بلاتکلیفی فروشگاه رفاه؛ ۴ سال پس از واگذاری مشکوک
ابوالفضل، جعفر و نوید ابوترابیان نیز از نامهایی است که بیانگر بروز ظهور یک گروه مالی-خانوادگی است
خصوصیسازی و نحوه واگذاری برخی بنگاههای اقتصادی دولتی در سالهای اخیر به یکی از چالشهای اقتصادی و اجتماعی تبدیل شده که بارها نمونههای آن مشاهده شده است؛ یکی از این واگذاریهای جنجالی مربوط به شرکت فروشگاه زنجیرهای رفاه به بخش خصوصی است که شبیه ماجرای هفتتپه است.
به گزارش ایرنا، سهام فروشگاه رفاه به عنوان یک شرکت دولتی در اختیار بانکهای ملی، صادرات، ملت، تجارت، سپه و سازمان زمین و مسکن، بیمه ایران، بیمه مرکزی، شهرداری تهران و برخی شهرداریهای کلانشهرها قرار داشت.
فروشگاه رفاه به عنوان یکی از بزرگترین و باسابقهترین فروشگاههای زنجیرهای کشور، از سال ۱۳۷۴، تأسیس و راهاندازی شد.
بیش از ۶۲ درصد سهام رفاه در سالهای ۹۴ و ۹۵ در یک واگذاری جنجالی به دو شرکت سهامی خاص با نامهای «سپهر نوید آفرین» و «بازتاب سهام توس» واگذار شد که اسناد و تخلفات این واگذاری در همان زمان منتشر شد.
علاوه بر ۲ شرکت فوق، شهرداری برخی شهرها از جمله تهران در کنار شرکت بیمه ایران، سازمان ملی زمین و مسکن و سه شرکت دیگر سهامداران اصلی فروشگاه رفاه هستند.
۲۰ درصد سهام فروشگاه رفاه در دو ماه بهمن و اسفند سال ۹۵ با قیمت حدود ۱۴۵ میلیارد تومان به صورت اقساط و در روز ۲۳ فرودین سال ۹۶ بیش از ۴۲درصد دیگر از سهام آن به قیمت ۳۲۰میلیارد تومان به فروش رسیده بود.
سپهر نوید آفرین توانست در بهمن ۱۳۹۵، ده درصد سهام رفاه را از بانک ملت و یک ماه بعد در اسفند ۱۳۹۵، ۴۷/۹ درصد سهام این فروشگاه را از بانک تجارت جمعاً با مبلغ تقریباً ۱۴۵ میلیارد تومان خریداری کند، به طوری که ۲۰ درصد سهام رفاه به جریانی خاص از واردکنندگان برنج واگذار شد.
شرکت خصوصی بازتاب سهام توس نیز از شرکتهای متعددی تشکیل شده بود که زیرمجموعه «گروه مالی صدر پارس» است. شرکتهای تشکیلدهنده «بازتاب سهام توس» همگی همان شرکتهای تشکیلدهنده «شرکت عمران و توسعه صدر پارس» بودند که بعدها به «گروه مالی صدر پارس» معروف شدند.
بلاتکلیفی فروشگاه رفاه؛ ۴ سال پس از واگذاری مشکوک
«گروه مالی صدر پارس» با وزارت عباس آخوندی در دولت یازدهم و دوازدهم بیش از پیش شناخته شد. وقتی رسانهها نام شرکتهای منتسب به آقای وزیر، دوستان و آقازادههایش را منتشر کردند، نام «گروه مالی صدر پارس» هم به چشم میخورد. در این گروه مالی میشود تقریباً فهرست کاملی از اطرافیان از مشاور وزیر گرفته تا برخی بستگان «عباس آخوندی» در وزارت راه و شهرسازی را دید.
درست در همان ایامی کار واگذاری ۲۰ درصدی سهام رفاه به «سپهر نوید آفرین» تازه به اتمام رسیده بود که تقریباً یک ماه پس از آن «بازتاب سهام توس» خرید ۴۲ درصدی سهام رفاه را با نام «دانایان پارس» قطعی کرده بود.
با این حساب در اقدامی از پیش برنامهریزیشده سهام شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه در پوشش دو شرکت کاغذی به یک گروه واگذار شده بود. واگذاری ۴۲ درصدی سهام رفاه در حالی چهار شرکت متقاضی خرید داشت که دو خریدار انصراف دادند و رقابت بین «شرکت صنایع غذایی آوازه» و «دانایان پارس» (از شرکتهای تابعه بازتاب سهام توس) باقی ماند که این رقابت کاملاً صوری بود چراکه اندکی بعد مشخص شد، این دو مجموعه در اختیار یک نفر قرار دارد.
پس از واگذاری، دو شرکت «سپهر نوید آفرین» و «بازتاب سهام توس» صاحبان اکثریت سهام فروشگاههای زنجیرهای رفاه هستند که شرکت «سپهر نوید آفرین» در اسناد منتشرشده از سوی روزنامه رسمی کشور متعلق به خانوادهای است که بیشتر از نام خانوادگیشان با نام تجاری «آوازه» شناخته میشوند. شرکتی که تا مدتها به اسم برنج ایرانی، برنجهای هندی و پاکستانی را وارد میکرد و در بازار داخل به فروش میرساند.
۹۰ درصد تخفیف برای شرکت بازرگانی سپهر نویدآفرین
شرکت فروشگاه رفاه از آغاز فعالیت خود تا سال ۱۳۹۶ توانست ۲۲۵ فروشگاه قطعی در ۲۹ استان کشور دایر کند؛ این موارد در کنار املاک و مستغلات دیگر آن که با کاربریهای دیگر نظیر دامداری، اداری و… تحت تملک داشت، ارزشمندی آن را نشان میدهد.
در آن زمان سرمایه فروشگاههای رفاه با ۲۲۵ شعبه و گردش مالی سالانه هزار میلیارد تومان و نزدیک به چهار هزار نیروی کار بیش از پنج هزار میلیارد تومان تخمین زده میشد که یکباره به آن چوب حراج زده شد و بیش از ۶۲ درصد سهامش تنها با ۴۶۵ میلیارد تومان آن هم به صورت قسط فروش رفت؛ یعنی چیزی حدود ۹۰ درصد تخفیف در معامله!.
خریدار بخش قابل توجهی از سهام فروشگاه، شرکت بازرگانی سپهر نویدآفرین به مدیرعاملی امیرحسین ابوترابیان بود که این شرکت در زمینه واردات مواد غذایی، حیوانی، نباتی، آشامیدنی، محصولات وابسته، نباتات و حیوانات زنده و همچنین صادرات کالا فعالیت میکرد.
شرکت محصولات غذایی «آوازه» نیز بخش مهمی از سهام و مالکیت فروشگاه رفاه را در اختیار دارد و سعید ابوترابیان و امیرحسین ابوترابیان در شرکتهای متعددی از جمله «شرکت فروشگاههای زنجیرهای رفاه»، شرکتهای «سپهر نوید آذین»، «بازتاب سهام توس» و «سپهر نوید آفرین» عضو هیاتمدیره بودهاند.
ابوالفضل، جعفر و نوید ابوترابیان نیز از دیگر نامهایی است که در هیاتمدیرههای شرکتهای وابسته به این خانواده تکرار شد که بیانگر بروز ظهور یک گروه مالی- خانوادگی است.
طبق بررسیها، برخی از شرکتهای این خانواده از جمله گیرندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی هستند. مثلاً شرکت سپهر نوید آفرین (سهامدار مهم فروشگاه رفاه) حدود ۴۲ میلیون دلار ۴۲۰۰ تومانی دریافت کرده است. همچنین «شرکت آتیه فراز ایرانیان» از جمله دیگر شرکتهای این مجموعه بخشی از ارزهای دولتی را برای انجام واردات گرفته بود که در دورهای، بیش از ۱۶ میلیون دلار میشد که همه این ارزها به واردات برنج با نرخ پایین تعلق گرفته است.
شرکتهای خانواده ابوترابیان درمجموع بیش از ۱۰۰ میلیون دلار (۱۰۶.۸۳۹.۰۵۲ دلار) ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفتند، البته مشخص نیست که این ارزهای پرداختشده چه سرنوشتی داشتند و لازم است نهادهای نظارتی آن را بررسی کنند.