ضرورت توجه دولت سیزدهم به صنعت نساجی
بیکاری و رکود دو چالش پیش روی دولت سیزدهم است. اشتغالزایی برای جمعیت جوان کشور که اکثریت جامعه را تشکیل میدهد علاوه بر حل بحران بیکاری موجب کاهش آسیبهای اجتماعی نظیر افزایش سن ازدواج و کاهش بزهکاری میشود.
در این میان، صنعت نساجی به عنوان یک راه حل برای ایجاد اشتغال وسیع میتواند به دولت ابراهیم رئیسی کمک شایانی کند.
تجربه بسیاری از کشورهایی که با بحران بیکاری مواجه بودند نظیر کشورهای جنوب شرق آسیا حتی کشورهای صنعتی در ابتدای دوره پیشرفت خود نشان میدهد که صنعت نساجی همواره به عنوان یک موتور مولد شغل و خلق ثروت برای کشورها عمل کرده است.
حوزه پوشاک به عنوان یکی از سه نیاز اساسی بشر علاوه بعد اقتصادی، نتایج فرهنگی و اجتماعی را نیز به همراه دارد.
اما به لحاظ اقتصادی چندین ویژگی سبب تمایز این صنعت از سایر صنایع میشود:
اول آنکه تبدیل پنبه به پوشاک یعنی تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت موجب خلق ۹۰۰درصد ارزش افزوده میشود و با ضریب اشتغالزایی یک به پنج، به ازای ایجاد هر یک شغل در کشت پنبه، پنج شغل در صنایع زیر مجموعه ایجاد میشود. دوم آنکه در بین صنایع مختلف کمترین هزینه سرمایهگذاری اولیه را برای راهاندازی یک کسبوکار نیاز دارد.
ایجاد ۲۰۰ نفر اشتغال پایدار با سرمایهگذاری ۲۰ میلیون دلاری
متوسط هزینه مورد نیاز برای ایجاد اشتغال یک نفر در صنعت نساجی حدود ۲۵ درصد متوسط هزینه ایجاد اشتغال یک نفر در کل صنعت است به گونهای که با سرمایهگذاری ۲۰ میلیون دلاری به طور میانگین میتوان برای ۲۰۰ نفر اشتغال پایدار ایجاد کرد.
سوم آنکه توسعه صنعت نساجی در ایران از چند جهت مزیت دارد. دسترسی آسان به مواد اولیه نظیر پنبه، الیاف مصنوعی و غیره و امکان تولید آنها در داخل کشور، بازار مصرف ۸۵میلیون نفری داخلی با گردش مالی ۳۰میلیارد دلاری، دسترسی به بازار ۴۰۰میلیون نفری کشورهای همسایه از جمله مزایای این صنعت در کشور است.
ویژگی مهم دیگر این صنعت کوتاه بودن دوره کارآموزی در آن است به گونهای با چند ماه آموزش میتوان یک خیاط ماهر تربیت کرد.
همانگونه که اشاره شد تجربه سایر کشورها نیز نشاندهنده اهمیت این صنعت است. ترکیه، همسایه غربی ایران یکی از کشورهایی است که سرمایه گذاری ویژهای روی این صنعت انجام داده است و صنایع نساجی و پوشاک در ترکیه به عنوان صنعت منتخب و راهبردی برای ایجاد اشتغال برگزیده شده است.
نساجی در بین رشتههای اقتصادی بالاترین نقش را در توسعه اقتصادی کشور ترکیه را به عهده داشت، هم اکنون نیز به محور توسعه مناطق کمترتوسعهیافته جنوب شرقی و شرق ترکیه تبدیل شده است.
صنعت نساجی حدود ۱۳ درصد کل درآمد صادرات کشور هند
هند یکی دیگر از کشورهای آسیایی است که تمرکز خاصی روی صنعت نساجی دارد.
این صنعت حدود ۱۳ درصد کل درآمد صادرات کشور هند را تشکیل می دهد و بعد از کشاورزی دومین منبع اشتغال در هند محسوب میشود.
دومین کشور صادر کننده پوشاک در جهان بعد از چین کشور بنگلادش است سهم اقتصادی بخش پوشاک در بنگلادش بیش از ۳۲ میلیارد دلار است که حدود ۸۵ درصد کل صادرات این کشور را تشکیل میدهد.
توجه به تکمیل زنجیره ارزش نساجی
نکته مهم در توسعه صنعت نساجی در کشور توجه به تکمیل زنجیره ارزش نساجی است. توجه به تنها یک حوزه این صنعت در کشور یقینا نمیتواند اهداف و انتظارات را محقق کند.
تجربه سایر کشورها در بهرهگیری از صنعت نساجی در کنار مزایای این صنعت برای کشور تاییدکننده این نکته است که نساجی و پوشاک میتواند به عنوان یک ابزار کارآمد برای دولت سیزدهم، نقش بسزایی در اشتغالزایی داشته باشد.