فرزین: تسهیلات تکلیفی منجر به اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی می شود
رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی گفت: بانک باید به خلق بنگاه کمک کند؛ نه اینکه بنگاه را مدیریت کند.
اصلا طبق قاعده بانکداری اسلامی باید برویم در پروژه ها مشارکت کنیم و وقتی پروژه اقتصادی یا یک بنگاه راه اندازی شد، با فروش سهام آن به مردم، خود را کنار بکشیم.
به این ترتیب جریان منابع نقد بانک ها افزایش می یابد و توان تسهیلات دهی آنها بیشتر می شود.در حالی که مدام به بانک ها تکلیف می شود؛ چون بانک ها منابع کافی ندارند، ناگزیر از بانک مرکزی اضافه برداشت می کنند و دوباره خلق پول شده و سرانجام تورم ایجاد می شود.
محمد رضا فرزین تاکید کرد: اعتقاد دارم وظیفه بانک ها تامین مالی برای تمام اقشار مردم است و نه فقط بنگاه ها. در یک نظام بانکداری ایده آل باید به درخواست هر ایرانی ای که به هر دلیلی به تامین مالی نیاز دارد، به ارزانی و سهولت در سیستم بانکی پاسخ داده شود؛ یعنی اگر کسی ازدواج می کند و به جهیزیه و لوازم خانگی برای تشکیل خانواده نیاز دارد یا وقتی می خواهد یک وسیله نقلیه و ابزار کار بخرد، بانک باید راهی برای تامین مالی او داشته باشد.
تسهیلات خرد بانکی با همین هدف تعریف می شود.
وی افزود: اما درواقعیت نهادهای تصمیم گیر در قالب بودجه و سایر قوانین، بخشی از این تسهیلات خرد را به بانک ها تکلیف می کنند؛ به این ترتیب تسهیلات خرد دیگر در سیاست های بازاریابی و طراحی محصول بانک ها موضوعیت پیدا نمی کند.
مدیرعامل بانک ملی ایران تاکید کرد: برای اصلاح منابع بانک ها تا ۵۰۰ همت سرمایه نیاز است رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی گفت: یکی از راهکارهای کاهش تورم از مسیر بانک ها، کاهش حجم تسهیلات تکلیفی بانک هاست که براساس آخرین برآوردها حجم آن به ۱۳۹۰هزار میلیارد تومان رسیده است.
محمدرضا فرزین تاکید کرد:اگر فشار به منابع بانک ها ناشی از این تسهیلات افزایش یابد، باعث اضافه برداشت بانک ها از بانک مرکزی می شود و این یعنی خلق پول. وی ادامه داد: یک راهکار دیگر کاهش تورم اصلاح وضع سرمایه بانک هاست.
برآوردها نشان می دهد مجموع سرمایه نظارتی بانک های ایران منفی بوده و لازم است تا سرمایه بانک های دولتی و خصوصی افزایش پیدا کند. برای اصلاح سرمایه بانک ها به ۴۵۰ تا۵۰۰ همت منابع نیاز است.
مدیر عامل بانک ملی ایران بیان کرد: تعیین تکلیف مطالبات بانک ها از دولت نیز برای مهار تورم مهم است.
البته در کنار اینها، انضباط بخشی به نظام بانکی از مسیر بانک مرکزی هم اهمیت دارد؛ زیرا ممکن است برخی بانک ها منضبط عمل نکنند و تسهیلات پرداختی آنها به بخش های واقعی اقتصاد ازجمله تولید تزریق نشود.
رئیس شورای هماهنگی بانک های دولتی گفت: مردم پول شان را که در بانک ها می گذارند، در برابر آن از بانک توقع ارائه خدمات و تسهیلات را دارند.
اینکه می گویم مردم، شامل شرکت ها هم می شود. محمد رضا فرزین تاکید کرد: شرکتی که در بانک پول می گذارد دوبرابر آن تسهیلات می خواهد.
نمی شود مردم و شرکت ها پول شان را نزد بانک ها سپرده گذاری کنند، اما دولت و مجلس آن را در قالب تسهیلات تکلیفی تخصیص بدهند.
وی افزود: بانک ها در چنین شرایطی در برابر درخواست های فزاینده تسهیلات قرار می گیرند که باعث نارضایتی مشتریان می شود؛ بنابراین تسهیلات تکلیفی باید براساس توان بانک ها و متناسب با سیاست های پولی کشور تعیین شود.