کد خبر: 200802142875
آسیب اجتماعیجامعه و فرهنگروزنامه

ارگان های مختلف پادرمیانی کنند؛ سایه تیر و تار معتادان متجاهر بر سر شهر

قصه تلخی که سایه تاریکی بر سر شهر انداخته و تمام شدنی نیست. صحبت بر سر معتادانی است که شاید تا به امروز ناخواسته وارد مرحله ای از زندگیشان شده اند که پشیمانند در حالی که همانند یک باتلاق در آن فرو رفته اند و از نظر خودشان دیگر راه برگشتی ندارند. قطعا روزهایی بسیار سختی را  که هیچگاه دوست نداشته اند تجربه کرده اند.

عصر اقتصاد، این سایه تاریکی نه تنها بر سر خودشان بلکه بر سر افرادی که در آن محله ها با وجود معتادان زندگی می کنند تیر و تار شده است. محله های که به جای اینکه رنگ و بوی کودکان شاد و خرم به خود بگیرد رنگ و بوی دود به خود گرفته است.

کودکانی که قرار است در آن محله ها کنار این افراد بزرگ شده و به ناگاه مسیر این افراد را ادامه دهند.

آنها دردی بی‌پایان و رنجی همیشگی دارند که این دردها و رنج‌ها را نیز به مردم محله ها منتقل می کنند. حتی در بین آن ها زنان و مردان معتادی هستند که دارای فرزند بوده و زندگی آن کودکان هم تحت خطر بوده و ممکن است مبتلا به اعتیاد شوند.

می توان گفت با این حال معتادان متجاهر معضل اجتماعی تلقی می شوند زیرا نه تنها کل شهر بلکه روی نوجوانان و کودکان هم می توانند تاثیرات ناگواری بگذارند.

زیرا می توانند پدیده های مختلف اعتیاد را در بین مردم رایج کنند و این تبعات همچنان بر سایه شهر سنگینی کند. ارگان های مختلفی می بایست در زمینه مقابله با این پدیده وارد عمل شوند. بهزیستی یکی از همین ارگان هاست.

نقش پر رنگ سازمان بهزیستی در سرو سامان دادن معتادان متجاهر

فرهاد اقطار سرپرست معاونت پیشگیری و درمان اعتیاد مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور گفت: در همه جای دنیا برای هر یک از معتادان متجاهر یک نسخه واحد تجویز می‌کنند و برای فردی هم که اعتیاد دارد با توجه به شرایطش نسخه پیچیده می‌شود.

او با بیان اینکه در دنیا به این صورت است که اگر درمان و سم‌زدایی به خوبی برای افراد معتاد صورت بگیرد فورا می‌توانند به جامعه بازگردند اظهار کرد: در ایران براساس شرایط معتادان متجاهر مانند وضعیت اجتماعی، جنسیت، نوع مواد مخرب،کاری، حمایت خانوادگی، درمان را شروع می‌کنیم.بعد از آن که درمان را شروع کردیم یک فرآیند مددکاری و روانشناسی هم برای فرد طی می‌شود.

اقطار بیان کرد: طبق ماده ۱۶، متجاهران  با دستور قضایی ۲ تا ۶ ماه در مراکز ترک و درمان اعتیاد نگهداری می‌شوند و حق خروج ندارند. برای فرد داروی متادون تجویز می‌شود تا سم زدایی صورت بگیرد.

این در حالی است که برخی مراکز دستور خارج شدن آن فرد را صادر می‌کنند و تا ۳۵ کیلومتری خارج از شهر بدون دارو و لباس رهایش می‌کنند.

در این صورت فرد با دیدن شرایط نامناسب خود احساس می‌کند که نمی تواند به آغوش خانواده برگردد و در سطح شهر دست به قاچاق و دزدی می‌زند تا بتواند امرار معاش کند که ما این مراکز که خارج از قانون عمل می‌کنند بازخواست خواهیم کرد.

او در ادامه بیان کرد: باید هر یکی از افراد معتاد مورد مددکاری قرار بگیرند. یک مددکار در ماده ۱۶ حضور دارد تا فرآیند درمان فرد را انجام دهد.در ابتدا تحقیق می‌کند که فرد خانواده دارد یا خیر، اگر هم دارد پذیرا او هستند یا خیر.

چندی پیش سردار احمدرضا رادان فرمانده کل انتظامی آیین افتتاح مرکز نگهداری درمان و کاهش آسیب سروش (مرکز ترک اعتیاد پلیس) در جمع خبرنگاران، گفت: برابر با صحبت‌هایی که با مسئولان داشته‌ایم و با توجه به آمار‌ها مرکز نگهداری درمان و کاهش آسیب، مرکز سروش بزرگترین کارگاه را برای تولید اشتغال معتادان متجاهر دارد.

فرمانده کل انتظامی گفت: بنا داریم تا پایان سال ۱۴۰۲ ظرفیت نگهداری معتادان متجاهر در مرکز سروش فراجا به بیش از ۶ هزار نفر برسد.

رادان گفت: معتادان متجاهری که در سطح تهران توسط پلیس جمع‌آوری می‌شوند به مرکز سروش آورده و بعد از سم زدایی و درمان برای آن‌ها در کارگاه‌هایی که توسط خیرین ایجاد شده است به آن‌ها مهارت یاد داده می‌شود تا بتوانند بعد از اینکه مجوز حضور در جامعه را پیدا کردند برای خود اشتغالی ایجاد کنند.

وی اضافه کرد: البته معتادان در مدت زمانی که در این کارگاه‌ها مشغول به حرفه خاص می‌شوند در کنار آموزش‌هایی که می‌بینند و درمانی که برای ترک اعتیادشان می‌شود حقوق هم دریافت می‌کنند.

راه‌اندازی یاور شهر‌ها در تهران برای منع پذیرشی‌ها

توکلی زاده معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران چندی پیش در خصوص معتادان متجاهر و زخم باز گفت: آن چیزی که اتفاق می‌افتاد و آزار دهنده بود، عدم پذیرش معتادان دارای زخم باز بود. به همین دلیل مراکز یاور شهر را در قالب پویش امیدوافتخار در تهران راه‌اندازی کردیم.

وی ادامه داد: باید مراکزی را ایجاد می‌کردیم که طبق دستور العمل‌های قوه قضائیه و ستاد مبارزه با مواد مخدر اداره می‌شد. جلسات مختلفی را با افراد، مراکز خصوصی، مددکاران و نهاد‌هایی که این تجربه را داشتند، برگزار کردیم.

کارگاه‌های انتقال تجربه را ایجاد کردیم تا بدانیم مشمولان ماده ۱۶ با چه مسائلی روبه رو هستند و باید چه استاندارد‌هایی را رعایت کرد.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا