کد خبر: 25030032619
بازرگانیتولید و بازرگانیدسته‌بندی نشدهروزنامه

لاهوتی: توقف واردات در مقابل صادرات به دلیل مشکل فروش ارز در سامانه نیماست

عضو اتاق بازرگانی تهران از توقف مجدد واردات در مقابل صادرات خبر داد و عنوان کرد که صادرکنندگانی که می‌خواهند از روش واردات در مقابل صادرات یا واگذاری کوتاژ استفاده کنند با مشکل فروش ارز در سامانه نیما مواجه هستند و عملا استفاده از این روش برای آنها ممکن نیست.

نمایندگان بخش خصوصی در اتاق بازرگانی تهران در نشست خرداد خود میزبان رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بودند و با او از مشکلات این بازار مانند دامنه نوسان، حجم مبنا و مداخلات قیمت‌‎گذاری گفتند که باعث شده تا آتش بی‌ثباتی هم‌چنان در بازار فروزان باشد. اعضای هیات‌نمایندگان بخش خصوصی هم‌چنین به بیان انتظارات خود از دولت سیزدهم در حوزه اقتصاد پرداختند.

رفع مشکلات سیستم رفع تعهد ارزی

محمد لاهوتی، عضو اتاق بازرگانی تهران در این نشست گفت: دولت صادرکننده را مکلف کرده یا ارز خود را برای واردات خود استفاده کند یا آن را در سامانه نیما عرضه کند بنابراین اجازه استفاده از ارز صادرات خود برای واردات غیر یا واگذاری کوتاژ را فعلا ندارند.

او با اشاره به موضوع رفع تعهد ارزی که با تلاش‌های اتاق‌های بازرگانی، تعاون و اصناف و تلاش‌های سازمان توسعه تجارت ایران به سرانجام رسیده است، افزود: این تلاش‌ها منجر به صدور ابلاغیه ۱۷۷ ستاد هماهنگی اقتصادی دولت شده است که بر اساس آن، صادرکنندگان از ۵ روش موجود در این بخشنامه، می‌توانستند برای رفع تعهد ارزی استفاده کنند.

عضو اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: بر این اساس، همه مسئولیت و اختیارات کمیته ماده دو دولت به کمیته اقدام ارزی سازمان توسعه تجارت ایران واگذار شد و به این سازمان اختیار داده شد تا با توجه به نقش کلیدی و تخصصی این سازمان، نوید را به صادرکنندگان داد که با تغییر بخشنامه‌ها از این پس در حوزه صادرات مواجه نخواهیم بود؛ اما متاسفانه دو هفته است که واردات در مقابل صادرات دستخوش تغییرات شده و صادرکننده برای استفاده از امتیاز واردات در مقابل صادرات یا باید در حوزه تخصصی خود کالا وارد کند و یا توافق سازمان صمت استان را برای واردات غیر از واردات خود بگیرد که این موضوع در رفع تعهد ارزی مشکلاتی ایجاد کرده است.

لاهوتی ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه کشاورزی و خشکبار، سوال این است که صادرکننده پسته یا خرما چه کالایی را برای واردات خود استفاده می‌کند که از این روش رفع تعهد ارزی کند یا اگر ارز را در سامانه نیما عرضه کند، با توجه به اینکه میانگین نرخ ارز در سامانه نیما ۲۰درصد پایین‌تر از نرخ واقعی خود است، ممکن است برای قشری از صادرکنندگان که خوراک ارزان دارند این عدد مطلوب باشد اما قطعا صادرکنندگان کالا‌های غیرنفتی را با مشکل مواجه خواهد کرد.

او افزود: صادرکنندگانی که می‌خواهند از روش واردات در مقابل صادرات یا واگذاری کوتاژ استفاده کنند، با مشکل فروش ارز در سامانه نیما مواجه هستند و عملا استفاده از این روش برای آنها، امکانپذیر نیست بنابراین دوباره به وضع قبل برگشته‌ایم و با توجه به اینکه مسئولیت با سازمان‌های صمت و توسعه تجارت است این انتظار وجود دارد که یا ده روز یا دو هفته قبل از اجرای یک بخشنامه آن را به صورت رسمی اعلام کنند و هم اینکه رایزنی کنند که چنین محدودیت‌هایی هر چه سریعتر برطرف شود؛ نه اینکه در عمل یک واردکننده و صادرکننده بدون پیش‌آگهی قبلی با یک موضوع مواجه شود؛ چراکه به هر حال ممکن است از قبل با واردکننده‌ای توافق کرده باشد.

لاهوتی گفت: این اشکالاتی که در سیستم رفع تعهد ارزی ایجاد شده، منجر به بروز اختلاف میان صادرکننده و واردکننده می‌شود که این معضل بزرگی است که عملا صادرکننده را به جای اینکه به صادرات بیشتر هدایت کند، درگیر مشکلات بیشتر می‌کند.

افراد زیر خط فقر به ۳۰درصد رسید

به گزارش خبرگزاری ایلنا، در ادامه نشست رئیس اتاق بازرگانی تهران اظهار کرد: مهمترین مسئله امروز انتخابات ریاست‌جمهوری و مهمترین مسئله دولت بعدی هم مسائل اقتصادی است. متاسفانه در مناظره‌ها به چالش‌های اقتصادی پرداخته، بیشتر از روبنا صحبت شد و از یک مدینه فاضله می‌گفتند اما مشخص نبود که چطور و با چه درآمدی محقق خواهد شد.

مسعود خوانساری افزود: ما یک کار تحقیقاتی به نام «بنای ایرانی» انجام دادیم که در آن چالش‌های مهم را جمع‌آوری و به کاندیداها ارائه کرده است. بعد از استقرار دولت هم چالش‌ها و راهکارها را ارائه خواهیم داد. امیدواریم دولت هم با یک تیم هماهنگ اقتصادی بتواند برنامه‌ریزی خوبی برای رفع مشکلات داشته باشد.

رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به افزایش میزان بودجه گفت: میزان بودجه در سال ۹۹ حدود ۵۷۱هزار میلیارد تومان بود که این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۱۳۷۴ هزارمیلیارد تومان رسیده است که ۱۴۰درصد افزایش را نشان می‌دهد؛ گرچه ۳۴۰هزار میلیارد تومان آن در صورت تامین منابع است اما تجربه نشان داده که وقتی مصارف آن تعیین شده و صرف خواهد شد اما حتی اگر این ۳۴۰هزار میلیارد تومان هم مصرف نشود با افزایش ۸۱درصدی بودجه مواجه هستیم که با این حجم کسری بودجه بالای خواهیم داشت.

او در ادامه اضافه کرد: کسری بودجه باعث رشد پایه پولی و نقدینگی می‌شود. نقدینگی از ۴۶۰هزار میلیارد تومان به ۳۴۷۶هزار میلیارد تومان رسید. این موضوع باعث افزایش تورم می‌شود. در اردیبهشت سال ۹۹ تورم به ۴۱درصد رسیده است فاصله طبقاتی افزایش پیدا کرده و تعداد افراد زیر خط فقر از ۱۵درصد به ۳۰درصد رسیده‌اند. بنگاه‌های اقتصادی سرمایه‌گذاری زیادی نمی‌کنند و رشد سرمایه‌گذاری نسبت به استهلاک که از سال ۸۴ تا سال ۹۰ حدود ۵درصد بود در سال ۹۸ و ۹۹ به منفی ۱۳/۰درصد رسیده و برای اولین بار منفی شده است. در مورد اشتغال نیز در سال ۹۹ از میزان  ۲۴میلیون به ۳۰۰هزار و اشتغال ۲۳میلیون و ۳۰۰هزار اشتغال رسیده‌ایم که تعداد یک میلیون کم شده است که البته بخش مهمی از آن مربوط به شیوع کرونا است.

خوانساری همچنین تصریح کرد: طبق آمار FMI در سال ۲۰۲۱ که در مورد شاخص تاب‌آوری در کشورها داده شد، ایران با شاخص تاب‌آوری ۱۶.۱ از ۱۰۰رتبه ۱۲۸ در بین ۱۳۰کشور را داشته است این در حالی است که رتبه ترکیه در این رده‌بندی شصت است علاوه بر این روسیه به ایران در کاهش ارزش پول ملی اول بوده است.

او افزود: توقف کالاها قبل از کرونا ۲۰روز بود که امروز به ۵۰ روز رسیده است هر روز توقف کالا در گمرک ۱درصد به هزینه آن اضافه می‌کند همچنین طبق آمارها رشد اقتصادی کشور در سال پیش رو بیش از ۲درصد خواهد بود که گرچه رقم زیادی نیست اما وجود رشد موضوع مثبتی است.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا