تولید و بازرگانی
نارضایتی همه بخشهای مرتبط با صنعت لوازم خانگی از «بهینیاب» به جز وزارت صمت
تعدادی از دستاندکاران زنجیره صنعت لوازم خانگی در گفتوگوی خبری در مورد سامانه «بهینیاب» و عرضه فولاد در بورس صحبت کردند و هر کدام در مورد ناکارآمدی و یا تایید این سامانه و ارزیابی عرضه فولاد در بورس اظهارنظر کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر، حمیدرضا غزنوی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما با اشاره به اینکه سامانه «بهینیاب» سالهاست که مشکل دارد، گفت: شرکتهای تولیدکنندهای هستند که پروانه بهرهبرداری گرفتند، اما رصد نمیشوند که چقدر تولید کردند و اگر این اتفاق میافتاد و از مواد اولیه تا تولید نهایی آنها رصد میشد بسیاری از این شرکتها از چرخه دریافت کالا و محصول از بورس کالا حذف میشدند، اما متأسفانه این اتفاقات نیفتاده است.
او افزود: پارسال میزان تولید ورق گرم ۸میلیون و ۲۰۰هزار تن بود که از این میزان سهمیلیون و ۶۰۰هزار تن وارد بورس شد و ۴میلیون و ۷۰هزار تن در خارج از بورس عرضه شده است در حالی که فولادسازها برای عرضه خارج از بورس مجوز ندارند.
غزنوی افزود: در بسیاری موارد به علت عرضه کم، قیمتها بالا میرود و برخی معاملات ابطال میشود و این موضوع، تقاضاهای انباشتهای را ایجاد میکند و قیمتها افزایش مییابد.
توزیع عادلانه ورقهای فولادی میان همه تولیدکنندگان
مدیرکل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه آمار همه واحدهای تولیدی داخل کشور را با جزئیات داریم و آنها را بررسی کردهایم، گفت: طرحی را از دوماه پیش آغاز کردیم و معاونت امور صنایع وزارت صمت، متولی ساماندهی طرف تقاضا شده است و سهمیهها و میزان دریافتی آنها بررسی و میزان خرید و تولید آنها تطبیق میشود.
کیوان گردان افزود: اجبار کردیم همه واحدهای تولیدی باید در داخل سامانه «بهینیاب» قرار بگیرند، زیرا بیش از ۴۰درصد واحدهای تولیدی تاکنون در داخل سامانه نبودند؛ بنابراین نمیتوانیم همه تقصیرها را برگردن این سامانه بیاندازیم.
او اضافه کرد: بخشی از واحدهای تولیدی مانند خودروسازها ۱۰۰درصد ورق مورد نیاز خود را از شرکت فولاد مبارکه گرفتهاند و در سامانه بهینیاب هم برخی واحدهای تولیدی ۱۰۰درصد، برخی ۸۰درصد و برخی هم حدود ۲۰ تا ۳۰درصد مواد اولیه را گرفتهاند.
مدیرکل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: یکی از برنامههای اساسی ما عدالت در توزیع ورقهای فولادی میان همه تولیدکنندگان است.
گردان با بیان اینکه فولاد مبارکه همه واحدهای تولیدی را که بیش از ۱۱۰تن در ماه خرید دارند، کارشناسی کرده است، افزود: ارقامی هم در سامانه بهینیاب قرار دارد که ما با تطبیق این آمار، آنها را ارزیابی دقیقتر میکنیم.
وی گفت: ۷شرکت تولیدکننده ورق گرم داریم که ۶میلیون تن ورق قابل عرضه در بورس دارند و از شهریور همه آنها مکلف شدند که همه ورق گرم تولیدی خود را باید در بورس عرضه کنند.
گردان اضافه کرد: ۵ شرکت تولیدکننده ورق سرد داریم که ۲ و ۲دهم میلیون تن تولید میکنند که ۵۰درصد از این ظرفیت متعلق به شرکت فولاد مبارکه است و همه این شرکتها هم مکلف به عرضه محصولات خود هستند.
مدیرکل دفتر صنایع فلزی و لوازم خانگی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: بر اساس فرآیندی که در دست اجراست شرکت فولاد مبارکه هم مکلف است همه عرضههای خود را در بورس کالا انجام دهد و موضوع مچینگ کاملاً باید حذف شود.
گردان افزود: از هفته گذشته به استانها ابلاغ کردیم که در ماه آینده، سهمیهها را بر اساس فرمولها بازنگری کنند و شرکتهای عرضهکننده هم مکلف هستند تولیدات خود را عرضه کنند.
سامانه بهینیاب به درستی کار نکرد
مدیر نظارت بر بازار بورس کالا نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه با اشاره به اینکه دو سال از فعالیت سامانه «بهینیاب» میگذرد، گفت: این سامانه در این دو سال ایراد داشته و در این مدت به درستی کار نکرده است و تولیدکنندگان مجبور شدند مواد مورد نیاز خود را از خارج از بورس تأمین کنند.
سیدجواد جهرمی افزود: برخی از طریق سامانه بهینیاب ورق فولاد مبارکه را در فروردین امسال ۸هزار و ۲۰۰تومان خریدند و اکنون آن را در حدود ۲۰هزار تومان قیمتگذاری کردهاند و در سایتها میفروشند.
وی اضافه کرد: صرفاً شرکت مبارکه، ورقهای سرد تولیدی خود را در بورس عرضه میکند و بقیه شرکتهای تولیدکننده این ورق از جمله شرکت هفتالماس، غرب آسیا و امیرکبیر کاشان، ورقهای تولیدی خود را در خارج از بورس عرضه میکنند.
جهرمی افزود: پارسال ۷۳۳هزار تن ورق سرد در بورس معامله شد در حالی که کل ورق مصرفی کشور بالغ بر ۲میلیون تن بود.
عرضه ۱۰۰درصدی فولادمبارکه در بورس
معاون فروش و بازاریابی شرکت فولاد مبارکه اصفهان هم گفت: عرضه محصولات در فولاد مبارکه به صورت ۱۰۰درصد در بورس است و در محصولات گرم، ۴ درصد را در تالار اصلی و ۶۰درصد را بر اساس دستورالعملهای ستاد تنظیم بازار به صورت اختصاصی و مچینگ عرضه میکنیم و در بورس کالا هم ثبت میشود؛ بنابراین ۱۰۰درصد محصولات فولاد مبارکه در بورس کالا ثبت و عرضه میشود.
طهمورث جوانبخت افزود: در محصولات سرد هم اینگونه است و بر اساس دستورالعملهای ستاد تنظیم بازار، ۲۰درصد در تالار اصلی و ۸۰درصد به صورت اختصاصی برای صنایع راهبردی مانند خودروسازها، لوازم خانگی و قطعهسازان است.
وی ادامه داد: از سال ۱۳۸۵ که محصولات فولاد مبارکه در بورس کالا عرضه شد این کار در حال انجام است.
جوانبخت گفت: عرضه ما دقیقاً بر اساس برنامهریزی بورس کالا انجام میشود و در دو هفته یکبار محصولات گرم خود را و ۲۰درصد ورق سرد را عرضه اختصاصی و ۸۰درصد آن را به صنایع راهبردی، مچینگ میکنیم.
وی افزود: مچینگ همان عرضه اختصاصی است و قیمت بر اساس عرضه عمومی و در تالار است و با همین قیمت به تولیدکننده واقعی عرضه میشود.
یکبام و دوهوا نمیشود
معاون قضائی دادستان کل کشور هم گفت: یا باید پذیرای بورس کالا به عنوان سازمان شفافسازی و اقتصادی باشیم یا نباشیم و نمیشود یکبام و دوهوا داشته باشیم.
سعید عمرانی اضافه کرد: یکی از ایرادات مچینگ این است که همه کارخانههای پاییندستی ما در تولید لوله، پروفیل و محصولات فولادی باید کالاهای خود را از بازار آزاد بخرند و تولیدکنندههای بالادستی، محصولات خود را به عدهای میفروشند که معلوم نیست تولیدکننده هستند یا خیر.
او ادامه داد: یکی از مشکلات ما در حوزه فولاد این است که عرضه واقعی در بورس انجام نمیشود و به آن معترضم و این عرضه نکردن موجب شده است که کارخانهدار و تولیدکننده، مواد اولیه مورد نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کند.