کد خبر: 12040189592
توسعه و اقتصاد ملیروزنامه

مصرف گاز ایران به اندازه نصف قاره اروپا

بریتیش پترولیوم از رشد ۳.۱ درصدی تولید گاز طبیعی ایران در سال ۲۰۲۱ خبر داد و ایران را چهارمین تولیدکننده و چهارمین مصرف‌کننده بزرگ گاز طبیعی در جهان طی این سال معرفی کرد.

به گزارش ایرنا، شرکت انگلیسی بریتیش پترولیوم در بخشی از گزارش جدید خود موسوم به گزارش مرور آماری انرژی جهان ۲۰۲۲ از رشد ۳.۲ درصدی مصرف گاز طبیعی در ایران طی سال ۲۰۲۱ نسبت به سال قبل از آن خبر داده و کل مصرف گاز طبیعی در ایران طی سال ۲۰۲۱ را ۲۴۱.۱ میلیارد مترمکعب اعلام کرده است. بنابراین رشد مصرف گاز طبیعی در ایران طی این سال از رشد تولید بیشتر بوده است. ایران در سال پیش از آن ۲۳۴.۳ میلیارد مترمکعب گاز مصرف کرده بود. متوسط رشد ۱۰ ساله مصرف گاز طبیعی در ایران بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ بالغ بر ۴.۶ درصد در سال بوده است.

در سطح جهان ۴۰۳۷.۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی طی سال ۲۰۲۱ مصرف شده که این رقم با رشد ۵.۳ درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است. ایرانی‌ها ۶ درصد از کل گاز مصرفی جهان در این سال را مصرف کرده‌اند و چهارمین مصرف‌کننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده‌اند.

تنها ۳ کشور آمریکا، روسیه و چین مصرف گاز بیشتری نسبت به ایران در سال ۲۰۲۱ داشته‌اند که وسعت و جمعیت هر یک از این کشورها چند برابر ایران است. مصرف گاز طبیعی در ایران حدوداً معادل نصف کل مصرف گاز طبیعی در قاره اروپا بوده است (۴۲ درصد). کشورهای اروپایی در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۵۷۱.۱ میلیارد مترمکعب گاز مصرف کرده‌اند.

آمریکا ۸۲۶.۷ میلیارد مترمکعب گاز در سال ۲۰۲۱ مصرف کرده که معادل ۲۰.۵ درصد از کل گاز مصرفی جهان است. این کشور بزرگترین مصرف‌کننده گاز جهان طی این سال بوده است و روسیه با سهم ۱۱.۸ درصدی از کل گاز مصرفی جهان و چین با سهم ۹.۴ درصدی به ترتیب در رتبه‌های دوم و سوم از این نظر قرار داشته‌اند.

همجنین این گزارش از رشد ۴.۸ درصدی تولید گاز طبیعی جهان طی سال ۲۰۲۱ خبر داده است. کل تولید گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۰ بالغ بر ۳۸۶۱.۵ میلیارد مترمکعب بوده که این رقم در سال ۲۰۲۱ به ۴۰۳۶.۹ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

ایران چهارمین تولیدکننده بزرگ گاز جهان

ایران با تولید ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب که معادل ۶.۴ درصد کل تولید گاز طبیعی جهان در سال ۲۰۲۱ است به عنوان چهارمین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در این سال شناخته شده است.

آمریکا با تولید ۹۳۴.۲ میلیارد مترمکعب گاز و اختصاص سهم ۲۳.۱ درصدی از کل تولید جهانی بزرگترین تولیدکننده گاز طبیعی در جهان شناخته شده و روسیه با تولید ۷۰۱.۷ میلیارد مترمکعب و سهم ۱۷.۴ درصدی از تولید گاز جهان در رتبه دوم و چین با تولید ۲۰۹.۲ میلیارد مترمکعب و سهم ۵.۲ درصدی از کل تولید جهانی سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان در سال ۲۰۲۲ شناخته شده‌اند.

رشد تولید گاز طبیعی ایران بیش از ۲ برابر متوسط جهانی با وجود تحریم‌ها

 بر اساس این گزارش تولید گاز طبیعی در ایران از سال ۲۰۱۱ همواره روندی صعودی را طی کرده و تحریم‌های آمریکا که به بهانه فعالیت‌های هسته‌ای علیه ایران وضع شده نتوانسته رشد تولید گاز در ایران را متوقف یا معکوس کند. طی این سال‌ها تولید گاز طبیعی در ایران به طور متوسط سالانه ۵.۴ درصد رشد کرده است که بیش از دو برابر رشد متوسط جهانی بوده است. تولید گاز طبیعی جهان در این دوره ۱۰ به طور متوسط ۲.۲ درصد در سال رشد داشته است.

در سال ۲۰۲۱ نیز تولید گاز طبیعی ایران نسبت به سال قبل از آن رشد ۳.۱ درصدی داشته و از ۲۴۹.۵ میلیارد مترمکعب در سال ۲۰۲۰ به ۲۵۶.۷ میلیارد مترمکعب طی این سال افزایش یافته است.

ایران ۱۷.۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سال ۲۰۲۱ صادر کرد

بریتیش پترولیوم در بخش دیگری از گزارش خود کل تجارت جهانی گاز طبیعی در جهان از طریق خط لوله طی سال ۲۰۲۱ را ۷۰۴.۴ میلیارد مترمکعب اعلام کرده است که فقط ۲.۴ درصد از این رقم سهم ایران بوده است. ایران با وجود این که سهم ۶.۴ درصدی از کل تولید گاز طبیعی در جهان را داراست به دلیل بالا بودن مصرف داخلی تنها توانسته است، سهم ۲.۴ درصدی از بازار جهانی گاز را تصاحب کند.

کل صادرات گاز طبیعی ایران در سال ۲۰۲۱ بالغ بر ۱۷.۳ میلیارد متر مکعب محاسبه شده است که ۹.۱ میلیارد مترمکعب از این رقم به ترکیه و ۷.۷ میلیارد مترمکعب به عراق صادر شده است. ۰.۵ میلیارد متر مکعب از صادرات گاز ایران نیز به مقصد کشورهای CIS بوده است.

افزایش ۱۶ درصدی تولید نفت ایران در سال گذشته میلادی

بر اساس همین گزارش، تولید نفت ایران در سال گذشته میلادی با وجود ادامه تحریم‌ها ۵۴۰ هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرد و به ۳ میلیون و ۱۷۰ هزار بشکه در روز رسید که معادل ۴.۱ درصد از نفت تولیدی جهان است و ۱۶ درصد نسبت به سال قبل از آن افزایش داشته است.

این گزارش نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۱ میلادی روزانه ۷۷ میلیون و ۸۳۰ هزار بشکه نفت در جهان تولید شده که در مقایسه با سال ۲۰۲۰، حدود ۱.۴ درصد افزایش داشته است.

در سال گذشته میلادی همچنین مصرف نفت ۵.۳ میلیون بشکه در روز افزایش یافت با این حال ۳.۷ میلیون بشکه در روز کمتر از سطح ۲۰۱۹ باقی مانده و کمتر از میزان مصرف نفت پیش از شیوع کرونا است.

براساس این گزارش، با توجه به پایان قرنطیه‌های سراسری در جهان، بیشترین میزان مصرف نفت مربوط به بنزین (۱.۸ میلیون بشکه در روز) و گازوئیل (۱.۳ میلیون بشکه در روز) بوده است.

کشورهای آمریکا (۱.۵ میلیون بشکه در روز)، چین (۱.۳ میلیون بشکه در روز) و اتحادیه اروپا (۵۷۰ هزار بشکه در روز) نیز بالاترین میزان افزایش مصرف نفت را در سال گذشته میلادی به خود اختصاص داده‌اند.

بیشترین میزان این افزایش مصرف توسط اوپک پلاس تولید شده است. در بین همه کشورها، لیبی (۸۴۰ هزار بشکه در روز)، ایران (۵۴۰ هزار بشکه در روز) و کانادا (۳۰۰ هزار بشکه در روز) بیشترین افزایش را داشته‌اند. همچنین نیجریه (۲۰۰ هزار بشکه در روز)، انگلستان (۱۷۰ هزار بشکه در روز) و آنگولا (۱۵۰ هزار بشکه در روز) بیشترین کاهش را گزارش کردند.

رتبه دوم ایران در میزان افزایش افزایش تولید نفت

بنابراین ایران دومین کشور جهان است که بیشترین افزایش تولید نفت را در سال گذشته میلادی به خود اختصاص داده است.

ایران در حالی در سال ۲۰۲۱ میلادی روزانه ۳ میلیون و ۱۷۰ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده که در سال ۲۰۲۰ میلادی تولید نفت ایران ۲ میلیون و ۷۳۰ هزار بشکه در روز بوده است.

بر این اساس تولید نفت ایران ۱۶.۱ درصد افزایش را در سال ۲۰۲۱ میلادی به ثبت رسانده و ۴.۱ درصد از نفت تولیدی جهان در ایران محقق شده است.

افزایش ۱۶ درصدی تولید نفت ایران در حالی محقق شده که کشورهای عضو اوپک در سال گذشته میلادی در مجموع ۲.۶ درصد به تولید خود اضافه کرده‌اند و از ۲۷ میلیون  و ۵۱۷ هزار بشکه در روز تولید خود را به ۲۸ میلیون و ۲۲۳ هزار بشکه در روز رسانده‌اند و در مجموع ۳۶.۳ درصد از تولید نفت جهان توسط اعضای اوپک انجام شده است.

این آمار در حالی منتشر شده که پیش از این نیز مقامات ایرانی از افزایش تولید و صادرات نفت ایران در سال گذشته خبر داده بودند.

سال گذشته و هم‌زمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بدون آنکه تغییری در شرایط تحریم‌ها علیه صنعت نفت ایران به وجود آید، تولید و البته صادرات نفت ایران افزایش پیدا کرد.

 آیت‌الله سید ابراهیم رییسی، رئیس‌جمهوری ایران سال گذشته از افزایش ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران خبر داده بود.

جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم نیز  اعلام کرد که وزارت نفت حدود ۱۰ درصد بیشتر از تعهدی که در تبصره یک و تبصره ۱۴ بودجه سال ۱۴۰۰ داشته، ایفای تعهد کرده و از همین رو دولت کسری بودجه‌ای از محل درآمدهای نفتی نداشته است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا