کد خبر: 04030029082
تولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدنکشاورزی

اعتراض بخش‌های صنعت و کشاورزی به قطعی‌های مکرر برق

با خاموشی‌های این چند روزه اخیر، نمایندگان بخش صنعت و کشاورزی به بیان خسارت‌های وارده به این دو بخش معترض‌اند و عنوان شده است که خسارت روزانه ۲۰میلیون تومانی بنگاه‌های تولیدی و تلفات ۹۰ تا ۹۵درصدی برخی استخرهای پرورش ماهی از تبعات این قطعی است.

عباس جبالبارزی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا در مورد تاثیر قطعی برق بر صنایع کشور اظهار کرد: یکی از اثرات مهم قطعی برق روی صنعت است. در شهرک‌های صنعتی گاها تا ۳ ساعت قطعی برق وجود دارد. سه ساعت ضرب در تعداد افرادی که در یک بنگاه کار می‌کنند نشان می‌دهد که چه میزان هزینه به بنگاه تحمیل شده است. یک بنگاه ۵۰ نفره با ۳ ساعت قطعی برق ۱۵۰ ساعت کار را از دست می‌دهد که حدودا ۱۵ تا ۲۰میلیون تومان برای این سه ساعت به بنگاه زیان وارد می‌شود.

او افزود: به نظر می‌رسد این مشکل تا شهریور ادامه داشته باشد، اگر در این چهارماه نصف روزها هم قطعی برق اتفاق بیافتد آسیب زیادی به بنگاه‌های اقتصادی وارد می‌شود.

جبالبارزی با تاکید بر غیرقانونی بودن قطعی برق صنایع گفت: طبق ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسب‌وکار، در زمان کمبود برق، گاز، آب یا سایر خدمات، بخش صنعت نباید در اولویت قطع قرار بگیرند، اگر این اتفاق هم رخ دهد باید جبران خسارت شود. فقط در اوضاع اضطرار و با مجوز شورای تامین هر استان برای مدت کوتاهی برق صنایع را قطع کنند متاسفانه این قانون رعایت نمی‌شود. ما چند سال است که درگیر این وضع هستیم که هر سال هم بدتر می‌شود. این وضع به از دست رفتن مشاغل منجر می‌شود.

او درباره تامین برق خانگی پیشنهاد داد: درست است که مشکل آب وجود دارد و نیروگاه‌های برق آبی با چالش مواجه هستند، اما راه‌های دیگری هم برای مدیریت این وضع وجود دارد. کشور ما انرژی خورشیدی زیادی دارد و در بعضی از شهرها بیش از ۲۷۰ روز در سال هوا آفتابی است. ما اگر مدیریت کرده بودیم و توانسته‌ بودیم برق مصرف خانگی را با پنل‌های خورشیدی که در پشت بام نصب می‌شود تامین کنیم.  ۳۰ تا ۴۰درصد این بار حل می‌شد و امروز مشکل پیک نداشتیم.

نایب‌رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران در ادامه اضافه کرد: مشکل این است که برنامه‌ریزی و مدیریت نشده است، اگر در تامین انرژی سرمایه‌گذاری می‌شد، علاوه بر اینکه مشکلات مربوط به محیط زیست کاهش می‌یافت و به مردم کمک می‌شد تا از انرژی خورشیدی استفاده کنند، بخشی از این مشکلات امروز حل می‌شد.

او خاطرنشان کرد: از طرف دیگر گفته می‌شود که قیمت انرژی منطقی نبوده، حتما باید در این حوزه کار و برنامه‌ریزی می‌شد تا از صنایع و بخش‌هایی که انرژی‌بر هستند ولی کالای خود را با قیمت دلار در داخل و خارج از کشور می‌فروشند، نرخ بیشتری بگیرند و در نیروگاه‌ها سرمایه‌گذاری کنند. ما سرمایه‌گذاری نکردیم و از انرژی‌های پاک استفاده نکردیم. با قطعی برق هم مردم و هم صنایع آسیب می‌بینند و اثرات مخربی بر اقتصاد دارد.

جبالبارزی ضمن ارائه پیشنهاد خرید خاموشی گفت: مراکز درمانی در اولویت هستند اما در مورد مصارف خانگی راه دیگری که می‌توان پیش گرفت، خرید خاموشی است که در دنیا متداول است. یعنی به ازای زمانی که قطعی برق رخ می‌دهد یک قیمت منطقی پرداخت می‌شود، همه به ۲۴ ساعت برق نیاز ندارند. این راه به کاهش پیک کمک می‌کند.

از آنجا که برق در کشور شبکه‌ای است، برای مثال اگر در استان تهران برق قطع شود، برق یک استان دیگر تامین می‌شود. می‌توانستند خرید خاموشی را در بخش‌های مختلف انجام دهند.

او اضافه کرد: یک بنگاه اقتصادی در طول سال ۸ یا ۹ ماه کار می‌کنند اما باید در سال ۱۶ ماه حقوق پرداخت کند که شامل ۱۲ ماه حقوق، دو ماه عیدی، یک ماه سنوات و یک ماه مرخصی است. از طرف دیگر تحریم به شدت روی صنایع به خصوص صنایع کوچک و متوسط تاثیرگذار است.

بنگاه‌های کوچک و متوسط با همه این عوامل مانند تحریم، کار کم در طول سال، قطعی برق و دیگر مسائل دچار مشکل می‌شوند.

جبالبارزی در پایان خاطرنشان کرد: امسال سال پشتیبانی از تولید و مانع‌زدایی است، اما هنوز پشتیبانی مشخصی در حوزه تامین اجتماعی، مالیات، مسائل بانکی  با اعداد و ارقام قابل مشاهده نیست. اگر قطعی برق دوماه اتفاق بیافتد، بنگاه تولیدی دیگر نمی‌تواند کار کند و به بیکاری کارگران منجر می‌شود.

تلفات ۹۰ تا ۹۵درصدی برخی استخرهای پرورش ماهی با قطع برق

مدیرعامل اتحادیه سراسری ماهیان سردابی هم با ابراز نگرانی شدید از ادامه قطع برق، اظهار کرد: قطع برق برای برخی از فعالیت‌های کشاورزی بسیار خسارت‌زا بوده است که یکی از آن‌ها مراکز پرورش ماهی است.

آرش نبی‌زاده ادامه داد: ما در سال‌های اخیر پرورش‎دهندگان ماهی را تشویق به مکانیزاسیون مراکز خود کردیم که یکی از مولفه‌های اصلی اجرای آن دسترسی دائم و بدون وقفه به برق است.

به گفته او هدف تشویق به مکانیزاسیون مراکز پرورش ماهی افزایش تولید با مصرف آب کمتر بوده است.

او تصریح کرد: در مراکز مکانیزاسیون، تولید بیشتر با میزان آب کمتر با افزایش تراکم ماهیان در واحد سطح انجام می‌شود که نیاز به تجهیزاتی دارد که وابستگی مستقیم به برق دارند.

نبی‌زاده از جمله این تجهیزات را مربوط به اکسیژن‌دهی، گردش آب و گندزدایی عنوان کرد.

مدیرعامل اتحادیه سراسری ماهیان سردابی گفت: قطع برق این تجهیزات را از کار انداخته است و خیلی زود تلفات بالا را به دنبال دارد.

نبی‌زاده در پاسخ به این پرسش که آیا مراکز پرورش ماهی به موتور برق مجهز نیستند،‌ اظهار کرد: در طرح تشویق مراکز پرورش ماهی به مکانیزاسیون از تولیدکنندگان خواسته شد موتور برق نیز برای شرایط اضطراری تهیه کنند، اما مراکزی هستند که به دلیلی گرانی اقدام به تهیه آن نکرده‌اند.

او یادآور شد: قیمت موتور برق در زمان بسیار کوتاهی از ۳۰میلیون تومان به ۱۳۰میلیون تومان افزایش یافت.

نبی‌زاده میزان تلفات استخرهای پرورش ماهی با قطع برق را ۹۰ تا ۹۵ درصد عنوان کرد.

او گفت: با توجه به وضع تولید اکنون بیشترین تهدید برای مراکز پرورش ماهی در استان‌های مازندران، گیلان، اراک، فارس، زنجان، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، کردستان، قزوین و تهران وجود دارد.

کاهش عملکرد گندمکاران با قطعی‌های مکرر برق

مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر با اشاره به تأثیر بسیار منفی قطعی برق بر بخش کشاورزی گفت: هم‌اکنون محصول گندم در بسیاری از مناطق کشور در حال رشد است و نیاز شدید به آبیاری دارد و این قطعی‌ها موجب کاهش عملکرد خواهد شد.

سیدجعفر حسینی اضافه کرد: هیچگاه سابقه نداشته در چنین فصلی از سال دچار این همه قطعی برق باشیم و چنین تنشی به گندم وارد شود. ضمن اینکه امسال با تنش خشکسالی نیز مواجه هستیم و باید حداکثر اقدامات برای کم کردن آثار آن انجام شود.

حسینی تصریح کرد: این اختلالات برق، تولید را با مشکل مواجه کرده در کنار این مساله، به چاه‌های کشاورزی نیز آسیب جدی وارد می‌کند، تجهیزات برقی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و عمر چاه‌ها را بشدت کاهش می‌دهد.

او اضافه کرد: هم‌اکنون هزینه حفاری یک چاه حدود ۲میلیارد تومان است و وقتی آسیب به آن وارد شود، کشاورزان قادر به جبران نخواهند بود.

حسینی با بیان اینکه هزینه یک پمپ چاه حدود ۷۰ تا ۸۰میلیون تومان است، افزود: وقتی پمپ چاهی بسوزد کشاورزان باید درآمد یکسال خود را صرف جایگزین کردن آن کنند که در اوضاع فعلی قادر به تأمین مجدد آن نیستند.

او تصریح کرد: در روزهای آینده، فصل کاشت محصولات صیفی از جمله برنج، ذرت علوفه‌ای و ذرت دانه‌ای آغاز می‌شود و ما برای تأمین غذای مردم و همچنین خوراک دام به این محصولات نیاز داریم و در صورت ادامه این وضع در تأمین همین مقدار خوراک دام نیز دچار مشکل خواهیم شد.

حسینی این وضع را برای تولید کشور خطرناک خواند و افزود: علاوه بر این قطعی‌ها، کشاورزان مشمول ۴ ساعت خاموشی اجباری در ساعات اوج مصرف برق هستند که تولیدکنندگان به آن اعتراض دارند و خلاف قانون هم هست.

او ادامه داد: همچنین در قانون ذکر شده اگر برق واحد تولیدی قطع شود، باید خسارت آن به تولیدکننده پرداخت شود که این اتفاق هم نمی‌افتد.

حسینی با اشاره به اینکه گفته می‌شود افزایش مصرف موجب این قطعی‌ها شده است، افزود: هنوز دمای هوا آنقدر بالا نرفته است که با این شدت مصرف مواجه باشیم.

ما سال‌های قبل حتی در مرداد نیز چنین وضعی نداشتیم و به نظر می‌رسد که مزارع بیت‌کوین در این زمینه نقش مؤثری دارند و دولتمردان باید هر چه سریع‌تر تدبیری برای وضع ایجاد شده، بیندیشند چراکه امسال بخش کشاورزی به دلیل خشکسالی در معرض تنش‌های جدی قرار دارد و نباید با اقدامات نسنجیده به این اوضاع دامن بزنیم.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا