ویزیت نقدی!
اگر دلیل عدم استفاده از کارتخوان، تنها ناتوانی در استفاده از فناوری است؛ چرا نوشتن نسخه الکترونیک باب شد اما استفاده از کارتخوان نه؟
مریم ابونیا
در شرایطی که امروزه تمامی کسبوکارها و حتی دستفروشان نیز حداقل یک یا چند دستگاه کارتخوان دارند، معضل دریافت وجه نقد و عدم ارائه کارتخوان توسط بسیاری از پزشکان همچنان ادامه دارد.
همانگونه که بارها و بارها در مورد آن گفته شده استفاده نکردن از دستگاه کارتخوان توسط پزشکان یک تخلف محرز بوده ولی تاکنون این گفته ضمانت اجرایی چندانی نداشته است.
حتی پزشکان نیز دلیل واضحی برای عدم ارائه کارتخوان نداشته و منشیهای آنها نیز هنگام نوبتدهی به بیماران تاکید میکنند حتما پول نقد همراه داشته باشید.
پرواضح است که استفاده از وجه نقد یا کارت بانکی در مراودات مالی، انتخاب هر شخص بوده و کسی نمیتواند افراد جامعه را وادار کند از چه روش پرداختی استفاده کنند. کما اینکه به دلیل اختلالات اینترنت برخی افراد دوباره به چرخه استفاده از اسکناس روی آوردهاند.
اما اصراری که از دیرباز تنها در این قشر محترم برای عدم استفاده از کارتخوان و استفاده از وجه نقد وجود دارد، مسالهای است که بارها و بارها به آن پرداخته شده اما نه تنها نتیجهای حاصل نشده بلکه روزبهروز به تعداد پزشکانی که کارتخوان خود را جمع کرده و وجه نقد یا در نهایت کارت به کارت را جایگزین کردهاند، افزوده میشود. گویی یک اتحاد برای عدم استفاده از کارتخوان بین پزشکان شکل گرفته است. چرا که تا امروز هیچ قشری از کسب و کارها با این جدیت بر عدم استفاده از کارتخوان پافشاری نکرده است.
از ابلاغ تا بیتوجه پزشکان
به موجب بند (ی) تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۳۹۸ و تبصره (۲) ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم، همه صاحبان حرف و مشاغل پزشکی، پیراپزشکی، داروسازی و دامپزشکی که مجوز فعالیت آنها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان نظام پزشکی ایران و یا سازمان نظام دامپزشکی و سازمان دامپزشکی ایران صادر میشود، مکلفند در چهارچوب آییننامه تبصره (۲) ماده (۱۶۹) قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به نصب، راهاندازی و استفاده از پایانه فروشگاهی از ابتدای سال ۱۳۹۸ اقدام کنند.
علاوه بر این براساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، پزشکان طبق قانون مکلف به استفاده از دستگاههای پرداخت هستند، در غیر این صورت، موارد تخلف توسط بازرسان مربوطه شناسایی و به پروندههای مالیاتی پزشکان الصاق میشود و در زمان رسیدگی به پروندههای مالیاتی، موارد تخلف نیز مدنظر قرار میگیرد.
بر همین اساس، پس از ابلاغ این قانون، آمارهای متفاوتی از نصب دستگاه کارتخوان در مطب پزشکان وجود دارد، برخی از نصب این دستگاه در ۱۰۰ درصد مطبهای پزشکان خبر دادند اما در واقع اینطور نبوده و برخی پزشکان دستگاه کارتخوان خود را در دست تعمیر یا خراب اعلام میکنند.
از دیگرسو سازمان نظام پزشکی نیز به کررات اعلام کرده است که نصب دستگاه کارتخوان به عنوان یک تکلیف برای همه پزشکان بوده و اگر پزشکی هم تخلفی در این ارتباط و استفاده نکردن از دستگاه کارتخوان برای دریافت ویزیت از افراد مراجعه کننده یا بیماران داشته باشد، به طور قطع با آنها از نظر انتظامی و قانونی برخورد میشود.
به گفته مسئولین سازمان نظام پزشکی، سامانه ۱۹۰، برای ثبت و پیگیری شکایات مراجعه کنندگان وجود دارد که درصورت ارائه گزارشات مکرر در خصوص عدم استفاده پزشکان از کارتخوان و درخواست وجه نقد برخوردهای لازم با آنها صورت گیرد. بنابراین مردم میتوانند شکایات خود را در این خصوص با این سامانه به مسئولان انتقال بدهند.
این گفته بدین معناست که درصورتی با تخلف پزشک برخورد میشود که تعداد زیادی گزارش مردمی مبنی بر اجبار به پرداخت وجه نقد ثبت شود و در غیر اینصورت مسئولیتی متوجه پزشک نیست.
فرار مالیاتی؟
یکی از دلایل مهمی که برای عدم از استفاده از کارتخوان ذکر میشود، فرار مالیاتی پزشکان از پرداخت مالیات است. براساس قانون مالیاتهای مستقیم هر فردی که در ایران درآمدی دارد باید مالیات آن را پرداخت کند که تا امروز قشری که همیشه تمام و کمال مالیات خود را پرداخته کارمندان بودهاند که هر ماه مبلغ مالیات از حساب آنها کم میشود.
علی سالاریان معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی، اخیرا با رد ادعای مسئولان سازمان امور مالیاتی مبنی بر اینکه ۵۰ درصد جامعه پزشکی کارتخوان ندارند، اعلام کرده بود که تخلفات پزشکان در عدم استفاده از کارتخوان و درخواست وجه نقد، از نظر انتظامی و قانونی هم مورد پیگیری بوده و اگر پزشکی هم تخلفی در این ارتباط داشته باشد، به طور قطع با آنها برخورد میشود.
وی درباره علت اینکه برخی پزشکان از دستگاه پرداخت الکترونیک استفاده نمیکنند و گفته میشود برای فرار از مالیات است اعلام کرده بود که سازمان نظام پزشکی چنین برداشتی ندارد و معتقدیم پزشکان از نصب دستگاه کارتخوان در مطبهای شخصی خود فرار نمیکنند.
این موضوع برای همگان روشن است که پزشکان به عنوان گروهی از جامعه هستند که شفافیت کامل برای پرداخت مالیات دارند.
البته هنوز کسی پاسخ درستی بر این سوال که چرا مقاومتها روز به روز بیشتر میشود، ندارد. اگر مقاومت برای عدم استفاده از فناوری است چرا نوشتن نسخه الکترونیک باب شد اما استفاده از کارتخوان نه؟ از طرفی کافی است هر شخص به صورت رندوم با مطب چند پزشک تماس بگیرد تا با درخواست وجه نقد برای ویزیت مواجه شود. این موضوع دیگر جای انکار ندارد.
سازمان امور مالیاتی چه میگوید؟
طبق آخرین اعلام مدیرکل دفتر مبارزه با فرار مالیاتی سازمان مالیاتی، دریافت تراکنشهای بانکی پزشکان بدون کارتخوان از بانک مرکزی در دستور کار است. در همین رابطه سازمان امور مالیاتی نیز اعلام کرد اگر افراد در زمینه کارتخوان مطب پزشکان شکایتی دارند میتوانند با شماره ۱۵۲۶ تماس گرفته و شکایات خود را مطرح کنند.
با مراجعه به درگاه ملی مالیات به نشانی intamedia.ir همچنین شهروندان میتوانند در قسمت ویژه «سوت زنی»، گزارشهای خود را درخصوص این تخلف پزشکان ارسال کنند.
به گفته وحید عزیزی مدیرکل دفتر بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور، به ازای هر گزارش مردمی در سامانه سوت زنی مبنی بر عدم استفاده از دستگاه کارتخوان در محل کسب پزشکان در گام اول برای پزشک مربوطه پیامک هشدار ارسال میشود.
در ادامه مسیر، اسامی این پزشکان به سازمان نظام پزشکی کشور به عنوان متختلفان از اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان ارسال و پس از آن، این اسامی از لیست مودیان دارای شرایط استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم در مدت زمان تسلیم اظهارنامه شغلی و توافق با سازمان امور مالیاتی خارج خواهد شد.
حال باید دید این قصه که از سالها پیش شروع شده است، به سرمنزل خواهد رسید یا پزشکان همچنان بر مواضع خود پافشاری میکنند.