مهار غول های فناوری های دیجیتال دغدغه مشترک تمامی رهبران جهان
«آنو بِرادفورد» حقوقدان در بخش تریبون نشریه لوموند به بررسی مهمترین دغدغه رهبران جهان یعنی کنترل غول های فناوری دیجیتال پرداخته است.
از بروکسل پایتخت اتحادیه اروپا تا پکن در شرق دور و ایالات متحده آمریکا در آن سر دنیا تمامی قدرتها سرگرم تجهیز خود برای توانایی کنترل غولهای فناوری دیجیتال هستند.
در محیط ژئوپُلیتیکی جهان امروز کمتر موضوعی یافت می شود که دغدغه مشترک همه رهبران جهان باشد. موضوع مهار غول های فناوری دیجیتال از جمله آن موضوعات است.
در سراسر جهان ازجمله چین، اروپا و آمریکا تلاش بر آنست تا با وضع مقررات و دستورالعملهای مقتضی بازارهای فناوریهای سنگین دیجیتالی همواره تحت نظر باشند و از این مجرا موقعیت اقتصادی این کشورها متوازن و رقابتی باقی بمانند.
این کشورها، به همین منظور در سالهای پیش رو نیازمند باز تعریف نحوه عملکرد روابط میان بازارها و دولتها با هدف پویاترشدن فعالیتهای اقتصادی خواهند بود.
غولهای فناوری دیجیتال متهم به منحصر نگهداشتن محصولات خود در بازارهای مجازی هستند. آنها همچنین با سوءاستفاده از دادههای مصرفکنندگان که به نوعی مزیت رقابتی محسوب می شوند و با تصاحب تمامی موقعیت های کسب و کاری که برای آنها تهدید به نظر می آیند عملا رقبا را از صحنه خارج می کنند.
بدین ترتیب خیل عظیمی از مصرفکنندگان صرفا و به اجبار تبدیل به مشتریان انحصاری شرکتهای به خصوصی خواهند شد.
اتحادیه اروپا با تکیه بر قانون رقابت در مهار این انحصارطلبی پیشتاز بود. طی ده سال گذشته کمیسیون اروپا با به جریان انداختن سه روند قضایی برضد انحصارگرایی های گوگل و پیگیری آنها تا انتها این غول فناوری دیجیتال را به جریمه ۸ میلیارد یورویی محکوم کرد.
ازدیگر فعالیت های کمیسیون اروپا در این زمینه میتوان به این مواردنیز اشاره کرد: بررسی شیوههای تبلیغاتی و جمعآوری اطلاعات شرکت گوگل و فیس بوک در اَپاِستور، بررسی نظامهای پرداختی اَپِل وهمچنین بررسی جایگاه بازار آمازون.
کمیسیون اروپا ضمن ناکافی دانستن این اقدامات در مقابله با انحصارگراییهای غولهای دیجیتال در سال ۲۰۲۰(۱۳۹۹) قوانین جدیدی در حوزه تجارت الکترونیک وضع کرد که به او قدرت مبارزه بیشتر با آنها را اعطا کرده است.
بدین ترتیب امکان نظارت بیشتر بر آنها و همچنین شرکتهای رابط میان کاربران نهایی و این غولهای دیجیتالی برای کمیسیون اروپا فراهم شده است.
براساس این قوانین برخی اقدامات این شرکتها از جمله استفاده از دادههای رقبا و ارجاع ترجیحی مشتریان به خود به طور کلی ممنوع شده است. این قوانین در سراسر جهان مؤثر است و شرکتهای چند ملیتی دیر یا زود مجبور به تطبیق عملکردهای خود بر این قوانین خواهند شد. امری که به تأثیر بروکسل معروف شده است.
ایالات متحده آمریکا تا همین اواخر صرفا ناظر بر فعالیتهای اتحادیه اروپا علیه غولهای دیجیتالی خود بوده است. در حالیکه پیروان بازگذاشتن دست غولهای دیجیتالی برای هرگونه فعالیت، اروپا را به سیاست حمایتی توأم با حسادت متهم می کنند.
تنظیم کنندگان مقررات و دستورالعملهای آمریکایی در پی پاسخ به این سئوال هستند که اساسا آیا بازارهای بدون مانع نتایج مطلوب به بار خواهند آورد یانه.
منبع: لوموند