کد خبر: 070502133887
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیراه و مسکنروزنامه

سقف آرزوی خانه‌دار شدن به کف قیمت مسکن هم نمی رسد

گزارش جدید مرکز آمار نشان داد که تورم نقطه ای مسکن حدود یک درصد کاهش داشته و این آمار می تواند تا حدودی نقطه قوتی برای مصرف کننده های واقعی باشد. هر چند هنوز به اعتقاد برخی از فعالان بازار مسکن و کارشناسان اقتصاد مسکن، قدرت خرید مسکن در شهرهای بزرگ به شدت در دو سال گذشته افت داشته است.

برخی از کارشناسان نیز بر این باور هستند که رکود مسکن یک موضوع طبیعی است و اگر این موضوع به فال نیک گرفته شود باید منتظر خانه دار شدن مصرف کننده های واقعی بود.

اگر چه اخیرا گزارشی منتشر شده است که نشان می دهد بهترین سال خانه دار شدن در یک دهه گذشته سال ۹۶ بوده است اما تفاوت آن سال با سال جاری که رکودی عمیق و حتی کاهش قیمت تا ۲۰ درصد را تجربه کرده است این است که در آن سال و در دهه ۹۰ قدرت خرید مسکن تا این حد افت نداشته است.

فردین یزدانی در گفتگو با بازار در پاسخ به این پرسش که به نظر می رسد رکود بازار مسکن و افت قیمت ها باعث خواهد شد تا متقاضیان واقعی مسکن وارد بازار مسکن شده و بخواهند صاحب مسکن شوند؟ گفت: ابتدا باید در مورد رشد قیمت مسکن در سال های گذشته و یا دهه اخیر صحبت کنیم که ببینیم دلایل این رشد چه بوده و اینکه این رشد قیمت چرا رخ داده است. قطعا بدانید که رشد قیمت مسکن فقط به موضوع داخلی خود بخش مسکن وابسته نبوده است.

وی افزود: نمی توان انتظار داشت که تمام کالاها و قیمت تمام شده مسکن افزایش یابد اما مسکن نهایی بدون تغییر باقی بماند. اما در مورد ورود متقاضیان واقعی مسکن به بازار مسکن باید اینطور عنوان کرد که با این رشد قیمت مسکن که در چند سال گذشته رخ داد و آنهم دلایل متعددی مثل رشد نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی از یک سو و رشد قیمت تمام شده مسکن از سوی دیگر بود هنوز قدرت خرید متقاضیان مسکن پایین است.

وی اضافه کرد: در برخی سال های دهه ۹۰ هم اگر دقت کنیم اگر رشد قیمت مسکن داشتیم برخی اقدامات و تسهیلات تا حدودی می توانست قدرت خرید متقاضیان را بالا ببرد. سوال این است در حال حاضر کدام تسهیلات می تواند با این اقساط بالا قدرت خرید متقاضیان را بالا ببرد. پس نمی توان انتظار داشت که خریداران مسکن به راحتی وارد بازار شوند.

اما گزارش اخیر مرکز آمار نشان می دهد که تورم ماهانه مسکن از ۲.۶ درصد در خرداد ماه به ۲.۴ درصد در تیرماه کاهش یافته و تورم نقطه ای مسکن هم ۳۹.۱ درصد در خردادماه به ۳۸ درصد در تیرماه تتزل داشته است.

حال سوال این است که آیا مسکن در کف قیمتی خود قرار گرفته و آیا این روزها بهترین زمان خرید ملک هست یا نیست؟

داوود بیگی نژاد نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که آیا با توجه به افت قیمت مسکن می توان انتظار داشت که این روزها بهترین زمان خرید مسکن است؟ گفت: آمارها نشان می دهد تعداد صدور پروانه‌های ساختمانی توسط شهرداری ها افت داشته است و این را به خوبی می توان از کمبود تولید و عرضه مسکن نیز متوجه شد. اما اینکه این روزها بهترین زمان خرید مسکن است یا نیست باید گفت که متقاضیان مصرفی اگر توانایی خرید دارند نباید منتظر اتفاقات و اخبار سیاسی و اقتصادی باشند.

این روزها بهترین زمان خرید مسکن است یا نیست باید گفت که متقاضیان مصرفی اگر توانایی خرید دارند نباید منتظر اتفاقات و اخبار سیاسی و اقتصادی باشند

وی افزود: اگر می بینیم که این روزها معاملات مسکن افت داشته است برای همین است که قیمت ها افزایش بالایی داشته و قدرت خرید افت داشته است. البته حرکت رشد قیمت مسکن به دلیل سنگین وزن بودن آن آرام است و شاید چون نیاز روزمزه متقاضیان و مردم نیست به یکباره متوجه این رشد قیمت می شویم.

رحیم احمدی زاده عضو اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که گفته می شود کاهش قیمت مسکن در تهران تا ۲۰ درصد رخ داده است و احتمالا این کاهش قیمت ادامه خواهد یافت؟ گفت: ابتدا باید در مورد کاهش قیمت مسکن اینطور ورود کنیم که آیا این کاهش قیمت مربوط به تمام نقاط تهران است و اینکه آیا واقعیت دارد؟ در این مورد باید اذعان شود که کاهش قیمت واقعیت دارد اما اینکه بتوان برای تمام مناطق با قاطعیت در مورد میزان درصد صحبت کرد باید تا حدودی با احتیاط بود.

او ادامه داد: در برخی مناطق تهران به دلیل رکود بیشتر نسبت به سایر مناطق درصد کاهش بیشتر است. اما برخی مناطق هستند که همواره مورد توجه متقاضیان هستند و زمانی که آمارهای بانک مرکزی منتشر می شود در صدر بیشترین معاملات و بیشترین رشد قیمت قرار می گیرند.

عضو اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: اما اگر بخواهیم به طور متوسط کاهش قیمت مسکن را برای تهران در نظر بگیریم باید گفت که ۱۵ درصد کاهش قیمت داشته ایم. اما باید تاکید کنم که این کاهش قیمت به دلیل افت شدید معاملات مسکن بوده است. چرا که وقتی هنوز قیمت تمام شده مسکن و نهاده های تولید مسکن رو به رشد هستند نمی توان گفت که این کاهش قیمت مسکن می تواند ادامه یابد.

احمدی زاده در پاسخ به این پرسش که آیا الان می توان گفت بهترین زمان خرید مسکن است؟ گفت: همواره خرید مسکن را به متقاضیان واقعی و مصرفی توصیه کرده ایم بنابراین وقتی رشد قیمت تمام شده مسکن را مرور می کنیم می بینیم که اگر این روند افت اندک مسکن سپری شود باز هم قیمت ها می تواند به حالت قبل بازگردد.

این اظهارات در حالی مطرح و در مورد رشد قیمت تمام شده مسکن تاکید می شود که بذرپاش وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده است که قیمت مسکن ۱۲ تا ۱۵ در اکثر مناطق کاهش داشته است و تلاش می کنیم این کاهش قیمت مسکن ادامه یابد.

سیدجواد سادات فیرزنی مشاور وزیر راه و شهرسازی نیز گفته بود:‌ بر اساس آمارها و برآوردهای صورت‌گرفته، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحدهای مسکونی معامله‌شده در شهر تهران، در روزهای پایانی تیرماه نسبت به ماه‌های گذشته کاهش قابل‌توجهی داشته است.

سوال این است که اگر رشد قیمت نهاده های مسکن ادامه داشته باشد نباید منتظر افت قیمت مسکن بود چرا که افزایش قیمت تمام شده مسکن می تواند بر قیمت نهایی مسکن تاثیرگذار باشد.

——————————–

پیشنهاد شهردار تهران برای شناورسازی ساعات کاری در مهر

عصراقتصاد: معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران با تاکید بر لزوم شناورسازی ساعات آغاز به کار ادارات، مدارس و دانشگاه‌ها برای کنترل ترافیک اول مهر از ارائه پیشنهاداتی در این زمینه خبرداد.

به گزارش عصراقتصاد، جلال بهرامی در حاشیه افتتاح هشت واحد سیار معاینه فنی خودروهای سبک شهر تهران در قالب شصت و پنجمین پویش افتخار و امید در جمع خبرنگاران در تشریح تشکیل ستاد استقبال از مهر در معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: ستاد استقبال از مهر دو موضوع را به صورت موازی دنبال می‌کند که یکی مدیریت واحد شهری و دیگری تأمین تجهیزات بخش حمل و نقل عمومی است.

به گفته وی، هماهنگی‌های تقاضای سفر در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مصوبه‌ای در خصوص شناورسازی ساعات کاری داشتیم تا این موضوع مورد پیگیری قرار گیرد و از طریق فرمانداری و استانداری تهران به عنوان پیشنهاد در دولت مطرح و نهایتا مورد تصمیم نهایی قرار گیرد. همانطور که در حال حاضر این شناورسازی انجام شده قطعا می‌تواند بر اساس پیش بینی‌های ما تا ۴۰ درصد ترافیک اول مهر را کاهش دهد.

معاون شهردار تهران ادامه داد: این شناورسازی در حقیقت به این معناست که ساعات کار ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس همه در یک زمان نباشد؛ لذا پیشنهاداتی از طرف مرکز کنترل ترافیک و اداراتی که در جلسات حضور دارند به فرمانداری پس از بررسی ابعاد مختلف موضوع ارائه خواهد شد. بی تردید اگر تهران را با نگاه ویژه‌ای مد نظر قرار ندهیم با توسعه معبر مشکل ما حل نخواهد شد.

وی افزود: شش رام قطار مترو در حال حاضر بازسازی و به ناوگان اضافه شده و شش رام قطار دیگر نیز تا مهر ماه به خطوط اضافه خواهد شد. همچنین اولویت اتوبوس‌ها نیز برای تحویل تا مهر ماه مورد تأکید قرار گرفته، ۴۴۰ دستگاه از ابتدای دوره مدیریت شهری جدید به ناوگان اضافه شده و ۳۰۰ دستگاه نیز تا مهر ماه اضافه خواهد شد.

معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران ادامه داد: در بحث سرویس مدارس نیز طرحی توسط آموزش و پرورش و شرکت‌های اتوبوسرانی و تاکسیرانی ارائه شده که در دست بررسی است و امیدواریم تا جایی که می‌شود دانش آموزان و اولیاء از سرویس مدارس استفاده نکنند و با شناورسازی آغاز مدارس بتوانیم از ظرفیت حمل و نقل عمومی استفاده کنیم. در شرایطی که آموزش و پرورش نسبت به شناورسازی ساعات آغاز مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان اقدام کند این امکان وجود دارد که بلیت مترو برای دانش آموزان به حداقل برسد و یا به صورت رایگان باشد. امیدواریم این موضوع پس از بحث و بررسی از طریق فرمانداری تهران دنبال شود.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا