کد خبر: 190701104274
روزنامهمدیریت و اقتصاد محلی

۷ شهرستان جنوب کرمان یک کشتارگاه صنعتی ندارند

جنوب استان کرمان شامل هفت شهرستان با یک میلیون قطعه جوجه‌ریزی در سال و ظرفیت‌های قابل ملاحظه دامی حتی از یک کشتارگاه صنعتی بی‌بهره است.

به گزارش ایرنا، ظرفیت‌های تولید مرغ در این منطقه با ۱۵ واحد مرغداری غیر از ظرفیت‌های دامی است که به گفته برخی مسئولان این خطه، راه‌اندازی کشتارگاه صنعتی هم توجیه اقتصادی دارد و هم توجیه فنی.

اما در این شرایط اکثریت مردم این منطقه علاوه بر اینکه نمی‌توانند از گوشت گرم بهره ببرند برخی مواقع همانند روزهای اخیر با کمبود گوشت بویژه گوشت مرغ نیز مواجه می‌شوند.

مطالب پیشنهادی

ضرورت احداث کشتارگاه‌های صنعتی صرفنظر از تکمیل زنجیره‌های تامین و عرضه مناسب گوشت، در بخش‌های بهداشتی و جلوگیری از اشاعه بیماری‌های مشترک انسان و حیوان نیز نمایان است لذا نداشتن کشتارگاه صنعتی در جنوب استان کرمان با حدود یک میلیون نفر جمعیت خود پرسش‌برانگیز است به طوری که صدای اعتراض مسئولان این منطقه نیز بیشتر از همیشه به گوش می‌رسد.

فرماندار شهرستان جیرفت در نشستی که اخیرا به مناسبت روز دامپزشکی برگزار شده بود گفت: در زمینه زیرساخت‌های حوزه دامپزشکی از جمله کشتارگاه‌ها یک مورد هم در جنوب کرمان ایجاد نشده است و یک میلیون قطعه مرغ تولیدی در جنوب به شمال استان برای کشتار ارسال می‌شود که همین میزان هم به شهرهای جنوبی باز نمی‌گردد.

احمد بلندنظر افزود: در حوزه دام سنگین هم کشتارگاهی در جنوب وجود ندارد و تولیدکنندگان گوشت باید از طریق دامپزشکی، فرمانداری و سیستم اداری مجوز حمل دام به استان‌های دیگر را بگیرند و سپس بعد از کشتار در آن استان‌ها محصول را بسته‌بندی شده و با هزینه زیاد به شهرستان‌های جنوبی استان برگردانند.

وی با بیان اینکه باید استان در زمینه تامین گوشت خودکفا شود ادامه داد: از متولیان و سرمایه‌گذاران دعوت می‌کنیم به این حوزه به ویژه ایجاد کشتارگاه صنعتی ورود کنند.

فرماندار شهرستان جیرفت یادآور شد: در ۲ هفته گذشته در زمینه مرغ گرم با مشکل مواجه بودیم و این مشکل به شکلی در استان هم دیده می‌شد.

وی اضافه کرد: در هر شهرستانی در استان که تولید مرغ دارد اولویت را به تامین نیاز شهر خود می‌گذارد سپس برای شهرهای جنوبی ارسال می‌شود که این هم معضلی برای فرآورده‌های پروتئینی در جنوب استان است.

بلندنظر با اشاره به گلایه مردم از گران‌تر عرضه شدن مرغ در جیرفت و جنوب استان گفت: کرایه حمل به کشتارگاه و بازگشت آن موجب افزایش قیمت گوشت مرغ تا ۷۲ هزار تومان می‌شود.

افزایش مرغداری‌ها بهترین جاذبه ایجاد کشتارگاه

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان هم در این زمینه گفت: تعداد مرغداری‌ها و میزان تولید مرغ در جنوب کرمان باید افزایش یابد تا سرمایه‌گذار برای ایجاد کشتارگاه ورود کند.

مسلم مروجی‌فرد با اشاره به اینکه ذبح دام هم در این منطقه کم است اظهار کرد: با افزایش تعداد مرغداری‌ها با توجه به مشوق‌هایی از جمله تسهیلات بانکی و واگذاری زمین که در نظر گرفته شده است به طور حتم شاهد ساخت کشتارگاه خواهیم بود.

وی با بیان اینکه ساخت کشتارگاه حجم سرمایه‌گذاری بالایی نیاز دارد افزود: جهاد کشاورزی باید با سرمایه‌گذارها وارد مذاکره شود و ما نیز با برخی از سرمایه‌گذاران گفت‌وگو کرده‌ایم.

مروجی فرد یادآور شد: پیشتر یک سرمایه‌گذار برای این کار پیشقدم شده بود اما اصرار او بر اینکه در یک نقطه خاص این کشتارگاه ایجاد شود و نیز مشکلات کمبود آب در آن منطقه موجب ادامه نیافتن کار شد.

وی اضافه کرد: اکنون شرکت آب منطقه‌ای هم اگر محل کشتارگاه در مناطق ممنوعه نباشد به میزان ۱۰۵ مترمکعب تخصیص آب صنعتی ارائه خواهد داد و مشکلی از این نظر وجود ندارد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت جنوب کرمان یادآور شد: امکان راه‌اندازی کشتارگاه در شهرک‌های صنعتی به دلیل رده زیست محیطی آنها وجود ندارد که پیگیر هستیم این رده نیز ارتقا پیدا کند.

دامپزشکی: کشتارگاه صنعتی دام توجیه اقتصادی دارد

این درحالی است که مدیرکل دامپزشکی جنوب کرمان هم گفت: مرغداری‌ها در جنوب به تناسب بخش کشاورزی توسعه پیدا نکرده بود اما با لغو ممنوعیت‌های مجوز امید می‌رود شاهد افزایش مرغداری‌ها باشیم.

دکتر علی احمدی افزود: حدود ۱۵ مرغداری فعال در جنوب کرمان داریم که در سال یک میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام می‌شود اما به دلیل نبود کشتارگاه برای کشتار به شمال استان انتقال می‌یابد.

وی ادامه داد: مشکلی در میزان تولید گوشت قرمز نیز در جنوب استان نداریم و اینک سه کشتارگاه سنتی در جنوب کرمان در شهرستان‌های جیرفت، عنبرآباد و کهنوج به کشتار دام سبک به شیوه سنتی می‌پردازند بنابراین برای راه‌اندازی کشتارگاه صنعتی در حوزه دام سنگین مشکل کمبود دام نداریم و برای سرمایه‌گذار توجیه اقتصادی دارد.

احمدی اضافه کرد: نبود کشتارگاه‌های صنعتی موجب شده که بسیاری از دام‌ها برای کشتار به شمال استان یا استان‌های دیگر برود و همیشه این مبحث مطرح بوده که ارزش افزوده این کار به منطقه نمی‌رسد.

از جمله مولفه‌های مربوط به افزایش شمار مرغداری‌ها شرایط اقلیمی و آب و هوای گرم جنوب استان کرمان در برخی ماه‌های سال است که البته مسئولان می‌گویند سازوکارهایی برای توسعه این واحدها با همین شرایط وجود دارد و در شرایطی که دولت به راه‌اندازی مرغداری‌ها و کشتارگاه‌های صنعتی کمک می‌کند، با ورود سرمایه‌گذار توجیه اقتصادی و فنی لازم نیز وجود دارد.

با ایجاد کشتارگاه‌های دام و طیور علاوه بر افزایش دسترسی بهتر و زودتر مردم به پروتئین‌های گوشتی در جنوب کرمان امکان بروز بیماری‌های مشترک میان دام و انسان و طیور نیز کاسته می‌شود که این مهم از اهمیت بسیاری برخوردار است.

اشتغالزایی، افزایش ارزش افزوده تولید دام و طیور در جنوب کرمان، تکمیل زنجیره تولید گوشت و رسیدن به خودکفایی، ایجاد ثبات در بازار گوشت و پیشگیری از مواقع بحرانی ناشی از کمبود آن تنها برخی از آثار مثبت ایجاد کشتارگاه صنعتی در جنوب کرمان است و انتظار می‌رود با همت مسئولان در استان و نیز کشور، این مشکل زودتر حل شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا