کد خبر: 031203194634
اخبار شرکت هاتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

موتور گروه بهمن با عرضه گرم می‌شود

زینب غضنفری

گروه بهمن به عنوان اولین شرکت خودروساز خصوصی شناخته می‌شود که برخلاف دیگر شرکت‌ها ساختار آن به صورت هلدینگ است و چندین شرکت در بخش‌های مختلف را مدیریت و راهبری می‌کند.

به گزارش عصر اقتصاد،گروه بهمن با مشارکت شرکت‌های معتبر خارجی، انواع خودروهای سواری، کار و تجاری و موتورسیکلت را تولید و مونتاژ می‌کند و به نوعی زنجیره نسبتا کامل در فضای خودرو و قطعات را در اختیار دارد.

این شرکت در سه سایت تولیدی در تهران، قزوین و تبریز با ظرفیت ۸۰ هزار دستگاه انواع خودرو و فضایی به وسعت ۵ میلیون مترمربع مشغول به تولید محصولاتی است که در زمره خودروهای با کیفیت و ایمن طبقه‌بندی می‌شوند.

اشتغال‌زایی مهمترین نقطه قوت این شرکت پس از سکان‌داری آن به دست بخش خصوصی محسوب می‌شود که طی سال‌های گذشته با افزایش ۱۰۰ درصدی همراه بوده و هم اکنون بالغ بر ۷۵۰۰ نفر در این مجموعه مشغول به فعالیت هستند.

کسب رتبه ۴۱ از میان ۱۰۰ شرکت برتر کشور، سیاست‌گذاری برای افزایش تولید و تنوع سبد محصولات با تاکید بر حوزه دانش بنیان و داخلی‌سازی، افزایش بهره‌وری و توسعه اشتغال از جمله گام‌هایی است که این شرکت را از سایر شرکت‌ها متمایز کرده است.

گروه بهمن از نظر عملیاتی و مالی نیز وضعیت مطلوبی دارد و صورت‌های مالی این شرکت سیگنال‌های مثبتی را برای سهامداران و سرمایه گذاران مخابره می‌کند. بر اساس صورت‌های مالی دوره ۹ ماهه منتهی به آذر سال ۱۴۰۳ این شرکت موفق به شناسایی ۴۴ هزار میلیارد ریال سود خالص شد که نسبت به همین مدت از سال قبل رشد قابل توجه ۶۶ درصدی را نشان می‌دهد.

هر چند که گروه بهمن را به عنوان یک شرکت سرمایه گذار در حوزه خودرو می‌شناسند اما؛ در صنایعی همچون املاک و نفت، گاز و پتروشیمی‌نیز حضور دارد تا بدین شکل ضمن تنوع بخشی به سبد سرمایه گذاری‌های خود، ریسک‌های صنعت خودرو که دولت به شدت دست روی آن گذاشته را به نحوی کاهش و پوشش دهد.

یکی از شرکت‌های مطرح در سبد سرمایه گذاری‌ها، شرکت بهمن موتور است که با سرمایه ۶۸ هزار میلیارد ریالی و با نماد “بهمن” در صف عرضه اولیه در بازار سهام کشور قرار گرفته و با بهبود وضعیت این بازار، گروه بهمن می‌تواند با فروش و عرضه سهام این شرکت به سود قابل توجهی دست یابد.

در خصوص شرکت بهمن موتور لازم به ذکر است که از سال ۱۳۷۸ با همکاری مشترک شرکت مزدا، تولید انواع سواری مزدا را آغاز کرد و سه سال بعد، طی انعقاد قراردادی با میتسوبیشی موتورز ژاپن زمینه تولید انواع خودرو در شرکت فراهم گردید اما؛ با شروع تحریم‌ها این همکاری‌ها به حاشیه رفت و شرکت‌های معتبر دیگری جایگزین آن شدند.

در دهه ۸۰ گروه بهمن با تولید خودروهای سواری مزدا۳ و دو دیفرانسیل (SUV) و ون به بازار خودروهای دو دیفرانسیل و ون وارد شد و سپس خودروی وانت تک کابین و دوکابین کاپرا را به بازار عرضه کرد.

در سال ۱۳۹۲ مرکز بهمن موتور به عنوان شرکت بهمن موتور مستقل گردید و یک سال بعد، با هدف‌گذاری افزایش ساخت داخلی خودرو، وانت کارا را تولید کرد و موفق به دریافت گواهینامه اشتهار ۳ ستاره جایزه ملی کیفیت خودرو از سازمان ملی استاندارد ایران شد.

محصولات شرکت بهمن موتور شامل خودروهای سواری ریسپکت، دیگنیتی و فیدلیتی و خودروهای تجاری اینرودز و کاپرا است که در سال ۱۴۰۳ خودروهای فیدلیتی و پرستیژ را به بازار عرضه و به عنوان یکی از خودروسازان برتر کشور، خط تولید رباتیک بدنه فیدلیتی را راه اندازی کرد که استفاده از ورق‌های با ضخامت استاندارد، تقویتی در نقاط الزم و نقاط جوش استاندارد در تولید بدنه فیدلیتی سبب ایجاد مقاومت بالای آن شد.

این شرکت جهت اجرای طرح‌های توسعه‌ای نسبت به خریداری زمین‌های مجاور کارخانه در سنوات گذشته اقدام و مرکز تحقیقات با هدف افزایش داخلی‌سازی و طراحی پلتفرم‌های داخلی را راه اندازی کرده است.

شرکت بهمن موتور در ۹ ماهه گذشته از سال جاری ۴۵۹ دستگاه وانت، ۱۸،۱۲۱ دستگاه خودروی سواری و ۹۱۷ دستگاه ون باری تولید کرده تا مجموع تولیدات به ۱۹،۴۹۷ دستگاه خودرو برسد. از این میزان تولید، ۲۱،۲۱۸ دستگاه به فروش رسیده که در این بین، فروش ۱،۶۸۰ دستگاه خودروی وارداتی نیز به چشم می‌خورد.

پیش بینی می‌شود در ۳ ماهه زمستان بیش از ۱۲،۵۳۰ دستگاه خودروی دیگر تولید و ۱۴،۵۷۹ دستگاه به فروش شرکت افزوده شود.

در مجموع، بررسی وضعیت گروه بهمن نشان می‌دهد که با وجود مسائل و مشکلات فراوان از جمله مدیریت دولتی، قیمت‌گذاری دستوری و تحریم‌ها که در صنعت خودرو وجود دارد، برنامه‌ها و استراتژی قابل توجهی جهت توسعه فعالیت‌ها و افزایش سهم بازار تدوین شده و به اجرا درآمده و قصد دارد با تولید و فروش محصولات جدید در شرکت‌های فرعی روند رو به رشد کنونی را تسریع کند.

همچنین از نظر عملکرد مالی نیز وضعیت مطلوب مشاهده می‌شود و بر خلاف خودروسازان مطرح کشور، سودده بوده و زیانی را متوجه صنعت و اقتصاد کشور نمی‌کند.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا