کد خبر: 241203198020
استان هایزد

گام‌های موثر منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد در راستای حفظ و توسعه عرصه‌های طبیعی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد در دیدار با رئیس کل دادگستری استان یزد، بر لزوم اجرای قوانین مرتبط با حفظ عرصه‌های طبیعی و توسعه منابع طبیعی تاکید کرد و گفت: در این راستا گام‌های موثری برداشته‌ایم.

به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد، رضا باقری فهرجی در این نشست مشترک که با حضور شورای معاونین اداره کل و اعضای شورای قضایی استان و رئیس کل دادگستری استان برگزار شد با اشاره به وضعیت منابع طبیعی استان یزد، اظهار داشت: ۲.۵ میلیون هکتار از عرصه‌های استان را بیابان‌ها تشکیل می‌دهند که از این مقدار، ۱.۵ میلیون هکتار تحت تأثیر فرسایش بادی قرار دارد.

وی افزود: همچنین ۱۷۰ هزار هکتار جنگل در استان وجود دارد که ۶۰ هزار هکتار آن دست‌کاشت و مابقی طبیعی هستند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه استان یزد به عنوان یک منطقه صنعتی و معدنی شناخته می‌شود، تصریح کرد: تغییر کاربری اراضی در این استان به شدت در حال انجام است و این موضوع باعث شده تا مراتع از حالت انتفاع خارج شوند. چالش‌های پیش‌روی منابع طبیعی باقری با اشاره به وجود ۳۹۳ شورا، ۳۷۵ دهیاری، ۲۵ بخش و ۱۲ شهرستان در استان، خاطرنشان کرد: ارتباط اکثر این شوراها و دهیاری‌ها با منابع طبیعی بسیار زیاد است و انتظار مشارکت بیشتری داریم، متأسفانه دستبرد به این منابع به طور مداوم اتفاق می‌افتد.

وی همچنین به تغییرات اقلیمی اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی، باید قوانین مرتبط با تغییر اقلیم را به دقت دنبال کنیم و سبک زندگی مردم نیز نیاز به تغییر دارد. بارندگی‌ها در حال تغییر است و مناطق مختلف در معرض سیلاب قرار دارند. هر هکتار جنگل و مرتع می‌تواند ۱۵۰۰ مترمکعب باران را در خود نگه دارد و از فرسایش خاک و سیلاب جلوگیری کند.

همچنین این عرصه‌ها نقش مهمی در تولید اکسیژن ایفا می‌کنند بنابراین باید در حفظ منابع طبیعی همه مردم کمک کنند. معیشت وابسته به مراتع مدیرکل منابع طبیعی یزد با اشاره به وابستگی معیشتی بخشی از مردم به مراتع، اعلام کرد: ۵ هزار خانوار در استان از طریق مراتع و علوفه‌های طبیعی، معیشت خود را تأمین می‌کنند. این مراتع علوفه مورد نیاز ۷۵۰ هزار دام را فراهم می‌کنند.

وی همچنین به فعالیت‌های معدنی در استان اشاره کرد و گفت: ۲.۵ میلیون هکتار از اراضی استان در اختیار صنعت، معدن و تجارت است که از این مقدار، ۴۶۰ هکتار به معادن باز اختصاص دارد. باقری با بیان اینکه ۲۶ هزار کیلومتر جاده خاکی در استان وجود دارد، افزود: متأسفانه دستبرد به منابع طبیعی در حاشیه این جاده‌ها به طور مکرر اتفاق می‌افتد و شعله‌های آتش نیز مراتع را از بین می‌برند.

وی به چالش کمبود نیروی انسانی با انگیزه و هدم حس مالکیت در حوزه منابع طبیعی اشاره کرد و گفت: برای مدیریت بهینه ۷.۳ میلیون هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی، نیاز به برنامه‌های کاربردی و مشارکت‌های مردمی داریم.

متأسفانه در این زمینه ضعیف عمل کرده‌ایم و جهاد کشاورزی نیز به نیروی انسانی خود توجه کافی نداشته است. نیاز به تکنولوژی و هوشمندسازی مدیرکل منابع طبیعی یزد بر لزوم استفاده از تکنولوژی و هوشمندسازی در مدیریت عرصه‌های طبیعی تأکید کرد و گفت: اجرای طرح‌هایی مانند کاداستر اراضی و شفاف‌سازی می‌تواند بخشی از مشکلات و درگیری‌ها را کاهش دهد.

وی همچنین به وجود تبعیض بین دستگاه‌های اجرایی و منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: برای حل مسائل و مشکلات، نیاز به تقویت تیم‌های کارشناسی داریم. باقری در پایان گفت: منابع طبیعی به ایده‌ها و افکار نو نیاز دارد تا بتواند ۴.۷ میلیون هکتار از عرصه‌های خود را به بهترین شکل ممکن حفظ و مدیریت کند.

بهره‌برداری بهینه از انفال استان، کویرها، حاشیه‌های کویر و مراتع، نیازمند نهادینه کردن مشارکت و سهم مسئولیت اجتماعی است.

وی تأکید کرد: برای دستیابی به این اهداف، نیاز به برنامه‌های فنی، تخصصی و قانونی داریم. حفظ و توسعه عرصه‌های منابع طبیعی نه تنها یک وظیفه، بلکه یک ضرورت برای آینده استان یزد و کشور است.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا