کد خبر: 120803178423
اقتصاداقتصاد کلانبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامه

کاهش صادرات صدای تجار را درآورد

مشکلات صادرکنندگان کماکان ادامه دارد و موانع وضع‌شده توسط دولت برای صادرکنندگان، ارزآوری کشور را کاهش داده است. تا جاییکه این بار صدای صادرکنندگان خشکبار درآمد تا جایی که در نامه ای سرگشاده به رئیس جمهوری خواستار معاف شدن این تجار از اجبار فروش ارز حاصل از صادرات خود در بازار نیمایی شدند.

به گزارش عصراقتصاد، موضوع صادرات در ایران چندین سال است که دیگر یک بحران به شمار می‌رود. تحریم‌های بین‌المللی، مشکلات حوزه بانکی و قرارگیری ایران در لیست سیاه FATF، نزولی شدن میزان صادرات را در پی داشت.

تنها موانع بین‌المللی محل صادرات کشور نبوده و موانع مهم داخلی مانند پیمان‌سپاری ارزی نیز بر صادرات کشور مستقیما اثر منفی به دنبال داشته است. یکی از مهم‌ترین عرصه‌ها، محصولات کشاورزی بودند که در چندین سال گذشته کاهش قابل توجهی داشته‌اند.

از سال ۹۸ صادراتمان کاهش پیدا کرده است

روزگذشته دبیرکل خانه کشاورز در ارسال نامه‌ای سرگشاده به رئیس جمهور ضمن تاکید بر کاهش صادرات خشکبار از سال ۱۳۹۸ اظهار کرد: خواسته صادرکنندگان خشکبار این است که از اجبار فروش ارز حاصل از صادرات خود در بازار نیمایی که از کشفیات دولت است، معاف شوند.

عیسی کلانتری، دبیرکل خانه کشاورز، به‌دنبال ارسال نامه سرگشاده اتحادیه صادرکنندگان خشکبار به پزشکیان، رئیس جمهوری، با ارسال نامه‌ای نسبت به مخاطرات ادامه رویه موجود هشدار داد.

در این نامه آمده است: «از قرار با وضع مقررات خلق‌الساعه در دولت‌های پیشین، صادرات خشکبار از سال ۱۳۹۸ به بعد چندین برابر کاهش پیدا کرده و احتمالاً بیکاری هم به‌دنبال آن به‌ وجود آمده است. خواسته صادر کنندگان خشکبار این است که از اجبار فروش ارز حاصل از صادرات خود در بازار نیمایی که از کشفیات دولت است، معاف شده و در این راستا موارد زیر را پیشنهاد کرده‌اند:

۱- کالاهای صادراتی اتحادیه که عمدتاً پسته، خرما، کشمش و غیره است بر مبنای نرخ توافقی به وارد کنندگان کالاهای لوکس پر دوام مثل خودرو، گوشی، موبایل و لوازم خانگی واگذار شود.

۲- واردات کالاهای کشاورزی مانند مغزی‌جات، انواع ادویه، چای و قهوه در مقابل ارز صادراتی کالاهای کشاورزی با نرخ توافقی صورت پذیرد.

۳- سقف صادراتی برای صادر کنندگان با سابقه و خوش حساب حذف شود.

انشاء‌اله برای رونق فرآوری‌های کشاورزی و صادرات، دستورات لازم را به ارگان‌های ذیربط صادر خواهید فرمود.»

تعهد ارزی جز ایجاد رانت و فساد نتیجه دیگری نداشته است

چندی روز پیش نیز در زمینه مشکلات صادرکنندگان، مجید حجت نوقی، رئیس اتاق بازرگانی رفسنجان، در گفت‌وگویی عنوان کرد: موضوع تعهد ارزی از سال ۹۷، مشکلات بزرگی را برای صادرات ایران ایجاد کرد و ضربه مهلکی به صادرکنندگان زد. قوانینی که در این عرصه وضع می‌شود، صادرات را کم‌رنگ می‌کند.

موضوع تعهد ارزی، جز ایجاد رانت و فساد نتیجه دیگری برای کشور نداشته است. چای دبش، گلستان و جریانات دیگری که به وجود آمد خود گواه این موضوع است.

او در مورد چرایی کاهش صادرات گفت: موضوع رفع تعهد ارزی ضربه مهلکی به صادرکنندگان صنعتی، معدنی و کشاورزی زد. ایران به صادرات احتیاج دارد. اخیرا شرکت‌های خودرویی و صرافان وارد بازار پسته و خرمای استان شدند. این موضوع خود ضربه مهلکی به صادرکنندگان وارد خواهد کرد.

وی افزود: از سوی دیگر، گمرک هم با نرخ‌های حساب‌نشده و نادرستی که ایجاد کرد، منجر به ایجاد مشکلات بزرگی برای صادرات شد. موانع این چنینی روند صادرات را مختل کرده است و اگر فکری به حال تجارت کشور نشود، صادرات روز به روز کاهش پیدا می‌کند.

مشورت با صادرکنندگان قبل از وضع قوانین

رئیس اتاق رفسنجان در مورد ظرفیت‌های اتاق بازرگانی تصریح کرد: باید قبل از وضع هر قانون یا موانعی برای صادرات، به طور دقیق آن را بررسی کنند. تمامی قوانین در حوزه صادرات باید به طور دقیق و کارشناسانه بررسی شود. در این زمینه اتاق بازرگانی می‌تواند مشاور خیلی خوبی باشد چرا که بزرگ‌ترین فعالان اقتصادی در بخش صنعت، معدن و کشاورزی در اتاق بازرگانی حضور دارند.

او ادامه داد: قبل از هرگونه مانع‌تراشی باید ابتدا کار تخصصی شود و از ظرفیت اتاق‌های بازرگانی استفاده شود. پس از تخصصی شدن کار می‌توان به کمک فعالان اقتصادی اقدام به وضع قوانین در حوزه صادرات کرد. اگر چنین اقدامی صورت نگیرد، موانع در حوزه صادرات همچنان افزایش می‌یابد. این موانع جز اینکه راه صادرات را مختل کند، هیچ دستاوردی ندارد.

افت صادرات کشاورزی و نارضایتی کشاورزان

حجت نوقی در مورد آمار صادرات کشاورزی استان بیان کرد: صادرات استان کرمان در بخش باغات و کشاورزی در ۶ ماه اول سال جاری، ۵۵ هزار تن بوده و از این ۵۵ هزار تن، ۳۵ هزار تن مربوط به محصولات کشاورزی و ۱۴ هزار تن مربوط به صادرات پسته است. مقایسه این نسبت با سال گذشته نشان می‌دهد که صادرات در مجموع افت قابل توجهی را تجربه کرده است.

به گفته او، افت صادرات باعث شد که محصول کشاورزی در انبارها بماند و کشاورزان از این رویه بسیار ناراضی هستند. محصولات کشاورزی در مجموع سه درصد ارز کشور را به خود اختصاص می‌دهد. از این سه درصد، تقریبا ۱.۶ میلیارد دلار مربوط به صادرات پسته کشور می‌شود.
در نهایت درخواست رئیس اتاق رفسنجان از مسئولان آن است که محصولات کشاورزی را از تعهد ارزی معاف کنند و دیگر موانع صادراتی را نیز بردارند. چرا که کشور به صادرات نیاز دارد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا