مسعود وطنخواه
شاخص کل بورس روز گذشته با کمک افزایش قیمت شرکتهای با سرمایه بالا توانست رشد ۳۶هزار و ۳۰۵ واحدی را تجربه کند. و شاخص کل در تراز یکمیلیون و ۲۹۰هزار واحدی ایستاد. اما در اواخر زمان معاملات عرضهها افزایش یافت.
سهشنبه ۲۶ اسفند، آخرین روزی بود که صاحبان صندوقهای سرمایهگذاری در صورت فروش واحدهای خود میتوانستند پول خود را در سال ۱۳۹۹ دریافت کنند. همچنین با توجه به تسویه T+2 برای سهام، دوشنبه ۲۵ اسفند آخرین فرصت برای دریافت پول حاصل از فروش بود. به این ترتیب از امروز دیگر فروشندگان تا قبل از ۷فروردین سال جدید نمیتوانند تقاضای وجه نقد از کارگزاریها برای فروش دارایی خود کنند.
که همین امر سبب کاهش فشار فروش در بازار سرمایه میشود. اما به دلیل رشد چند روزه اخیر در بازار سرمایه گروهی از معاملهگران ترجیح دادند که با فروش اقدام به شناسایی سود کنند که همین امر یکی از دلائل افزایش غ=عرضهها در پایان زمان معاملات بود.
شاخص کل بورس در حالی بازدهی ۲.۹درصدی را تقدیم سرمایهگذاران کرد که بازدهی شاخص کل هموزن (نماینده تمام شرکتها با ضریب یکسان) بازدهی ۰.۷درصدی را ثبت کرد که این رشد ناهمگون را فعالان بازار سرمایه به شاخصسازی یا رشد قیمت شرکتهای با سرمایه بالا تعبیر میکنند.
در شاخص کل تاثیر شرکتها بر اساس بزرگی (تعداد سهام و مبلغ سرمایه) آنهاست؛ بنابراین ارزش تمام شرکتها برابر نیست و وزن شرکتها و مقدار در شاخص کل متفاوت است. برای نمونه، نمادهای بزرگی همچون فملی، فولاد، فارس، خودرو، شستا، که تعداد سهام و معامله بیشتری دارند تاثیرگذارتر از شرکتهای کوچکاند.
اما در محاسبه شاخص کل (هموزن)، وزن و اندازه شرکتها تاثیرگذار نیست و سرمایه آنها یکسان در نظر گرفته میشود؛ بنابراین تاثیر افزایش و کاهش سود و قیمت سهام شرکتها در این شاخص به یک میزان اثر دارد.