کد خبر: 02040034006
روزنامهصنعت و معدن

۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش در آستانه ترخیص

به گفته معاون فنی گمرک، اگر این نهاد بخواهد برای نگهداری کالا اصرار کند به نوعی توقیف غیرقانونی مال غیر به حساب می‌آید و صاحب کالا می‌تواند ادعای خود را در مراجع قضایی مطرح و علیه گمرک شکایت کند

لیلا ابوالفتحی

خبر احتمال ترخیص محموله ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش روز گذشته در حالی مطرح شد که مسئولان گمرک هرگونه ترخیص تاکنون را رد کرده‌اند، اما می‌گویند در مکاتبات صورت‌گرفته با بانک مرکزی و وزارت صمت، مشکلی برای ترخیص این کالاها وجود ندارد و در صورت توافق سه‌جانبه این ترخیص به‌زودی صورت خواهد گرفت.

پیش از این، سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی در اظهاراتی گفته بود که ظاهرا دوسوم محموله لوازم خانگی بوش ترخیص شده است؛ اما او در ادامه اظهارات خود را به نوعی اصلاح کرد و گفت که اخبار ضد و نقیضی درباره احتمال ترخیص محموله بوش شنیده می‌شود و احتمالا با این اوضاع قرار است واردات لوازم خانگی نیز آزاد شود.

این گمانه‌زنی در حالی مطرح شده است که از آبان سال گذشته که ماجرای ورود ۴۲۰ کانتینر لوازم خانگی بوش در گمرک شهید رجایی مطرح شد، ابهامات درباره  ورود این کالا با توجه به ممنوعیتی که برای واردات کالای گروه چهار وجود داشت، موجب توقف ترخیص این محموله از سوی گمرک شده بود.

آن زمان درباره جریان ثبت سفارش این محموله و منشأ تامین ارز واردات آن ابهاماتی مطرح شد؛ اما ظاهرا در مدت اخیر مکاتبه‌های زیادی صورت گرفته که به برداشته‌ شدن موانع ترخیص محموله کالاهای بوش منتهی شده است.

مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران در گفت‌وگو با ایسنا، تاکید کرد که تا این لحظه هیچ یک از کانتینرهای بوش از گمرک ترخیص نشده و مجوز نهایی در این رابطه صادر نشده است.

او در ادامه توضیحات بیشتری ارائه کرد و افزود: با توجه به اینکه گمرک ایران یک دستگاه مجری است با ابلاغ قوانین و مقررات از سوی دستگاه‌های مربوط آنها را اجرا می‌کند؛ اما در کنار آن، وظایف حاکمیتی نیز برای گمرک وجود دارد که بر همین اساس اگر به مواردی مشکوک شود یا براساس قوانین و مقررات مستندات لازم برای ترخیص وجود نداشته باشد، برای دریافت استعلام از دستگاه‌های ذیربط اقدام می‌کند که درباره محموله بوش نیز این اتفاق افتاد.

ارونقی درباره جریان مکاتبات وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و بانک مرکزی درباره ترخیص کانتینرهای لوازم خانگی بوش گفت: طبق استعلام صورت‌گرفته از وزارت صمت به عنوان متولی امور و صادرکننده مجوز ورود کالا به کشور و همچنین با در نظر گرفتن حقوق مکتسبه ایجاد‌شده برای صاحب کالا و از سوی دیگر مکاتباتی که با بانک مرکزی به عنوان تاییدکننده منشأ ارز صورت گرفت، جمع‌بندی مستندات نشان می‌دهد که هیچ مشکلی برای ترخیص کالاهای بوش وجود ندارد.

به گفته او، اگر گمرک ایران در این باره بخواهد برای نگهداری کالا اصرار کند به نوعی توقیف غیرقانونی مال غیر به حساب می‌آید و صاحب کالا می‌تواند ادعای خود را در مراجع قضایی مطرح و علیه گمرک شکایت کند.

او درباره اینکه ترخیص محموله بوش چه زمانی صورت خواهد گرفت؟ گفت: در این باره مکاتباتی از بخش حقوقی و معاونت امور گمرکی گمرک ایران با دستگاه‌های اجرایی صورت گرفته است که در برخی موارد ابهام و در مواردی پاسخ وجود داشته است. از این رو قرار شد تا صورت جلسه‌ای سه‌جانبه بین بانک مرکزی، وزارت صمت و گمرک تنظیم و اگر مقامات هر سه دستگاه آن را امضا کنند و تایید شود که هیچ مشکل قانونی و مقرراتی برای ترخیص  وجود ندارد، گمرک ایران در این باره اقدام خواهد کرد.

به گفته ارونقی، احتمالا در چند روز آینده با حضور نمایندگان وزارت صمت، بانک مرکزی و گمرک ایران جلسه‌ای تشکیل و صورت‌جلسه مربوطه تنظیم و در دستور کار قرار خواهد گرفت.

واکنش به ترخیص محصولات بوش

در کنار این صحبت‌ها سخنگوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی یادآور شد: در زمان تحریم، بسیاری از شرکت‌های خارجی بدون توجه به تعهدات خود در قبال کشور اقدام به ترک بازار ایران کردند اما تولیدکنندگان ایرانی با افزایش سرمایه‌گذاری و تولید محصولات متنوع موفق به خنثی‌سازی تحریم‌های ظالمانه آمریکا شدند.

به گفته حمیدرضا غزنوی، منفعت‌طلبی شرکت‌های خارجی به همین جا ختم نشده است؛ به طوری که آنها با انتقال دفاتر رسمی خود به کشورهای همسایه زمینه را برای ارسال کالا به صورت غیررسمی به بازار ایران مهیا می‌کنند که نتایج آن را می‌توان در وفور کالای قاچاق در بازار عنوان کرد.

او ادامه داد: به منظور حمایت از کالاهای داخلی و تفهیم این موضوع که خروج از بازار ایران در زمان تحریم‌ها برای کشورهای خارجی هزینه خواهد داشت، معاون قضایی دادستان کل کشوراعلام کرد: ورود محصولات ال‌جی و سامسونگ به بازار ممنوع است. حال تولیدکنندگان داخلی منتظر اجرایی شدن این وعده‌ها  برای حمایت از تولید هستند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا