محمد ارفع
معاون سیاسی وزارت کشور تاکید کرد که هشتم فروردین ۱۴۰۰ نامنویسی انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی و خبرگان انجام میشود و فرایند اجرایی انتخابات ریاستجمهوری از ۲۱ اردیبهشت آغاز خواهد شد.
سال آینده هم با انتخابات ریاست جمهوری، رئیس جدید قوه مجریه روی کار خواهد آمد و هم انتخاباتهای میاندورهای خبرگان رهبری و و مجلس برگزار خواهد شد و هم انتخابات دوره جدید شوراهای اسلامی شهر و روستا برگزار میشود.
جمال عرف دیروز در نشستی خبری که به منظور ارائه جرئیات برگزاری انتخابات در سال آینده در محل وزارت کشور برگزار شد، با برشماری تقویم انتخابات گفت: ۱۹ اسفند تقویم انتخابات شوراهای اسلامی شکل میگیرد و نامنویسیها با تشکیل هیاتهای اجرایی آغاز میشود. افراد متقاضی برای ثبتنام از اکنون باید مراحل کار را پیگیری کنند و برای دقیقه ۹۰ نگذارند.
وی اضافه کرد: هشتم فروردین ۱۴۰۰ نامنویسی انتخابات میاندورهای مجلس شورای اسلامی و خبرگان آغاز و ۲۱ اردیبهشت هم استارت اجرایی انتخابات ریاستجمهوری زده می شود.
عرف درباره تمهیدات پیشبینیشده برای انتخابات با توجه به همهگیری کرونا گفت: با توجه به پروتکلهایی که وزارت بهداشت تدوین خواهد کرد، تلاش می کنیم تجمعات کمتری داشته باشیم و تبلیغات را به سمت رسانههای و همچنین گروههای فضای مجازی سوق دهیم و از این ظرفیت نهایت بهره را ببریم.
وی با بیان اینکه مهمترین موضوع در باره انتخابات ۱۴۰۰، تبلیغات است، گفت: ریاست جمهوری ۲۰ روز تبلیغات دارد که با توجه به محدودیت تجمعات تلاش میکنیم پروتکلهای لازم با نظر وزارت بهداشت تدوین شود.
معاون سیاسی وزارت کشور ادامه داد: اگر این مرحله را پشت سر بگذاریم، روز رایگیری با چارچوبهایی که دنیا تجربه کرده است و رعایت همه پروتکلهای بهداشتی از جمله فاصله اجتماعی و تکثر شعب، انتخابات را برگزار میکنیم.
اجازه نداریم روز برگزاری انتخابات را بیشتر کنیم
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه وزارت کشور اجازه ندارد روز برگزاری انتخابات را بیشتر کند، گفت: ولی در روز برگزاری انتخابات تلاش خواهیم کرد انتخابات را زودتر از ساعت ۸ صبح شروع کنیم چون روز انتخابات در خرداد است و به دلیل طولانی بودن روز میتوان این کار را انجام داد.
وی با یادآوری تجربه مرحله دوم انتخابات مجلس یازدهم ادامه داد: تلاش خواهیم کرد فضای ایمن برای مردم ایجاد کنیم تا دغدغه بیماری نداشته باشند و از حق خود استفاده کنند.
اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری به ۱۴۰۰ نمیرسد
عرف درباره ا مصوبه مجلس درباره اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ایرادتی به این طرح گرفته شده که مجلس باید آن را اصلاح کند و بعد به شورای نگهبان برود و به نظر میرسد به این دوره از انتخابات نرسد. اما اگر به این دوره از انتخابات رسید و به عنوان قانون قابلیت اجرایی پیدا کرد حتماً به آن عمل خواهیم کرد.
او درباره طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری و میزان تاثیر آن در تغییر انتخابات گفت: تا زمانی که این طرح به قانون تصویب نشود نمی توان راجع به آن اظهار نظر کرد و بعد از ابلاغ می توان راجع به آن بحث کرد.
عرف اضافه کرد: به دلیل سوابق و بافت تنشزای برخی حوزهها، برنامههای خاصی برای این حوزهها در نظر گرفتیم. طرحهای امنیتی که ماهیت پیشبینی و پیشگیری خواهد شد داشت تحت عنوان اطلس تهیه شده است.
معاون سیاسی وزیر کشور درباره انتخابات الکترونیک هم گفت: با مذاکراتی که با شورای نگهبان داشتیم به این جمعبندی نرسیدیم در انتخاباتی که زیر نظر شورای نگهبان برگزار میشود (انتخابات ریاستجمهوری، میاندورهای خبرگان و مجلس) از صندوق الکترونیکی استفاده شود اما با هیات مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها به توافق رسیدیم تا بتوانیم انتخابات شوراها را الکترونیکی برگزار کنیم.
رئیس ستاد انتخابات وزارت کشور ادامه داد: پیشنهاد ما استفاده از انتخابات الکترونیکی در کلانشهرها برای بالا بردن سرعت بود. چون تعداد رایدهندگان در کلانشهر تهران زیاد است.
اکنون هیچ امکانی برای تهیه صندوق الکترونیکی وجود ندارد
معاون سیاسی وزیر کشور با بیان اینکه ساخت فرایند دستگاه انتخابات شعبه الکترونیکی شش ماه طول کشید، گفت: اکنون هیچ امکانی برای تهیه صندوق الکترونیکی وجود ندارد و پیشتر هم به شورای نگهبان گفته بودیم اگر شما خودتان میتوانید صندوقهای تهیه کنید این کار را انجام بدهید که چیزی به ما نگفته اند و این کار انجام نشده است.اما اکنون با استفاده از داشتههای خودمان میتوانیم انتخابات را الکترونیکی برگزار میکنیم.
رئیس ستاد انتخابات کشور امکان ثبت نام غیرحضوری نامزدها را برای سراسر کشور عنوان کرد و گفت همه داوطلبان در سراسر کشور می توانند غیر حضوری ثبت نام کنند. برای انتخابات شوراها چند صد هزار نفر ثبت نام می کنند برای همین واحد مربوط در حال طراحی است تا این کار برنامهنویسی به صورت غیر حضوری انجام شود.
عرف خاطرنشان کرد: این کمترین کاری است که در این وضع کرونایی می توان انجام داد. امیدواریم فرایند ثبت نام کاملاً در این چارچوب انجام شود و هم مراحل تبلیغات و اجرا بابت برگزاری انتخابات هیچ هزینه ای از حیث بهداشتی برای کشور نداشته باشد. معاون سیاسی وزیر کشور در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به کرونا انتخابات پستی هم خواهیم داشت، گفت: انتخابات پستی در قانون نیامده و قانون به آن اشارهای نکرده و لذا چیزی که در قانون نیامده اساس آن منتفی است.
انتخابات حوزه میانه میان دورهای برگزار میشود
رئیس ستاد انتخابات کشور در پاسخ به پرسش ایرنا که با توجه به رد صلاحیت یکی از دو نامزد انتخابات مجلس حوزه میانه و برگزاری نشدن آن در مرحله دوم، انتخابات این حوزه آیا به صورت میان دوره ای برگزار میشود یا دور دوم، گفت: نظر فنی وزارت کشور براساس علمی که نسبت به قانون دارد، برگزاری انتخابات به صورت دور دوم در میانه است و نظر خود را به شورای نگهبان اعلام هم کردیم تا حق کسی ضایع نشود.
وی افزود: شورای نگهبان موضوع را در صحن مطرح کرد که صحن این نظر را نپذیرفت و انتخابات در حوزه میانه مانند چند حوزه دیگر باید به صورت میان دورهای برگزار شود.
با تضعیف نهاد ریاست جمهوری، انتظار انتخابات پرشور نداشته باشیم
معاون سیاسی وزیر کشور درباره مشارکت در انتخابات گفت: در زمینه انتخابات مجلس یکی از دلایلی که شاهد میزان مشارکت پایین بودیم این بود که ما نهاد مجلس شورای اسلامی را تضعیف کردیم و مردم می گفتند وقتی مجلس کاری انجام نمی دهد چرا باید رای بدهیم. خدای ناکرده نهاد ریاست جمهوری را تضعیف نکنیم و اگر تضعیف کردیم انتظار نداشته باشیم که مردم پرشور در انتخابات حضور داشته باشند و توجه داشته باشیم که در نقد هایمان این موضوع غفلت نشود.
رئیس ستاد انتخابات کشور با بیان اینکه نمره کسی ۲۰ نیست، ادامه داد: این یک نکته اساسی است که باید به آن توجه شود و مهمترین دغدغه بنده به عنوان فردی که یخشی از سیاست داخلی کشور بر عهده او است، این است که به انسجام و وحدت، همبستگی برهم نخورد و امیدوارم همه ما که دور این میز و میزهای دیگر هستیم به این توصیه عمل کنیم.