کد خبر: 180803179179
اقتصادبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

الاکلنگ تعرفه واردات آیفون

تعرفه 96 درصدی ابلاغ شده برای واردات موبایل های آیفون، لغو شد و به 15 درصد کاهش یافت اما در نهایت 5 درصد ابلاغ شد

سرپرست گمرک ایران از ابلاغ مصوبه هیات وزیران در حالی از رفع ممنوعیت واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل خبر داد و تعرفه های ابلاغ شده را از ۵ درصد تا ۳۰ درصد اعلام کرد که پیش از این تعرفه اعلام شده ۹۶ درصد بود که تکذیب شد و تعرفه واردات گوشی های آیفون از ۱۵ تا ۳۰ درصد اعلام شد.

به گزارش عصراقتصاد، چندوقتی است که درباره تعرفه آیفون شاهد اخبار ضد و نقیض بسیاری بوده ایم. ابتدا تعرفه این گوشی های موبایل ۹۶ درصد اعلام شد که باعث اظهارنظرهای مختلف از جانب مسئولان دولتی شد اما در نهایت اعلام شد که تعرفه واردات تجاری این تلفن های همراه ۱۵ درصد تعیین شده است.

اما روزپنجشنبه فرود عسگری، سرپرست گمرک ایران در رابطه با میزان حقوق ورودی گوشی‌های آیفون گفت: وفق مفاد تصویب‌نامه ابلاغی از سوی معاون اول رئیس جمهوری، حقوق ورودی مربوط در سال جاری در خصوص گوشی‌های بیش از ۶۰۰ دلار مطابق ردیف ۶۰ جدول شماره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، ۱۵ درصد در رویه تجاری و ۳۰ درصد در سایر رویه‌ها و در خصوص گوشی‌های ۶۰۰ دلار و پایین‌تر از آن مطابق مقررات مربوط در رویه تجاری ۵ درصد و در سایر رویه‌ها ۶ درصد خواهد بود.

سرپرست گمرک ایران با اشاره به اینکه معاون اول رئیس جمهوری تصویب‌نامه هیات وزیران درباره رفع ممنوعیت واردات انواع گوشی تلفن همراه با نشان اپل را که طی هفته گذشته در هیات وزیران تصویب شده بود، جهت اجرا به دستگاه‌های ذیربط ابلاغ کرد، افزود: بر اساس مفاد این مصوبه واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل مجاز می‌باشد و گمرکات کشور نیز ملزم به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص این مدل گوشی‌های تلفن همراه هستند.

آغاز ثبت گمرکی آیفون مسافری در فرودگاه امام

از روز پنجشنبه ۱۷ آبان ماه و همزمان با ابلاغ مصوبه جدید هیئت دولت در خصوص تعرفه‌های تلفن همراه با برند آیفون و لغو سود بازرگانی ۹۶ درصدی آیفون های وارداتی، ثبت گمرکی انواع گوشی‌های آیفون سری ۱۴ به بعد در قسمت مسافری گمرک فرودگاه امام خمینی تهران آغاز شد.

بر اساس مفاد این مصوبه واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل مجاز است و گمرکات کشور نیز ملزم به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص این مدل گوشی‌های تلفن همراه هستند.

وفق مفاد تصویب‌نامه ابلاغی از سوی معاون اول رئیس جمهور، حقوق ورودی مربوط در سال جاری در خصوص گوشی‌های بیش از ۶۰۰ دلار مطابق ردیف ۶۰ جدول شماره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، ۱۵ درصد در رویه تجاری و ۳۰ درصد در سایر رویه‌ها و در خصوص گوشی‌های ۶۰۰ دلار و پایین‌تر از آن مطابق مقررات مربوط در رویه تجاری ۵ درصد و در سایر رویه‌ها ۶ درصد خواهد بود.

انتقاد اقتصاددانان درباره آزادسازی واردات آیفون

اما به گفته اقتصاددانان نکته ای که درباره ممنوعیت واردات آیفون های جدید وجود دارد، حجم بالای ارزبری این کالا با توجه به مقیاس مصرفی آن در جامعه است. به بیانی ساده تر در شرایطی که کشور درگیر تحریم و جنگ اقتصادی همه جانبه است، به طوری که دولت در بودجه سال آتی ۳ میلیارد دلار ارز ترجیحی کالای اساسی را کاهش می دهد، منابع ارزی کشور باید صرف واردات کالای مصرفی همچون آیفون شود.

بتازگی فرشاد مومنی، اقتصاددان و استاد دانشگاه با انتقاد از آزادسازی واردات آیفون گفت: انگار رهنمودهای ریچارد نفیو را برای متلاشی کردن اقتصاد ایران در حال پیاده کردن هستند. منابع ارزی کشور صرف موارد مصرفی غیر مولد مانند آیفون و خودرو می شود.

وی همچنین افزود: همین است که می بینیم پول برای واردات آیفون های لوکس هست اما پول برای جایگزین کردن تجهیزات مستهلک پزشکی نیست. این در حالی است که این تجهیزات به جان مردم وصل است اما واردات آیفون به منافع مافیا وصل است.

یزدی زاده دیگر کارشناس اقتصادی نیز با اشاره به اتلاف منابع ارزی در شرایط تحریمی به منظور واردات آیفون گفت: وقتی تعرفه آیفون را می کنید ۵ درصد و ۳۰ درصد، یعنی مشکلات کشور را حل کردید؟ الان سالی به اندازه یک پالایشگاه خلیج فارس در شرایط جنگ و تحریم فقط تلفن همراه وارد کشور می کنیم. اینکار ها خنده دار است.

وی ادامه داد: مگر می شود دولت دغدغه کمبود ارز داشته باشد و شاهد چنین اقداماتی باشیم. تنها دلیل این موضوع بی صاحبی اقتصاد است. قدرت و سیاست و ثروت کنار هم شکل می گیرند و شما نمی توانید اختیار اقتصاد کشور را به دست صاحبان قدرت و ثروت بسپارید و انتظار داشته باشید نتیجه خوبی از آن بگیرید.

دلیل ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ و ۱۵ به کشور

چندی قبل دهقانی نیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در مورد علت ممنوعیت واردات آیفون ۱۴ و ۱۵ در سال‌های اخیر و ارتباط آن با کنترل واردات ارزی آیفون‌ها و نتایج این سیاست گفت: اینگونه نبوده است که بگوییم به واسطه واردات آیفون ۱۳ حتی در قالب رفرش و ریپک سقف ارزی واردات آیفون مجدداً به سقف یک میلیارد دلاری سال‌های پیش از ممنوعیت واردات رسیده باشد.

در حوزه تلفن همراهی صحبت می‌کنیم که مشخص است که چه تعداد کالا و به چه طریقی وارد کشور شده است. رقم واردات آن به نسبت سال‌های گذشته کمتر بوده است.

اختصاص ۳۰ درصد سبد ارزی واردات موبایل به یک درصد جامعه

وی افزود: بنابراین اگر سیاستی اتخاذ شده که بتوانیم براساس آن سبد ارزی خودمان را به نحوی در حاکمیت برخورد کنیم که بیشتر مردم از تخصیص ارز بهره‌مند شوند، به این هدف رسیدیم.

دهقانی نیا گفت: این محدودیت براین اساس شکل گرفت که چرا باید حاکمیت ۳۰ درصد سبد ارزی واردات تلفن همراه خود را به یک درصد جامعه تخصیص دهد که از کالای لوکس ساخته شده توسط آمریکا استفاده می‌کنند، کشوری که در منازعات بین‌المللی در برابر ما بیشترین سهم را دارد. قاعدتاً در جنگ اقتصادی که ما درگیر آن هستیم این کار منطقی نیست.

وی تاکید کرد: این سیاست موثر بوده است و حجم تخصیص یافته به تلفن همراه آمریکایی کمتر شده است. در مقابل حجم بیشتری ارز، به کالاهایی تعلق گرفته است که بیشتر مورد استفاده مردم قرار می‌گیرد.

بررسی ها نشان می دهد با آزادسازی واردات آیفون حدود ۱ میلیارد دلار ارز صرف واردات این کالا ازکشور امارات خواهد شد. این براورد به استناد عمکلرد واردات این کالا در دور ه های زمانی ۱۰ سال اخیر قابل اتکا است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا