کد خبر: 151202153528
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیروزنامه

بازی دلار!

بازار فیزیکی ارز درمحاصره تورم انتظاری، فشارهای خارجی، افزایش تقاضای فصلی و سیاست های بانک مرکزی است

قیمت دلار فیزیکی در بازار فردوسی از ۶۰ هزار تومان و یورو از ۶۵ هزار تومان گذشته وبه رغم این که دکتر خاندوزی وزیر اقتصاد این بازار را قبول ندارد اما مردم نگران تاثیرات منفی آن هستند.

عصراقتصاد- مردم نگرانند بازی دلار با سفره هایشان هستند که هر روز هزار تومان به قیمت ارزهای خارجی اضافه می شود و به همین تناسب سفره مردم کوچک تر می شود زیرا آنها این قیمت ها را علامتی برای تورم و گرانی قیمت کالاهای مصرفی خود می دانند.

سوتیتر: علاوه بر تقاضای سفرهای خارجی به نظر می رسد مردم بیش از همه نگران کاهش ارزش دارایی های خود هستند و جالب است که ارزش دلاری خریده ها نسبت به دو – سه سال گذشته کمتر شده

مطالب پیشنهادی

افزایش تقاضای فصلی

یک دلال خرید و فروش ارز در خیابان فردوسی به خبرنگار عصر اقتصاد گفت: در روزهای اخیر دلار روزی هزار تومان افزایش یافته اما ما جرات نگهداری دلار را نداریم زیرا هر آن ممکن است؛ قیمت ها پایین بیایند.

وی با اشاره به این که تقاضا در ماه های آخر سال با توجه به تبلیغات گسترده سفرهای خارجی در سطح شهر به طور طبیعی بیشتر از سایر فصول سال است، گفت: علاوه بر تقاضای سفرهای خارجی به نظر می رسد مردم بیش از همه نگران کاهش ارزش دارایی های خود هستند و جالب است که ارزش دلاری خریده ها نسبت به دو – سه سال گذشته کمتر شده یعنی خیلی ها مبالغ کمی مانند ۵۰۰ دلار و ۱۰۰۰ دلار خرید می کنند در حالی که در سالهای گذشته خریدها بیشتر بود.

بازگشت هیجان به بازار طلا و ارز

به گفته کارشناسان البته بخشی از این افزایش قیمت ناشی از جو روانی و هیجاناتی است که با تصمیمات بانک مرکزی مبنی بر عرضه اوراق با نرخ سود سپرده ۳۰ درصدی و حراج سکه با قیمت های بالا رخ داده و لذا ورود جدی بانک مرکزی در این حوزه را نیز می طلبد.

البته برخی نیز نوسان و بی ثباتی قیمت طلا و ارز را متاثر از مسائل سیاسی، بین المللی و تنش های منطقه ای عنوان می کنند که دلالان و سفته بازان سودجو نیز این روزها با شانتاژ قیمت ها از موقعیت موجود سوءاستفاده کرده و به نفع خود کار می کنند. همچنین برخی سرمایه گذاران این روزها برای خرید ارز و سکه راهی این بازارها شده تا با تبدیل سرمایه های خود به چنین کالاهای بتوانند مثلا بتوانند ارزش سرمایه های خود را حفظ کنند.

تصمیم گیری و اقدامی که البته ریسک بالایی دارد، زیرا معلوم نیست اجرای برنامه و سیاست گذاری های بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز و طلا طی روزها و هفته های آینده چه تاثیری بر روی قیمت ها در این بازار به جای گذارد.

افزایش قیمت ناشی از جو روانی و هیجاناتی است که با تصمیمات بانک مرکزی مبنی بر عرضه اوراق با نرخ سود سپرده ۳۰ درصدی و حراج سکه با قیمت های بالا رخ داده و لذا ورود جدی بانک مرکزی در این حوزه را نیز می طلبد

رشد قیمت ها در پی افزایش تقاضا برای خرید ارز و سکه

مهدی فتحی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با عصر اقتصاد می گوید: سیاست های چند هفته اخیر بانک مرکزی در کنار افزایش نقدینگی در کشور به خصوص در ماه آخر سال و دامن زدن به انتظارات تورمی، مردم را به خرید این نوع کالاها در بازار مالی کرده است.

وی با اشاره به روند مثبت بازارهای طلا و کریپتو ادامه داد: نتیجه سیاست های غلط در بازار بورس و البته افزایش تقاضای فصلی هم بی تاثیر در افزایش تقاضا برای طلا و دلار نیست.

بنا بر این گزارش قیمت سکه نیز دیروز از ۳۶ میلیون ۸۰۰ هزار تومان عبور کرد و دلار تلاش کرد تا خود را به ۶۱ هزار تومان هم برساند با این حال تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که قیمت ها فروکش خواهد کرد اما خط مقاومت برای قیمت دلار را ۵۸ هزار تومان عنوان می کنند.

از جمله عواملی که این روزها از سوی کارشناسان مطرح می شود، شرایط تحریم ها و قرار گرفتن ایران در لیست سیاه اف ای تی اف به همراه بلاتکلیفی مسئله برجام و همچنین انتخابات پیش روی آمریکا است که با بازگشت ترامپ نیز این روزها نگرانی هایی را برای برخی ها ایجاد کرده است.

بازی دلار!

با این حال هستند برخی کارشناسان اقتصادی که این روند افزایش قیمت دلار را بازی می دانند. در این باره پیمان مولوی کارشناس اقتصادی معتقد است که با دلار جهش یافته و سیاست های من درآوردی در این روزهایی اقتصاد که دچار کمبود سرمایه در گردش شدیدی می شوند، بسیاری یا فعالیت هایشان به شدت کاهش می یابد و یا ورشکسته می شوند.

اگر چه در اپلیکیشن ایکس وی این ارقام قیمتی برای دلار را «بازی با دلار» خوانده و در توضیح آن نوشته است: امسال هر عددی بالای ۵۵ هزار تومان «بازی با دلار» است.

برخی نیز دلیل این افزایش را تامین هزینه پرداخت عیدی و و پاداش آخر سال عنوان کرده اند.

اگر چه این استدلال ها پشتوانه ای قابل اثبات ندارد ولی در عین حال نشان از موقتی بودن این نرخ ها است.

اگر چه با وجود افزایش نقدینگی و پایه پولی غیرمتعارف و ترسیم فضای مه آلود اقتصاد در سال آینده تورم در انتظار ما است اما این نوع بازی با اعداد و کشف قیمت دلار ۹۳ هزار تومانی نیز غیر منطقی است

تورم انتظاری و استدلال های تنور داغ کن

در حالی که تورم انتظاری در حال شکل گیری است اما برخی نیز در تنور انتظارت می دمند. چنانکه وحید شقاقی در گفتگویی گفته است: «بانک مرکزی کنونی که می‌گوید بازار آزاد ارز را قبول ندارد و به رسمیت نمی‌شناسد چطور سکه را با دلار ۹۳ هزار تومانی حراج کرد؟ عملا در حراج روز یکشنبه سکه با دلار نرخ ۹۳ هزار تومانی به حراج رسید و معتقدم استفاده از ابزار گواهی ۳۰ درصدی یک شکست سیاستی بانک مرکزی بود چرا که هزینه‌های گواهی ۳۰ درصدی به مراتب بیشتر از فایده آن است.»

وحید شقاقی این کارشناس اقتصادی تاکید کرده: هدف مهم از گواهی سپرده ۳۰ درصدی این بود که در آن زمان نرخ دلار را از ۵۹ هزار تومان کاهش دهد، اما تنها یک هفته در بازار ارز اثر گذاشت و بعد از آن دوباره شاهد افزایش نرخ دلار بودیم طوری که امروز هم نرخ دلار در آستانه ۶۰ هزار تومان است.

به گزارش عصر اقتصاد اگر چه با وجود افزایش نقدینگی و پایه پولی غیرمتعارف و ترسیم فضای مه آلود اقتصاد در سال آینده تورم در انتظار ما است اما این نوع بازی با اعداد و کشف قیمت دلار ۹۳ هزار تومانی نیز غیر منطقی است. زیرا همواره قیمت سکه با افزایش حباب زیادی به خود می گیرد که بعد از مدتی نیز قیمت ها متعادل می شود. لذا چنانچه کشف قیمت دلار قرار است بر مبنای فلز زرد صورت بگیرد ، باید قیمت ها بر اساس قیمت طلای خام باشد نه سکه ای که بیشترین حباب را دارد!

به هر روی عصر اقتصاد امیدوار است که بانک مرکزی و دولت با ورود به موقع ، جدی و پر قدرت در این بازار و راهگشایی در بازارهای موازی مانند بازار بورس بتواند هم بر تورم انتظاری شکل گرفته فائق آید و هم ثبات را به اقتصاد برگرداند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا