نشست خبری اولین دوره اعطای جایزه نوآوری اجتماعی برگزار شد
ایران در حوزه مشارکت مردمی بر اساس گزارشهای بینالمللی جایگاه مناسبی ندارد؛ اما مصطفی زمانیان، عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، بر این باور است که میزان مشارکت مردمی در کشور بالاست.
در نشست اولین دوره اعطای جایزه نوآوری اجتماعی، دبیر شورای سیاستگذاری جانا و عضو هیات عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، مصطفی زمانیان گفت: «براساس رتبهبندیهای جهانی، جایگاه شایستهای در حوزه مشارکت مردمی نداریم. یکی از دلایلی که نتوانستهایم میدان مناسبی برای مشارکت مردمی ایجاد کنیم، نبود نمادسازی قدرتمند از الگوهای موفق مشارکت در کشور است.» به گفته او، این عدم موفقیت به دلیل ارائه نکردن نمونههای برجستهای از مشارکتهای مردمی موثر است که میتواند باعث افزایش انگیزه و الگوگیری در جامعه شود.
محمدمهدی جعفری، دبیرکل جشنواره جانا، در خصوص اهمیت نوآوری در حل مسائل اجتماعی افزود: «ما به نوآوری برای حل چالشهای اجتماعی نوظهور نیاز داریم. در حال حاضر، تمرکز موسسین و صنعتگران بیشتر به سمت درآمدزایی است تا حل مشکلات اجتماعی. این نگرش باید تغییر کند و افراد متوجه شوند که حل این مشکلات باید در اولویت قرار گیرد تا رشد اقتصادی نیز همراستا با آن صورت گیرد. ابزارهای توسعه در این زمینه در کشور رشد نکردهاند. یکی از این ابزارها برگزاری جوایز است که میتواند به اصلاح سیاستها کمک کند. ما در جانا با تعریف این رویداد تلاش میکنیم مشکلات اجتماعی را حل کنیم و از کسانی که با تفکر نوآورانه در این زمینه فعالیت میکنند، تقدیر کنیم.»
جعفری همچنین اشاره کرد: «در بررسی بیش از ۱۵۰۰ جایزه در سطح جهانی به این نتیجه رسیدیم که ابزار جایزه میتواند به دیده شدن طرحهای نوآورانه اجتماعی کمک کند. نوآوری اجتماعی یعنی طرحهایی که با تمرکز بر حل مشکلات اجتماعی به وجود میآیند و اثرگذاری اجتماعی آنها نسبت به نگاه اقتصادی برتری دارد.»
در ادامه این نشست، زمانیان با اشاره به نمونههای موفق نمادسازی در حوزههای مختلف علمی و فنی ایران، گفت: «ما در حوزههایی که توانستیم نمادسازی کنیم، موفق به ارائه الگوهایی برای دنیا شدیم، مثل پزشکی، نانو فناوری و موشکی. اما در حوزه مشارکتهای مردمی هنوز این نمادسازیها به درستی شکل نگرفته است.»
جعفری همچنین از دستاوردهای جانا گفت: «جانا در پنج محور اصلی فعالیت میکند: کسبوکارهای اجتماعی اجتماعمحور، کسبوکارهای اجتماعی موضوعمحور، محصولات اجتماعمحور، خدمات جامعهمحور و طرحهای برتر. در جشنواره، برگزیدگان در سه سطح معرفی شدند: جایزه امید جانا برای طرحهای برتر در حال اجرا، جایزه سپهر جانا برای طرحهایی که سالهاست در حال بررسیاند و جایزه شمس جانا برای طرحهای پایدار که علاوه بر اثرگذاری، به الگوگیری منجر شدهاند.»
به گفته او، دبیرخانه جانا به صورت دائمی فعال است و تلاش میکند تا طرحهای نوآورانه اجتماعی، به ویژه در بین جوانان و دانشجویان، ترویج شود.