کد خبر: 17040036665
اقتصادبازرگانی

مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان برای صادرات

مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان

ارمنستان و آذربایجان که در همسایگی ایران قرار دارند از کشورهایی هستند که صادرات به آن‌ها از سال‌های پیش تاکنون مورد توجه بازرگانان و صادرکنندگان ایرانی بوده است. در این مقاله می‌خواهیم به مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان بپردازیم.

 اقتصاد جمهوری آذربایجان به نفت و گاز وابسته است. در اوایل سال ۲۰۲۰ اقتصاد آذربایجان تحت تاثیر عوامل خارجی بسیاری قرار گرفت. ویروس کرونا، درگیری‌های نظامی ارمنستان و آذربایجان، کاهش تولید نفت، الحاق جمهوری آذربایجان به توافقنامه اوپک پلاس از جمله این عوامل خارجی هستند. با این وجود با در نظر گرفتن تمهیداتی از سوی رییس جمهور این کشور، خسارات و زیان‌های ناشی از آن‌ها به حداقل رسید. این کشور توانست سریع خود را به حالت عادی بازگرداند و تورم را به ۳ درصد برساند. تولید ناخالص داخلی صنعتی و کشاورزی آن افزایش یافته و با حمایت از مشاغل توانست اقتصاد را با رشد قابل توجهی مواجه سازد.

مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان

در مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان باید گفت که بودجه آذربایجان بیش از ارزش تولید ناخالص داخلی کشور ارمنستان است. میزان بدهی خارجی ارمنستان ۶۰ درصد است در حالی که این مقدار در جمهوری آذربایجان کمتر از ۲۰ درصد را نشان می‌دهد. از طرفی ذخایر ارزی جمهوری آذربایجان ۳۰ برابر ارمنستان است. در ارمنستان فقر بیشتر از جمهوری آذربایجان است. بنابراین می‌توان گفت اقتصاد جمهوری آذربایجان در سلامت بیشتری نسبت به ارمنستان به سر می‌برد. طبق سخنان رییس جمهور آذربایجان، دولت موظف است که تا ۱۰ سال آینده توان اقتصادی را دو برابر کند.

اقتصاد جمهوری آذربایجان

برای مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان باید اقتصاد هر کشور مورد بررسی قرار بگیرد. یکی از مسائل مهم در اقتصاد آذربایجان، وابستگی آن به منابع نفت و گاز است. افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی و سپس کاهش نرخ آن، اقتصاد آذربایجان را با مشکلاتی مواجه کرد. طبق آمار بخش زیادی از درآمد جمهوری آذربایجان از نفت و گاز است.

صادرات

مهمترین کالاهای صادراتی به آذربایجان

محصولات کشاورزی بیشتری صادرات را به کشور آذربایجان دارند. آذربایجان به دلیل قرار گرفتن در همسایگی ایران برای صادرات محصولات کشاورزی گزینه خوبی است. مواد معدنی، شیشه، لوله، کاشی و سرامیک، سیب زمینی و … از مهمترین اقلام صادراتی به آذربایجان هستند. با افزایش حجم صادرات به این کشور می‌توان اقتصاد کشور را توسعه داد.

صادرات به ارمنستان

ارمنستان در بالای گربه بر روی نقشه ایران قرار گرفته است. فرهنگ و شرایط ارمنستان موجب شده تا یکی از کشورهای مهم برای صادرات ایران محسوب شود.

پایتخت ارمنستان ایروان است و در همسایگی گرجستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و ایران قرار گرفته است. جمعیت این کشور حدود سه و نیم میلیون نفر است و معادن مس، آهن، طلا، مرمر و مواد نسوز بسیاری در آن قرار گرفته است. با توجه به اعمال تحریم‌ها برای ایران، ارمنستان به دلیل مجاورت با ایران به یکی از مراکز مهم برای صادرات تبدیل شده است. ایران سالانه مقادیر بسیاری گوجه فرنگی، پیاز و هویج را به این کشور صادر می‌کند. بخش بزرگی از درآمد این کشور از طریق توریست تامین می‌شود. کالاهایی از جمله قیر نفت، شیشه فلوت، نیترات آمونیوم انفجاری، محصولات آهن و فولادی، روغن صنعتی، مواد پلاستیکی و سولفور سدیم از جمله محصولات صادراتی ایران به این کشور است.

ارمنستان می‌تواند به یکی از مراکز مهم صادرات برای ایران تبدیل شود اما به دلیل تحریم‌ها صادرات به این کشور زیاد به چشم نمی‌آید. بنابراین اگر محصولات با کیفیت بالا و مطابق با استانداردهای جهانی ساخته شوند، می‌توان حجم صادراتی را افزایش داد.

مهمترین کالاهای صادراتی به ارمنستان

کالاهای بسیاری به ارمنستان صادر می‌شود. اما زعفران و پسته بیشتری اقلام صادراتی هستند. اگر به این مساله توجه ویژه‌ای شود، می‌توان حجم صادرات را تا چندین برابر افزایش داد. ارمنستان در شمال ایران در مجاورت شهر تبریز قرار گرفته است. یک برنامه ریزی هدفمند می‌توانددر صادرات ایران به این کشور تاثیر بسزایی داشته باشد. علامه بر زعفران و پسته بسیاری از کارخانجات محصولات خود را به این کشور صادر می‌کنند.

در اینجا سعی کردیم مقایسه اقتصاد ارمنستان و آذربایجان برای صادرات بررسی کنیم. ارمنستان و آذربایجان دو کشور در همسایگی ایران هستند که سالانه مقادیر بسیاری از کالاهای مختلف به این کشور از ایران صادر می‌گردد. با توجه به تحریم‌های موجود علیه ایران، کشورهای همسایه بهترین گزینه برای صادرات هستند. با افزایش کیفیت کالاها می‌توان این میزان از صادرات را تقویت نمود.اگر باز هم سوالی در این باره دارید میتوانید به سایت عصر اقتصاد مراجعه کنید.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا