده و سریع و تقابل با روزمرگی ساختاری در هر سازمانی را میتوان از پیامدهای برجسته اجرای آن به شمار آورد
سازمانها غالباً بر اساس ماهیت خروجی نهایی خود یا پروژه های ملموسی که ارائه میکنند، طبقهبندی میشوند و چالشهای تقسیم وظایف و بخشبندی زیر مجموعهها، آنها را به سمت سازماندهی منابع انسانی، عملکرد و فعالیت پروژهای و اصطلاحاً پروژهمحوری سوق میدهد.
در واقع، یک مجموعه پروژهمحور قادر است در مسیر تحقق سریع اهداف و خط مشیها، تکالیف و وظایف خاصی را در مقاطع زمانی مختلف متناسب با فرصتها، چالشها و مطالبات بیرونی برای مولفهها، بخشها، زیربخشها، عناصر و اجزای زیرمجموعه معین کند و علاوه بر تشدید پیچیدگیهای سازمانی، خروج مجموعه از روزمرگی را به دنبال داشته باشد.
فرایندگرایی نیز به این معناست که در سازمان، سیستم یا مجموعه به جای تمرکز بر جایگاه افراد و زیرمجموعهها و زیربخشها، به نوع کار و مسیر و فرایندی که برای تحقق اهداف میتوان ترسیم کرد، توجه شود.
به عبارت دیگر، در مدیریت فرایندگرا بیشتر از آنکه به پرسش«چه کاری باید انجام شود؟» بپردازیم به اینکه «هر کاری چگونه انجام میشود» میپردازیم.
هر دو رویکرد پروژهمحوری و فرایندگرایی رفع بسیاری از موانع و مشکلات و کسب دیدگاه واضح و شفاف درباره فعالیتهای عملکردی سازمان را در پی دارد که در سریعترین زمان ممکن افزایش بهرهوری و خروج از روزمرگی سازمانی را موجب خواهد شد.
ابتنای وزارت صمت به روشهای علمی و به روز ساختاری در دوره جدید و رویکرد برنامهریز، پروژهمحور و فرایندگرای وزیر جدید، افقهای روشنی را در مسیر تحقق وزارتخانهای پیشرو، هوشمند و عملیاتی نمایان میسازد که به معنای واقعی کلمه میتواند موتور محرکه اقتصاد کشور باشد و بخش خصوصی و دیگر اجزای اقتصادی کشور را به تحرک وا دارد.
سیدرضا فاطمی امین معتقد است امور وزارت متبوعش باید در سه دسته فرآیندهای استمراری، پروژههایی با خروجی معین و اقدامات جاری خلاصه شود تا در حد امکان فعالیتها در قالب فرایندها و پروژه ها ساماندهی و سازماندهی شده و نظم مدیریتی ایجاد شود.
او از تجمیع ۴۰ برنامه عملیاتی فعلی وزارت صمت و ۳۶ پروژه ارائهشده به مجلس خبر داده است که ضمن تعیین یک مدیر و زمانبندی مشخص برای هر پروژه، جلسات مستمر و منظم پایش پروژه را با حضور شخص وزیر و دیگر اجزا و عناصر مرتبط با پروژه در وزارتخانه به همراه دارد.
به باور وزیر صنعت، معدن و تجارت، رویکرد وظیفهگرایی برای محیطهای انعطافپذیر مانند این مجموعه بزرگ با گستره مأموریتها و اهدافی که نیاز به حمایتها و هماهنگیهای بین بخشی و فرا بخشی دارد، رویکرد مناسبی نیست و برای نیل به پویایی و تحول واقعی وزارت صمت باید با انتخاب رویکرد فرایندگرایانه و با ایجاد پنجرههای واحد متمرکز، فعال و پاسخگو برای فعالان اقتصادی و مجاهدان جنگ اقتصادی به سمت حکمرانی هوشمند عرصههای اقتصادی کشور حرکت کرد.
فاطمی امین در تلاش است همسو با فعالیتهای پروژهای، فرایندی و جاری وزارت متبوعش و با همراهی نمایندگان مردم در مجلس، آمایش سرزمینی ویژهای را مبتنی بر آمایشهای صورتگرفته در گذشته و همچنین کاوش دقیق فرصتها، چالشها و ظرفیتهای بومی و خاص ۴۵۰ شهرستان کشور در حوزههای صنعتی، معدنی و تجاری در نظر بگیرد تا با تدوین بستههای کامل و دقیق سرمایهگذاری، تمامی موارد مورد نیاز سرمایهگذار حتی مجوزهای مربوط را نیز در اختیار او قرار بدهد.
با این همه آنچه میتواند تحقق وعدههای سکاندار کشتی تولید و تجارت کشور در دولت سیزدهم را به همراه داشته باشد، همدلی، همزبانی، تعامل، اجماع و اقناع نخبگان اقتصادی، ارکان حاکمیت، بخش خصوصی توانمند ایرانی و همت بلند همکاران و پایبندی به برنامهها و اصلاحات ساختاری او در یکی از بزرگترین دستگاههای قوه مجریه است.
امید آنکه در افق ۱۴۰۴ با کسب دستاوردهایی نظیر اشتغال دو میلیونی در بخشهای صنعتی، معدنی و تجاری، افزایش چشمگیر میزان صادرات، جایگزینی معدن با نفت و همینطور دیگر تعهدات مطرحشده در بهارستان و در نتیجه رفع دغدغههای اقتصادی و معیشتی در دولت سیزدهم، به تعبیر رهبری معظم انقلاب ترمیم و احیای اعتماد آسیبدیده مردم را شاهد باشیم.