کد خبر: 12050040294
دولتروزنامه

پایان یک امید دیگر

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری دولت یازدهم و دوازدهم(دولت تدبیر و امید) با گردآوری همه مدیران ارشد این دو دولت در روز آخر و در زیر یک سقف با تشکر و خداحافظی از آن‌ها پاستور را اماده پذیرش دولت جدید کرد.

روحانی: همچنان معتقدم راه نجات کشور اعتدال و تعامل سازنده است

رئیس‌جمهوری با تاکید بر اینکه همچنان معتقدم راه نجات کشور اعتدال و تعامل سازنده است، گفت: باید به این نتیجه برسیم که دوران تندروی و افراطی گری به پایان رسیده است. با تخریب و هتاکی نسبت به یکدیگر نمی‌توانیم کشور را به پیشرفت برسانیم.

به گزارش ایرنا، حجت الاسلام حسن روحانی دوشنبه در نشست با مدیران ارشد دولت تدبیر و امید تصریح کرد: آنچه من نسبت به ایران و راه حل مشکل و نجات کشور سال ۹۲ فکر می کردم، امروز هم همان را بی کم و کاست فکر می‌کنم. راه نحات کشور اعتدال و تعامل سازنده است.

رئیس‌جمهوری افزود: امروز بعد از هشت سال تجربه بازهم تکرار می‌کنم اعتدال در داخل و خارج تعامل سازنده در داخل و خارج. ما با افراطی گری ما به جایی نمی رسیم. با چنگ انداختن به صورت همدیگر به نتیجه نمی‌رسیم با تخریب همدیگر و هتاکی نسبت به یکدیگر نمی توانیم کشور را به پیشرفت برسانیم.

او تصریح کرد: باید به این نتیجه برسیم که دوران تندروی و افراطی گری به پایان رسیده است. بعضی فکر می‌کنند تازه ‌آغاز شده اشتباه می کنند، راه اعتدال است. در طول این هست سال جناح‌های مختلف اختلاف سلیقه داشتند اما هر دو جناح به‌ آینده امیدوار بودند.

 روحانی اضافه کرد: اوضاع امیدواری در هشت سال در فراز و نشیب دولت یازدهم و دوازدهم تقلیل نیافت من به ملت عرض می‌کنم کشور یابد توسعه پیدا کند و باید به اوج برسد. کشور باید کشوری الگو برای منطقه و جهان باشد. یکی از راه‌های اصلی آن، تعامل سازنده با همسایگان، دوستان و جهان است.

رئیس دولت تدبیر و امید گفت: چطور توانستیم هفت قطعنامه خطرناک را از سر ملت ایران برداریم. این کار کار آسانی نبود.کاری که وزیر خارجه و فعالان در مذاکره پیمودند، راه ساده ای نبود، من می دانم چقدر دشوار است. روزهایی بود تقریبا هه دوستان مایوس بودند. من البته از اول معتقد بودم ما به ثمر می رسیم تا پایان هم معتقد بودم و موفق شدیم.

 او اضافه کرد: ما قطعنامه را برداشتیم. قطعنامه ۲۲۳۱ خط بطلان بر هفت قطعنامه فصل هفتی کشید این کار باور کردنی نبود. کمتر کسی بود که باور کند این قطعنامه‌ها برداشته می شود. این اراده ملت ایران و تلاش و تدبیر در سایه امید ما را به ثمر رساند. البته مقام معظم رهبری در همه مراحل ما را هدایت و حمایت کرد ودر این جای بحث نیست.مردم در صحنه بودند.

 روحانی خاطرنشان کرد: در وسط مذاکرات وزیر خارجه ‌آمریکا به یکی از مقامات ما گفت من وقتی استقبال مردم اصفهان را از روحانی در تلوزیون دیدم و قدرت این دولت را دیدم،‌استقبال مردم اصفهان در دولت یازدهم در میدان نقش جهان دنیا را تکان داد البته بقیه استان‌ها همین عظمت را آفریدند. مردم در صحنه بودند و حمایت کردند و در روزهای پیروزی و موفقیت کف زدند.

 رئیس دولت تدبیر و امید اظهار کرد: حالا کسی ممکن است بگوید در تعامل سازنده اگر شما ۱۰۰ خواستید به ۹۰ رسدید من می گویم همیشه این طور است هیچ کس در تعامل با کشورهای جهان به ۱۰۰ نمی‌رسد  دنبال ۱۰۰ هست اما کمتر از ۱۰۰ می‌رسد چون طرف مقابل هم دنبال ۱۰۰ است و آن هم دنبال منافع خودش هست.

رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه می دانم ملت ایران در این سه سال و نیم چقدر زجر کشیدند و سختی دیده اند، گفت: از اقتصاد دان‌ها می‌خواهم این ها را برای مردم باز کنند. آنها نوشتند پایان ۹۷ تورم کشور ۳ رقمی خواهد بود .همان اقتصاددانهایی که برای من نوشتند تا پایان سال ۹۷ دیگر رشد اقتصادی را نخواهیم دید، اینها را برای مردم توضیح دهند اما در سال ۹۹ رشد ۳ و نیم درصدی را تجربه کرده‌ایم یعنی همه به میدان آمده ایم.

روحانی تصریح کرد: البته در برابر این فشار، توان ما کمتر بود. در برابر فشار و مشکلاتی که به مردم وارد شد توانستیم بخشی از آن را جبران کنیم بخش دیگر از این مشکلات باقی مانده است‌.

جهانگیری: موضوع اول دولت در اوضاع جنگ اقتصادی زندگی مردم بود

معاون اول رئیس‌جمهوری با بیان اینکه متاسفانه خیلی از دوستان با نادانی کامل به دولت فشار آوردند، گفت: در دوران جنگ اقتصادی موضوع اول دولت زندگی مردم بود و ما باید سیاست‌هایی متناسب با آن وضع می کردیم.

اسحاق جهانگیری گفت: ما چون نسبت به مردم مسئولیت داشتیم با وجود فشارهای داخلی و خارجی پای کار ایستادیم تا کشور را از پیچ خطرناکی که با آن مواجه بود، عبور دهیم. به فضل الهی این اتفاق افتاد و امروز کشور در ریل و جای مناسب خود قرار دارد.

معاون اول رئیس‌جمهوری با تقسیم نتایج عملکرد دولت تدبیر و امید به دو دوره ۹۲ تا ۹۶ و ۹۶ تا به امروز گفت: هنگامی که آقای روحانی در سال ۱۳۹۲ عهده دار مسئولیت شدند کشور با تهدیدات و فرصت های مختلفی رو به رو بود. تحریم های شورای امنیت سازمان ملل ذیل فصل هفتم، تحریم های اروپا و تحریم های آمریکا، کشور را در تنگنای جهانی قرار داده بود. اقتصاد ایران با رکود تورمی مواجه بود و در سیاست داخلی در اوضاع اوج اختلافات قرار داشتیم به طوری که نهادهای حکومتی رو به روی یکدیگر قرار داشتند که شاهد بارز آن پخش یک نوار در مجلس شورای اسلامی از سوی رئیس یک قوه علیه روسای قوای دیگر بود.

او با بیان اینکه نتیجه انتخابات در سال ۱۳۹۲ افزایش امید مردم به تغییر و اصلاح امور بود، اظهار داشت: امید در میان مردم و نخبگان جامعه زنده شد، هنگامی که دولت شروع به کار کرد با وجود آنکه تحریم ها تا دی ماه ۱۳۹۴ ادامه داشت اما دستاوردهای دولت با هیچ دوره دیگری قابل مقایسه نیست به طوری که در این برهه تورم کاهنده، رشد اقتصادی و سرمایه گذاری فزاینده بود، بخش خصوصی فعالتر شد و انسجام در قوای سه گانه شکل گرفت. همه جریانات سیاسی امیدوار به آینده بودند.

جهانگیری درباره توافق برجام میان ایران و شش کشور بزرگ جهان گفت: برجام بزرگترین دستاورد دیپلماسی دوران معاصر کشور است که با هیچ دستاوردی قابل مقایسه نیست. نتیجه مذاکره ما با کشورهای بزرگ این شد که آمریکایی ها می گفتند در این مذاکرات ایران سر ما کلاه گذاشته است.

او گفت: یکی از نتایج کارآمدی دولت این بود که در انتخابات سال ۱۳۹۴ مجلس شورای اسلامی همه کسانی که اعلام کردند حامی دولت هستند منتخب مردم شدند، این نمایندگان در تهران آرایی کسب کردند که کف رأی آنها از سقف آرای نمایندگان دوره بعدی مجلس بالاتر بود.

معاون اول رئیس‌جمهوری افزود: رأی بیش از ۲۴ میلیون نفر در انتخابات نفسگیر ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۶ مهر تأیید به عملکرد، سیاست ها و صلاحیت شخصی دکتر روحانی بود. شاید برخی نتیجه انتخابات دولت اول روحانی را نه به دیگران تفسیر می کردند اما نتیجه انتخابات دولت دوم رأی مردم به کارنامه رئیس‌جمهوری مستقر بود.

او با یادآوری اینکه پس از شروع فعالیت دولت آقای روحانی در دور دوم، صهیونیست‌ها و دولت های مرتجع منطقه نظیر دولت سعودی مشکلاتی برای کشور ایجاد کردند و با تشویق رئیس‌جمهوری نادان آمریکا به خروج از برجام به دنبال فشار حداکثری و به زانو در آوردن و فروپاشی ایران بودند. در این مقطع دولت متحد و منسجم شد تا به گونه ای مقابل خواسته ظالمانه آمریکایی ها بایستند که به شکست آنها منجر شود.

جهانگیری با بیان اینکه در پیشبرد سیاست های اقتصاد مقاومتی بر نقاط آسیب پذیر اقتصاد متمرکز شدیم تا در برابر تکانه های خارجی ناشی از تحریم ها مقاوم باشیم، گفت: متأسفانه از اواخر سال ۱۳۹۸ که به تدریج از آثار تحریم ها کاسته می شد به یکباره با دو حادثه کرونا، زلزله کرمانشاه و سیل ویرانگر که بیش از ۱۰۰ هزار خانه را در ۲۰ استان زیر و رو کرد، مواجه شدیم، برای درک آثار این پیامدها باید به این مسأله توجه کنیم که نرخ ارز در آخر سال ۱۳۹۸ با وجود همه فشارهای آمریکا ۱۳ هزار تومان بود اما پس از آن فشار بیشتری بر اقتصاد کشور وارد شد.

نوبخت: ۸ سال گذشته یک صفحه درخشان در مجموعه نظام تلقی می‌شود

محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست رئیس‌جمهوری با مدیران ارشد دولت تدبیر و امید گفت: جهش قیمت‌ها منجر شد که هزینه‌های جاری افزایش پیدا کند.

او ادامه داد: آثار تورم را باید ابتدا از سمت عرضه و فشار هزینه ناشی از افزایش قیمت ارز بررسی کنیم که منجر به افزایش نرخ بین بانکی شد.وقتی چنین وضعی پیش بیاید، سرمایه گذاری در بازار کار افزایش و در اوضاع کرونا، جمعیت فعال در بازار کاهش پیدا می‌کند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با مرور عملکرد دولت در ۴ سال دوم کار خود عنوان کرد: در چهار سال دوم، دولت تدبیر و امید توانست با حفظ ثبات بازار، شاهد افزایش رشد اقتصادی و کاهش نرخ تورم باشد که تمامی مجامع جهانی بر آن معترف‌اند؛ ما در دولت توجه ویژه‌ای به افراد حقوق بگیر داشتیم که ارزش پول آن‌ها به خاطر افزایش تورم کاهش پیدا کرد.

نوبخت افزود: براساس قانون خدمات کشوری که حقوق افراد باید متناسب با نرخ تورم هر سال افزایش پیدا کند، در چهار سال اول بیش از نرخ افزایش تورم، این افزایش را داشتیم، اما از سال ۹۸ به بعد دیگر آن چند درصد پاسخگوی قدرت خرید نبود و دولت باید از سمت دیگری این موضوع را جبران می‌کرد که در حقوق بازنشستگان و سایر افراد قابل مشاهده است؛ می‌بینیم حقوق بازنشستگان لشکری از ۳.۷ میلیون تومان به ۸.۱ میلیون تومان افزایش داشته و بازنشستگان کشوری از ۳.۱ میلیون به ۶.۸ میلیون افزایش پیدا کرد؛ در پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی موفق شدیم حقوق این افراد را از ۲.۱ میلیون تومان به ۵ میلیون تومان افزایش دهیم؛ از طرف دیگر باید سیاست‌هایی نسبت به همه مردم اعمال می‌کرد که در همین راستا افزایش هزینه خانوار‌ها را در خصوص تامین کالا‌ها با ارز ۴۲۰۰ تومانی اعمال کرد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین اظهار کرد: ما در دولت در وضعی که با کاهش درآمد‌های ارزی همراه بود، با توجه به موضوع توسعه و سازندگی کشور را اداره کردیم؛ ما در دولت شاهد این بودیم که چه بر مردم می‌گذرد و کاش دست ما می‌رسید که آن طرف سفره را هم کمک می‌کردیم.

زنگنه: هیچ دولتی مظلوم تر از دولت تدبیر و امید نیست

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در این نشست اظهار کرد: از ابتدای دولت دوازدهم این تعبیر را داشتم که دوره ریاست جمهوری یازدهم و دوازدهم، دوره سختی است اما فکر نمی‌کردم انقدر سخت باشد؛ خداوند را سپاسگزارم که این دوره را با شرافت به پایان رساندیم.

او گفت: به عنوان یک شهروند عادی خود را مدیون آقای روحانی می‌دانم، قطعنامه‌های فصل ۷ علیه ایران را حل کرد، سابقه نداشت کشوری در این قطعنامه وارد شود و بدون مشکل این دوره را پشت سر بگذارد. هیچ دولتی مظلوم تر از دولت تدبیر و امید نیست در دوران جنگ اقتصادی اداره کشور کار سختی بود و به رغم تمام مشکلات عملکرد دولت عالی بود.

وزیر نفت ادامه داد: عملکرد دولت در این سه سال اخیر نمونه بازر اقتصاد مقاومتی بود به عنوان مثال، در صادرات نفت اقدامی بزرگ شد و اصلا قابل مقایسه با دوره‌های قبل نبود، در دوره قبل از تحریم‌ها بیش از یک میلیون بشکه معافیت برای صادرات داشتیم، اما در این دوره برای هیچ چیز یک بشکه معافیت هم نداشتیم.

زنگنه تصریح کرد: در این دوره برای نفت خام، محصولات پتروشیمی و … معافیت نداشتیم. در این مدت بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار نفت نفروختیم و از آنچه فروختیم درآمد کمتری به دست آوردیم؛ هدف از جنگ اقتصادی دشمن فروپاشی نظام بود، در این دولت با همت ملت نگذاشتیم دشمن به هدف خودش برسد، گرچه سختی‌های زیادی به مردم تحمیل شد و هدفمان این بود که رنج مردم را کاهش دهیم.

او گفت: دولت کار‌های بزرگی در این مدت انجام داد، میزان تولید گاز کشور با تمرکز بر پارس جنوبی ۲.۵ برابر شد و از ۲۸۰ میلیون متر مکعب به ۸۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافت. ظرفیت تولید ما از میدان مشترک غرب کارون ۵ برابر شد و از ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ به ۴۰۰ هزار بکشه در سال جاری رسید.

صالحی: دولت در نبود برجام هم از پا درنیامد

اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در این نشست اظهار کرد: عبادت به جز خدمت به خلق نیست؛ ابتدا باید بگویم در دوره ریاست جمهوری آقای روحانی از همه جوانب سنگ فتنه می‌بارید؛ باید انصاف داشت که شخص ایشان و سایر کارگزاران سینه خود را سپر بلا کشور کردند، هیچ یک از دولت‌های جمهوری اسلامی با این حجم از مشکلات روبه رو نبودند.

رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: زلزله، سیل، خشکسالی از یک سو و اعمال سیاست‌های حداکثری و تحریم از یک سو و کرونا هم از سوی دیگر مشکلات زیادی را ایجاد کرد.

او گفت: به رغم تمام محدودیت‌های ایجاد شده به یمن خدا شرایط لازم برای دستیابی به دو پیروزی چشمگیر فراهم شده است، پیشبرد مذاکرات اتمی در دولت یازدهم که با راهنمایی رهبر انقلاب و تدابیر روحانی صورت گرفت، وضعی را ایجاد کرد که دشمنان ایران ناکام شوند.

صالحی افزود: پس از بدعهدی دولت پیشین آمریکا و خروج این کشور از برجام بسیاری از ناظران جهانی در انتظار برهم خوردن وضع دولت ایران بودند، اما این دولت علاوه بر تحمل مشکلات به وجود آمده، از پا درنیامد و با توکل، استقامت، همراهی مردم و… به راه خود ادامه داد.

او گفت: بنده به عنوان قدیمی‌ترین دست‌اندرکاران برنامه صلح آمیز هسته‌ای در کشورمان گواهی می‌دهم که در پرتو تدابیر اتخاذ شده از سوی جمهوری اسلامی و تحرکات هوشمندانه دولت، وضع امروز با اوضاع سال ۹۲ متفاوت است و صنعت هسته‌ای کشور با اقتدار در مسیر رشد و تعالی گام برمی‌دارد؛ دشمنان ادعا می‌کردند که در این دولت برنامه‌های هسته‌ای در سراشیب انحطاط است، اما با قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها مجلس این موضع مشخص شد که صنعت هسته‌ای از هر گزندی مصون است.

وی خاطر نشان کرد: از زحمات آقای روحانی سپاسگزارم؛ از آغاز دهه ۸۰ خورشیدی و از زمانی که نماینده ایران در آژانس بین المللی هسته‌ای بودم بیش از پیش با توانمندی‌های با آقای روحانی آشنا شدم.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا