پیشبینی رشد سالانه ۳.۴ درصدی صنعت ساخت و ساز ایران تا ۴ سال آینده
نشریه اقتصادی مید از خروج صنعت ساخت و ساز ایران از رکود در سال ۲۰۲۳ خبر داد و رشد سالانه ۳.۴ درصدی را برای این صنعت تا سال ۲۰۲۷ پیش بینی کرد.
به گزارش عصراقتصاد، نشریه اقتصادی مید طی گزارشی نوشت صنعت ساخت و ساز ایران که در سال ۲۰۲۲ رشد منفی ۲.۵ درصدی را تجربه کرده بود در سال ۲۰۲۳ از رکود خارج شده و رشد ۰.۵ درصدی داشته است.
سرمایه گذاری های دولتی و خصوصی در پروژه های صنعتی، انرژی و زیرساختی عامل اصلی رشد بخش ساخت و ساز ایران در سال ۲۰۲۳ بوده است.
این گزارش در ادامه پیش بینی کرده است بخش ساخت و ساز ایران طی دوره ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۷ با افزایش صادرات و سرمایه گذاری در بخش های پتروشیمی، انرژی و مسکن به طور متوسط ۳.۴ درصد در سال رشد کند.
آمارهای منتشر شده نشان می دهد ارزش افزوده بخش ساخت و ساز ایران در سه ماهه دوم ۲۰۲۳ رشد ۴.۷ درصدی داشته است. بانک مرکزی ایران هم گفته است در هفت ماهه سال جاری شمسی ۵۶ میلیارد دلار تسهیلات در اختیار بخش های مختلف اقتصادی قرار داده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل حددود ۲۴ درصد رشد داشته است.
بر اساس این گزارش بخش پتروشیمی یکی از عوامل رشد صنعت ساخت و ساز ایران تلقی می شود. شرکت ملی پتروشیمی ایران در نظر دارد تا سال ۲۰۲۵ بیش از ۴.۲ میلیارد دلار در پروژه های پتروشیمی داخلی سرمایه گذاری کند.
این شرکت افزایش ظرفیت تولیدات پتروشیمی ایران به ۲۰۰ میلیون تن در سال را تا سال ۲۰۳۳ برنامه ریزی کرده و ۱۰۰ پروژه به ارزش ۷۰ میلیارد دلار را برای توسعه تا این سال در نظر گرفته است.
رشد صنعتی ایران از ۱۶۴ کشور جهان بیشتر شد
از سوی دیگر نیز سازمان توسعه صنعتی ملل متحد در گزارشی موسوم به «سالنامه بینالمللی آمار صنعتی»، رشد ارزش افزوده تولیدات صنعتی ایران در سال ۲۰۲۲ را ۶.۵ درصد اعلام کرده است. در سال ۲۰۲۱ نیز ارزش افزوده تولیدات صنعتی ایران ۶.۶ درصد رشد کرده بود.
این گزارش همچنین سرانه ارزش افزوده تولیدات صنعتی ایران طی سال ۲۰۲۲ را معادل ۸۲۵ دلار محاسبه کرده است. این رقم برای سال قبل از آن ۷۱۲ دلار اعلام شده بود.
بر اساس برآورد این نهاد بینالمللی سهم ارزش افزوده صنعتی در تولید ناخالص داخلی ایران طی سال ۲۰۲۲ نیز ۱۴.۷ درصد بوده است. سهم تولیدات صنعتی در صادرات ایران طی این سال ۴۷.۷ درصد و سهم صنعت در اشتغال کشور نیز ۱۷.۴ درصد برآورد شده است.
بر اساس این گزارش ایران از نظر رشد ارزش افزوده صنعت طی سال ۲۰۲۲ در میان ۲۱۳ کشور و منطقه خودمختار در رتبه ۴۹ جهان قرار داشته است. به عبارت دیگر رشد ارزش افزوده بخش صنعت ایران از ۱۶۴ کشور و منطقه خودمختار بیشتر و تنها از ۴۸ کشور کمتر بوده است.
از جمله کشورهایی که رشد ارزش افزوده صنعت آنها نسبت به ایران در سال ۲۰۲۲ کمتر بوده میتوان به این کشورها اشاره کرد: برزیل با رشد ۲.۱ درصدی، چین با رشد ۲.۶ درصدی، آلمان با رشد ۲.۲ درصدی، ژاپن با رشد ۱.۴ درصدی، قطر با رشد ۴.۳ درصدی، روسیه با رشد منفی ۲.۹ درصدی، و آمریکا با رشد ۱.۷ درصدی.
کشورهایی مثل عربستان، ترکیه، هند، ایرلند، مالزی، امارات و ویتنام رشد صنعتی بیشتری نسبت به ایران داشتهاند.
اوکراین با رشد منفی ۳۹ درصد در تولیدات صنعتی طی سال ۲۰۲۲ مواجه شده است که کمترین در جهان بوده است.
بر اساس این گزارش فعالیتهای صنعتی که در سال ۲۰۲۰ تحت تأثیر شیوع کرونا به شدت کاهش یافته بود در سال ۲۰۲۱ احیای تحسینبرانگیزی داشت و در سال ۲۰۲۲ شاهد بازگشت روند رشد این فعالیتها به دوره پیش از شیوع کرونا بودهایم.
در این سال ارزش افزوده بخش صنعت جهان ۲.۳ درصد رشد کرد اما نتوانست به رقم رشد ۳.۱ درصدی تولید ناخالص داخلی جهان در این سال برسد. اقتصادهای صنعتی شاهد رشد صنعتی نسبتاً خوب در سال ۲۰۲۲ بودند.
ارزش افزوده تولیدات صنعتی در اقتصادهای با درآمد بالا طی این سال ۲.۹ درصد رشد کرده است. این رقم برای اقتصادهای در حال صنعتی شدن ۶ درصد اعلام شده است.
همچنین سرانه ارزش افزوده تولیدات صنعتی جهان در این سال با رشد ۱۴.۲ درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده و به ۱۸۷۹ دلار رسیده است.