چالش جدید خانوارها با افزایش قیمت برق
در مقایسه با تعرفههای پیشین که در ماههای قبل از مهر ۱۴۰۳ اعمال میشد، مشخص شده است که تعرفههای جدید به جز در دو مورد خاص، به طور کلی حدود ۳۸ درصد افزایش یافتهاند. بنابراین خانوارها باید منتظر قبض های برق جدید با افزایش ۳۸ درصدی باشند.
عصراقتصاد: این افزایش قیمت برق خانگی میتواند به ویژه برای خانوارهای کمدرآمد و دیگر گروههای آسیبپذیر جامعه، چالشهای جدی را به همراه داشته باشد.
به گزارش عصراقتصاد، از ابتدای پاییز سال جاری، تعرفه برق خانگی با افزایش ۳۸ درصدی مواجه شده است که این موضوع نگرانیهایی را در میان شهروندان و مصرفکنندگان ایجاد کرده است. این افزایش تعرفه، به ویژه در ماههای غیر گرم، به عنوان یک چالش اقتصادی برای خانوادهها به شمار میآید.
برق خانگی گران شد حداقل ۳۸ درصد
در مقایسه با تعرفههای پیشین که در ماههای قبل از مهر ۱۴۰۳ اعمال میشد، مشخص شده است که تعرفههای جدید به جز در دو مورد خاص، به طور کلی حدود ۳۸ درصد افزایش یافتهاند. این افزایش، نه تنها بر هزینههای مستقیم خانوارها تاثیر میگذارد، بلکه میتواند منجر به تغییراتی در الگوی مصرف انرژی نیز شود.
افزایش قیمت برق خانگی چرا و چگونه
بنابر گزارشها، انتظار میرود که با ورود قبضهای برق جدید، فشار مالی بر روی خانوادهها افزایش یابد. این افزایش قیمت برق خانگی میتواند به ویژه برای خانوارهای کمدرآمد و دیگر گروههای آسیبپذیر جامعه، چالشهای جدی را به همراه داشته باشد. به عنوان مثال، خانوارهایی که پیش از این برای پرداخت هزینههای برق با مشکلاتی مواجه بودند، حال با افزایش ۳۸ درصدی این هزینهها، ممکن است با فشار بیشتری روبرو شوند.
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل توانیر درباره میزان افزایش تعرفه برق در نیمه دوم امسال گفت: ساختار تعرفهگذاری بهگونهای طراحی شده است که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند.
بهگفته سخنگوی صنعت برق، براساس همین قانون مشترکان خانگی به دو دسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف میکنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف میکنند، تقسیم میشوند.
وی افزود: قانون ضرایبی از نرخ تأمین برق را برای پلههای مختلف مصرف در نظر گرفته است به این صورت که برای مشترکان پرمصرف تا میزان الگوی مصرف نیمبرابر هزینه تأمین تا ۱.۵برابر الگو، ۱.۵برابر هزینه تأمین تا ۲.۵برابر الگوی مصرف و بیشتر از ۲.۵برابر الگوی مصرف ۵برابر هزینه تأمین برق در تعرفه برق مشترکین پرمصرف لحاظ میشود و دریافت آن الزام قانونی است.
مصطفی رجبی مشهدی با بیان اینکه ساختار تعرفهگذاری قیمت برق به گونهای طراحی شده که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند، اظهار کرد: براساس همین قانون مشترکان خانگی به دو دسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف میکنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف میکنند، تقسیم میشوند.
وی پیش از این نیز با اشاره به این که الگوی مصرف در ماههای گرم و ماههای غیرگرم متفاوت است، گفته بود: مشترکان باید مراقب مصرف برق خود بوده و توجه داشته باشند با توجه به این که الگوی مصرف از ۳۰۰ کیلووات ساعت به ۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه رسیده است، در صورتی که مصرف خود را کنترل نکنند، مشمول تعرفههای بالاتر که پلکانی- افزایشی و نزدیک هزینههای تامین برق است خواهند شد.
وی پارامترهای تعیین نرخ تامین برق که تعرفهها براساس آن طراحی میشود را شامل نرخ قراردادهای تبدیل انرژی نیروگاههای حرارتی مقیاس بزرگ و مقیاس کوچک در سه سال گذشته، هزینه ترانزیت برق و هزینه سوخت نیروگاهی اعلام کرد که سالانه تعیین میشود و خاطرنشان کرد: طی سال جاری و سال گذشته هزینه سوخت نیروگاهی بر اساس مقررات مربوطه و جداگانه محاسبه میشود.
مدیرعامل توانیر همچنین درباره وضعیت مصرف و تعرفه های برق گفت: ۷۵ درصد مشترکین مصرفشان زیر الگو بوده و قبضشان کمتر از ۵۰ هزار تومان است.
وی با بیان این که ۵۰ درصد قیمت برق از حدود ۵۰ درصد مشترکان دریافت میشود، گفت: البته مشترکین کم مصرف تنها حدود ۲۰ درصد قیمت تمام شده برق را پرداخت می کنند.
رجبی مشهدی هزینه پرداختی توسط مشترکین بد مصرف را ۵ برابر هزینه تامین برق اعلام کرد و افزود: مشترکینی که زیر الگو مصرف میکنند به ازای هر کیلووات ساعت ۱۰۰ تومان پول برق می پردازند. البته در مناطق گرمسیر این عدد حدود ۴۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت یا برای کشاورزی حدود ۳۵ تومان است که کمتر از یک دهم هزینه برق غیر یارانه ای است.
عباس علی آبادی – وزیر نیرو نیز بهتازگی در همین رابطه اعلام کرد: مصارف برق بالای الگو با قیمت آزاد محاسبه میشود و مشترکان پرمصرف لازم است مصارف بالای خود را از طریق تابلوی سبز بورس، مولدهای خورشیدی و یا ذخیره سازها تأمین کنند.
همچنین، عبدالامیر یاقوتی، مدیرکل امور انرژی و مشتریان توانیر در این باره گفت: قبض برق مشترکانی که بیش از الگو مصرف کرده و در زمره خیلی پرمصرفها قرار میگیرند بیشتر تحت تاثیر این تغییر الگو قرار خواهد گرفت.
وی در عین حال تاکید کرد: مصرف برق ۷۵ درصد مشترکین، زیرالگو (۲۰۰ کیلووات ساعت در ماه) است که هزینه قبض آنها حدود ۱۸ هزار تومان بالغ میشود، اما این مبلغ برای مشترکانی که بیش از الگو و تا مرز ۸۰۰ کیلووات ساعت برق مصرف میکنند قبضشان پلکانی افزایش یافته و به حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نیز میرسد.
بررسی تعرفههای برق ماه های غیرگرم (ابتدای مهرماه تا پایان اردیبهشتماه) پیش از مهر ۱۴۰۳ و بعد از اعمال تغییر تعرفهها (مهر ۱۴۰۳) در ادامه آورده شده است.
بررسی تعرفههای جدید و مقایسه آن با تعرفههای پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماههای غیرگرم نشان میدهد که رشد تعرفهها به جز دو مورد، در محدوده ۳۸درصدی است؛ اما افزایش تعرفهها در بخش متوسط مصرف بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلووات ساعت، برای تعرفه مصارف زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت رشدی ۸۳درصدی و در بخش متوسط مصرف بین ۳۰۰ تا ۴۵۰ کیلووات ساعت، برای تعرعه زیر ۲۰۰ کیلووات ساعت رشدی ۷۸ درصدی داشته است.
برای مشترکین خانگی که مصرف آنها تا الگوی مصرف تعیین شده باشد، بر اساس جدول زیر تعرفه ها محاسبه میشود.
بهای برق مشترکان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی تا الگوی مصرف متعارف، برابر صفر محاسبه میشود.