کد خبر: 120403164825
جامعه و فرهنگحقوقی و قضاییروزنامه

بسامانی محاسبه ریسک پولشویی، برآمد ثبات بخش مالی

مهرداد حاجی زاده فلاح/ مشاور ارشد مبارزه با پولشویی

تحلیل پولشویی و تامین مالی تروریسم از لحاظ تاریخی بر تهدیدها و آسیب پذیری ها متمرکز شده است. هر دو برای اندازه گیری و مهار ریسک های مرکزی هستند، اما بیشتر مورد نیاز است. دانستن میزان کامل پیامدها برای اقتصادها مستلزم درک هزینه های مالی، پولی، بخش مالی و ساختاری جریان های غیرقانونی است.

این موارد برای اثرگذاری مستندسازی یکپارچگی مالی بر ثبات مالی یک کشور خاص و اقتصاد گسترده‌تر است به علاوه پاسخ به این سوال است که چگونه ثبات مالی جهانی ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد.

بر این اساس، حوزه‌های کاری کلیدی رویکرد جدید همچنین شواهد جدیدی را به صندوق بین المللی پول برای پاسخ به سوالات کلیدی از جمله:

مطالب پیشنهادی

کدام بخش‌ها از بانک‌ها و املاک و مستغلات گرفته تا دارایی‌های مجازی و فلزات گرانبها آسیب‌پذیرتر از پول‌شویی هستند؟

چه کشورهایی جریان های غیرقانونی صادر می کنند، به آنها اجازه ترانزیت می دهند و چه کشورهایی آنها را ادغام می کنند؟

جریان های غیرقانونی چگونه بر اقتصاد، از جمله چشم انداز آن برای رشد و توسعه فراگیر و پایدار تأثیر می گذارد؟

حتی پس از دهه‌ها پیشرفت در یکپارچگی مالی، صندوق و جامعه بین‌المللی باید در این مبارزه پافشاری و ادامه دهند. جنایت یک هدف متحرک است، اما ما می‌توانیم و باید تلاش‌های مهار خود را گسترش دهیم و عمیق‌تر کنیم. این مساله شامل بهبود همکاری بین سهامداران از جمله دولت ها، نهادهای بین المللی و جامعه مدنی است.

خطر پولشویی برای ثبات بخش مالی

مهار درآمدهای غیرقانونی فرامرزی نیازمند تلاش جهانی و رویکردهای نوآورانه است

در حالی که مردم در همه جا از راحتی یک سیستم مالی متصل در سطح جهانی لذت می برند، مجرمان از این شبکه پیچیده برای انتقال وجوه غیرقانونی در سراسر مرزها و فرار از دستگیری سوء استفاده می کنند. از آنجایی که این جنایتکاران از ثروت به دست آمده از فرار مالیاتی، فساد، و قاچاق مواد مخدر محافظت می کنند، جنایات مالی رشد می کنند. هیچ موسسه مالی یا کشوری مصون نیست.

رسوایی های پولشویی باعث سقوط بانک ها و شوکه کردن کشورها می شود. در نهایت، جامعه هزینه را از طریق از بین رفتن اعتماد به یکپارچگی سیستم مالی می پردازد، که اغلب مالیات دهندگان را به سمت سوبسید دادن به بانک های ورشکسته سوق می دهد و دسترسی مشتریان به اعتبار را محدود می کند.

بانک ها به عنوان دروازه بان سیستم مالی، بی وقفه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مبارزه می کنند. اما تلاش‌های ملی مبارزه با پولشویی عمدتاً بر ریسک‌های داخلی متمرکز است و در نتیجه اغلب با تأخیر مواجه می‌شوند. رگولاتورهای بانکی نیز نقش مهمی ایفا می کنند، اما اغلب از منابع محدود به بهترین شکل استفاده نمی کنند و رویکردهای متفاوت مانع همکاری موثر جهانی می شود.

یافته‌ها نشان می‌دهد که مبارزه با پولشویی فراتر از ظرفیت هر کشوری است و کشورها باید با هم نوآوری کنند تا راه حلی بیابند.

ردیابی عواید مجرمانه

از جمله نهادهای بین المللی صندوق بین‌المللی پول است که دائماً در حال گسترش این ابزار هستند تا به اعضای صندوق کمک کنند تا بر جریان های غیرقانونی فرامرزی تمرکز کنند. با استفاده از فن‌آوری‌های یادگیری ماشین و تجزیه و تحلیل داده‌ها، تحرکات مالی را بررسی می‌کند، بینش‌هایی در مورد چشم‌انداز جهانی به دست می‌آورند و شاخص‌های سناریوهای بالقوه کلان مهم پولشویی را شناسایی می‌کنند.

دنبال کردن پول، شامل در نظر گرفتن کشورهایی است که توسط مجرمان برای پاکسازی سودهای غیرقانونی انتخاب شده اند. این امر به آژانس‌های کلیدی مبارزه با پولشویی اجازه می‌دهد تا اقداماتی را برای افزایش بررسی تراکنش‌های غیرمعمولی که از سیستم‌های مالی آنها می‌گذرد و از حوزه‌های قضایی پرخطر منشأ می‌گیرد، توسعه دهند.

بررسی داده‌های مربوط به پرونده‌های پولشویی منطقه‌ای یک الگوی گویا را نشان می‌دهد:

بانک‌هایی که با نگرانی‌های یکپارچگی مالی دست و پنجه نرم می‌کنند، متحمل افت شدید قیمت سهام، افزایش ریسک‌های اعتباری درک شده و کاهش سپرده‌ها شده‌اند که بر نقدینگی آنها تأثیر می‌گذارد. علاوه بر این، شوک های پولشویی باعث کاهش قیمت سهام و افزایش هزینه بیمه در برابر نکول شرکتی شد، همانطور که توسط قیمت های سوآپ نکول اعتباری نشان داده شده است و این تنها چیزی است که در سطح یک بانک فردی اتفاق افتاده است. با نگاهی به تاثیر منطقه‌ای، اثرات سرریز قابل‌توجهی بر سایر بانک‌های منطقه‌ای کلیدی تأثیر گذاشت که نشان‌دهنده پویایی سرایت بین بانک‌های آسیب‌دیده و همتایان آن‌ها است.

بانک ها به عنوان دروازه بان اصلی نظام مالی باید از پولشویی پیشگیری و کشف کنند. مجرمان بانک ها را به دلیل شبکه های فرامرزی گسترده، روابط بین بانکی، و محصولات و خدماتی که خود را در معرض خطر پولشویی قرار می دهند، جذاب می یابند. یک روند موازی بدون مرز، افزایش دارایی های رمزنگاری است که انتقال سریع جهانی را برای مجرمان جذاب ارائه می دهد.

به همین دلیل ضروری است که رگولاتورهای ملی که بر تلاش‌های ضد پولشویی بانک‌ها نظارت می‌کنند، هنگام نظارت بر بانک‌ها بتوانند به تصویر بزرگ‌تر نگاه کنند. با فقدان مکانیسم نظارتی جهانی، ناظران باید دیدگاه خود را گسترش دهند، خطرات غیر مقیم و اقدامات متقابل بین مرزی را مورد بررسی قرار دهند. این امر مستلزم همکاری قوی‌تر بین‌المللی است.

در آینده، در حالی که شیوه‌های خوب در جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل داده‌های تراکنش‌های فرامرزی در حال ظهور است، سیستم بانکی یکپارچه خواستار جمع‌آوری داده‌های فرامرزی بیشتر برای درک بهتر و کاهش این خطرات است. راه‌حل‌های فن‌آوری می‌توانند به تجزیه و تحلیل این اطلاعات برای ایجاد تصویری منطقه‌ای برای تلاش‌های نظارتی هدفمند، از جمله طرح‌های چند کشوری کمک کنند. کشورها همچنین باید داده‌های مربوط به رویدادهای پولشویی را مبادله کنند و در عین حال عمیق‌تر به نیاز بانک‌ها برای تقویت ذخایر سرمایه در برابر زیان‌های ناشی از آن بپردازند.

رگولاتورها همچنین باید با هوشیاری واردکنندگان جدیدتر در امور مالی بین‌المللی، مانند ارائه‌دهندگان خدمات دارایی‌های رمزنگاری شده، با بررسی دقیق ریسک نظارت کنند. با توجه به ماهیت جهانی این ارائه دهندگان، همکاری فرامرزی در اینجا نیز کلیدی است.

نتیجه این است که تحلیل مداوم تأثیر یکپارچگی مالی بر ثبات می تواند سیستم مالی جهانی را در برابر شوک های پولشویی تقویت کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا