«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ نسخه اشتباه برای درد بی درمان مسکن
گروه اقتصاد- در جلسه اخیر شورای عالی مسکن به ریاست رئیسجمهور مسائل عمده بازار مسکن از جمله اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی پیگیری شد.
بنا بر نظر ابراهیم رئیسی برای تسریع در اجرای این قانون، تبادل اطلاعات بین دستگاههای مختلف مؤثر است؛ اما بررسی شواهد موجود نشان میدهد که بسیاری از دستگاههای اجرایی عزمی برای تکمیل بستر اجرایی این طرح نداشته و حتی بر خلاف مسیر حرکت میکنند.
از طرف دیگر برخی از دستگاه بهجای آنکه تلاش خود را برای تکمیل سامانه املاک و اسکان به کار گیرند، اقداماتی را آغاز میکنند که شکست آنها از نظر کارشناسان حوزه مسکن قطعی است؛ به طور مثال در هفتههای اخیر این موضوع مطرح شد که برای شناسایی خانههای خالی «گشتهای شناسایی» ایجاد شود و خانههای خالی بهصورت حضوری مورد شناسایی قرار گیرد.
بنا بر اعلام مشاور وزیر راه و شهرسازی در رابطه با سرعت بخشی به کشف خانههای خالی بر پایه قانون مالیات بر خانههای خالی بهزودی گشتهایی متشکل از وزارت راه و شهرسازی، شهرداری، سازمان امور مالیاتی برای شناسایی میدانی خانههای خالی در مناطق مختلف شهری که خانههای خالی در آن مناطق هستند برقرار خواهد شد.
بنا بر نظر برخی از کارشناسان حوزه مسکن، موضوعی که میتواند به ساماندهی بازار کمک کند، تکمیل و راهاندازی سامانه اطلاعات املاک و اسکان است؛ اما اجراییشدن این قانون در سالهای اخیر و از زمان دولت دوازدهم تا کنون موردتوجه قرار نگرفته است و این سامانه که قرار بود از سال ۱۳۹۴ عملیاتی شود، اجرایی نشد.
محمدحسین دهقان مدیرکل مبارزه با پولشویی بانک مرکزی در خصوص اینکه آیا بانکها به سامانه املاک و اسکان پیوستهاند یا خیر، گفت: ما چند قانون داریم که ابهاماتی دارد.
در برخی موارد ارائه بعضی خدمات به سامانه املاک و اسکان منوط شده است، اما در چند قانون ارائه خدمات منوط به اطلاعات ثبت شده در ثبتاحوال منوط شده و این موضوع باعث سردرگمی شده است.
فرشید ایلاتی، کارشناس بازار مسکن، باوجوداینکه ۸ سال از زمان مصوبه راهاندازی سامانه املاک و اسکان میگذرد، این سامانه هنوز راهاندازی نشده است.
ترک فعلها در این زمینه نباید فقط اعلام شود؛ بلکه باید برخورد صورت گیرد و مردم در جریان برخوردها قرار گیرند. سامانه املاک و اسکان در واقع سامانه زیرساختی بازار مسکن است که باید بهسرعت راهاندازی شود.
ایلاتی ضمن اشاره به نقش مهم رئیسجمهور در ایجاد هماهنگی بین دستگاههای اجرایی گفته است: از جناب آقای رئیسجمهور تقاضا داریم که جلسات شورایعالی مسکن را بهصورت منظم و ماهانه با حضور خود تشکیل دهند تا اگر هر دستگاهی که در تکمیل اطلاعات سامانه املاک و اسکان تعلل میکند، برخورد شود چرا که این تعللها منجر به گرانی مسکن، افزایش اجارهبها و به دنبال آن بالارفتن سن ازدواج میشود.