کد خبر: 021103190074
انرژیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

افزایش ۷۷ درصدی درآمد پتروشیمی‌ها با وجود ناترازی‌ها

آذر ماه ۱۴۰۳، ماه پر فراز و نشیبی برای صنعت پتروشیمی ایران بود. اگرچه قطعی گاز و مشکلات ناترازی انرژی منجر به کاهش تولید در ۱۴ واحد پتروشیمی شد، اما افزایش چشمگیر قیمت دلار و نرخ‌های جهانی، درآمد کلی این صنعت را به طور قابل توجهی افزایش داد.

به گزارش عصراقتصاد، درآمد ۲۴ پتروشیمی بورسی در آذر ماه به ۷۰ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۷۷ درصد افزایش یافته است.

این رشد قابل توجه، عمدتاً ناشی از افزایش قیمت دلار و نرخ‌های جهانی بوده است. به این ترتیب، افزایش قیمت ارز و قیمت محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی، مهم‌ترین عامل افزایش درآمد پتروشیمی‌ها بوده است.

همچنین درآمد پتروشیمی‌ها در آذر ماه نسبت به ماه قبل نیز ۵ درصد افزایش داشته است که نشان‌دهنده پتانسیل بالای این صنعت در صورت فراهم بودن شرایط تولید و فروش است.

تضاد بین رشد درآمد و کاهش تولید

علی‌رغم افزایش درآمد کلی، ۱۴ واحد پتروشیمی در آذر ماه با کاهش تولید مواجه شدند که دلیل آن به ناترازی های انرژی و چالش‌هایی جدی این صنعت برای تامین انرژی برمی گردد. قطعی گاز به عنوان خوراک اصلی صنایع پتروشیمی، مهم‌ترین عامل کاهش تولید در آذر ماه بوده است.

از سوی دیگر، مشکلات تعمیر و نگهداری در برخی واحدها و مسائل مربوط به تامین مواد اولیه نیز از دیگر عوامل کاهش تولید عنوان شده است.

در این گزارش به خلاصه ای از گزارش عملکرد ماهانه شرکت‌های پتروشیمی، که به تازگی منتشر شده است، اشاره می کنیم:

پتروشیمی نوری، پیشتاز رشد درآمد

پتروشیمی نوری با افزایش ۳۸۱ درصدی درآمد ماهانه نسبت به آذر ۱۴۰۲، در صدر جدول پردرآمدترین پتروشیمی‌ها قرار گرفت. این رشد خیره‌کننده ناشی از افزایش تناژ فروش و نرخ فروش محصولات بوده است.

پتروشیمی فناوران، جهش دوم درآمد

 پتروشیمی فناوران با افزایش ۲۲۷ درصدی درآمد ماهانه، عملکرد بسیار خوبی در بخش درآمدزایی داشت.

پتروشیمی جم، سومین برنده بزرگ

پتروشیمی جم با افزایش ۲۰۳ درصدی درآمد، سومین شرکت پردرآمد آذر ماه لقب گرفت.

پتروشیمی آبادان، بیشترین کاهش درآمد

در مقابل، پتروشیمی آبادان با کاهش ۸۷ درصدی درآمد، بیشترین کاهش درآمد را تجربه کرد.

پتروشیمی‌های نوری، فارابی و بوعلی سینا، پیشتاز رشد تولید

در بخش تولید، پتروشیمی‌های نوری، فارابی و بوعلی سینا با رشد قابل توجهی در تناژ تولید، عملکرد خوبی از خود نشان دادند.

بیشترین کاهش مقدار تولید پتروشیمی‌ها، آبادان، کرمانشاه، زاگرس

در طرف دیگر اما ۱۴ پتروشیمی در این ماه با کاهش حجم تولید روبه‌رو شدند. در این میان اما پتروشیمی‌های آبادان، کرمانشاه و زاگرس به ترتیب بیشترین کاهش تولید را نسبت به آذر‌ ۱۴۰۲ به ثبت رسانده‌اند.

بیشترین میزان تحقق ظرفیت اسمی پتروشیمی‌ها

اما مهم‌ترین بخش تولید، تحقق ظرفیت اسمی تولید سالانه است؛ به طوری که هرچقدر میزان تحقق ظرفیت اسمی در بازه مورد نظر بیشتر باشد، بیانگر عملکرد بهتر پتروشیمی مورد نظر در این بخش است.

پتروشیمی مارون، بوعلی سینا و خراسان عملکرد درخشانی در تولید داشتند و در ۹ ماه از سال موفق به تحقق حدود ۹۰ درصد از ظرفیت تولید اسمی سالانه خود شده‌اند. در سمت دیگر ماجرا نیز سه پتروشیمی آبادان، فارابی و اصفهان وضعیت وخیمی را در تولیدات خود تجربه می‌کنند.

در هر حال، صنعت پتروشیمی ایران با وجود چالش‌هایی مانند قطعی گاز و وابستگی به عوامل بیرونی، پتانسیل بالایی برای رشد و افزایش درآمد دارد. با اتخاذ راهکارهای مناسب و سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف این صنعت، می‌توان به اهداف بلندمدت در زمینه توسعه و سودآوری دست یافت.

با توجه به تقاضای رو به افزایش بازارهای جهانی برای محصولات پتروشیمی و پتانسیل بالای ایران در این زمینه، این صنعت می‌تواند نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا