طلای ۲۸۵۰ دلاری در راه است
با تداوم بیثباتیهای اقتصادی و تضعیف ارزش دلار، بازار طلا در مسیر صعودی قرار گرفته و تحلیلگران پیشبینی میکنند که قیمت هر اونس طلا تا پایان فوریه ۲۰۲۵ به ۲۸۵۰ دلار برسد.
در حالی که تقاضا برای طلا بهعنوان یک دارایی امن در حال افزایش است، فناوریهای نوین و چالشهای مربوط به خرید و فروش آنلاین نیز نگرانیهایی را برای مصرفکنندگان به همراه دارد.
به گزارش عصراقتصاد، تحلیلگران پیشبینی میکنند که قیمت هر اونس طلا تا پایان فوریه ۲۰۲۵ به محدوده ۲۸۵۰ دلار برسد. این پیشبینی بهواسطه تضعیف دلار، افزایش تقاضای خرید فیزیکی، و شرایط بیثبات اقتصادی شکل گرفته است.
محمد مهدیآبادی، تحلیلگر بازارهای مالی، در یادداشتی به روند صعودی قیمت طلا اشاره کرد و اعلام کرد که قیمت در پایان هفته گذشته به ۲۷۷۰.۱ دلار رسید که بالاترین سطح در ۱۱ هفته اخیر است.
تضعیف دلار و سیاستهای اقتصادی دولت ترامپ از عوامل اصلی افزایش تقاضا برای طلا هستند. همچنین، نرخ تورم پایینتر از انتظارات بر احتمال کاهش نرخ بهره تاثیر گذاشته و از قیمت طلا حمایت کرده است.
اکنون بازار طلا با عبور از سطح مقاومتی ۲۷۵۰ دلار، به سطح ۲۸۰۰ دلار نزدیک شده است. در صورت عبور قیمت از این سطح، احتمال ثبت رکورد جدید برای طلا قوت میگیرد.
به طور کلی بیان میشود که بروز عوامل تنشزای اقتصادی و سیاسی تمایل برای سرمایه گذاری بر طلا را افزایش خواهد داد و برعکس تقاضای بخش ساخت را به چالش میکشد؛ در بازارهای مالی به این پدیده شاخص ترس و طمع گفته میشود بر این اساس میتوان پیش بینی کرد که سرجمع تقاضای طلا روندی رو به رشد و قابل پیش بینی را در آینده تجربه خواهد کرد؛ چراکه تقاضای سرمایه گذاری با توجه به شرایط جهان به سمت سرمایه گذاری یا صنعت متمایل خواهد شد؛ به طور مثال میتوان به میزان پیش بینی تقاضای طلا در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد.
این میزان برابر با ۴۳۰۴ تن گزارش شده بود؛ در حالی که با بررسی آمار این سال مشخص میشود که تقاضای محقق شده ۴۴۰۰ تن است که نشان دهنده اختلاف ناچیز در برآورد مقدار کلی تقاضای طلاست به طور خلاصه تقاضای بخش ساخت مقداری بیشتر از مقدار تحقق یافته آن برآورد گردیده، اما این اختلاف با برآورد کمتر تقاضا در بخش سرمایه گذاری جبران شده و اختلاف پیش بینی و مقدار محقق شده آن کاهش یافته است.
در سالهای گذشته تقاضای طلا در اروپا و آمریکا بیشتر بوده است اما پیش بینی میشود در آینده مجموع تقاضای طلا در کشورهای آسیایی بیشتر شود. به نحوی که در کشورهای غربی تقاضای جواهرات و زیورآلات از جنس طلا کاهش مییابد، چراکه نسل خریداران طلا برای این کاربرد در حال پیر شدن هستند و نسل جدید نیز در این کشورها تمایل زیادی به این جواهرات را ندارند تقاضای طلا در هند و چین نیز به صورت فصلی و بسته به مناسبتهای این کشورها متغیر است.
علاوه بر موارد فوق، بانکهای مرکزی نیز با هدف کاهش ریسکهای تورم جهانی و امور سیاسی، بخشی از ذخایر خود را به صورت طلا نگه داری میکنند. در فصل سوم سال ۲۰۲۲، بانکهای مرکزی ۲۰ میلیارد دلار به ذخایر بینالمللی خود افزودند. این میزان بیشتر افزایش تقاضای رسمی طلا در تمام ۵۵ سال گذشته بوده است.
دو فرضیه در خصوص این تغییر رفتار وجود دارد؛ اول اینکه در دورههای زمانی که نااطمینانی اقتصادی، مالی و ژئوپلیتیکی وجود داشته باشد، و بازده ذخایر ارزی پایین باشد، دو ویژگی که در سالهای اخیر در اقتصاد بینالملل به وضوح مشاهده میشود، طلا به عنوان ذخیرهای جذاب مطرح میشود. به عبارت دیگر طلا به عنوان پوشش دهنده تورم و تنوع دهنده به سبد داراییهای رسمی خارجی در برابر محیط نوسانی مطرح میشود.
همچنین در مقایسه با سایر مواد اولیه به دلیل داشتن بازارهای پویا و برخی دلایل تاریخی، داشتن ذخایر طلا قابل اطمینان تر ارزیابی میشود فرضیه دوم این است که زمانی که کشورها در معرض تحریمهای مالی و مسدود شدن و توقیف داراییها قرار میگیرند، طلا به عنوان یک دارایی امن و مطلوب در نظر گرفته میشود.
در تحلیلی کلی، شرایط اقتصادی و سیاسی فعلی بازار طلا را به سمت تغییرات بنیادی میبرد و انتظار میرود که تقاضا برای این فلز گرانبها بهطور مستمر افزایش یابد. بر اساس نظرسنجیهای کیتکو، اکثریت تحلیلگران، روند افزایشی قیمت طلا را پیشبینی کردهاند که بهویژه در سالهای آینده با توجه به شرایط اقتصادی و تنشهای سیاسی جهانی، شدت بیشتری خواهد گرفت.