کد خبر: 190204204135
اخبار شرکت هاانرژیصنعت و معدن

تأکید بر اهمیت نوآوری و سرمایه‌گذاری در صنعت نفت ایران

در نشست تخصصی بایسته‌ها وملزومات توسعه میادین دیجیتال نفت، فرصت‌ها و چالش‌ها، در حاشیه دومین روز از برگزاری نمایشگاه بیست و نهم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، تورج دهقان؛ مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در ابتدای این نشست با اشاره به ذخایر ارزنده نفت و گاز ایران که در عمق ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ متر زیر زمین قرار دارد افزود: وجود فشار بالا همراه یکی از ریسک‌های مهم استخراج این ذخایر هست.

وی افزود: استفاده از فناوری‌های نوین در فرآیندهای استخراج و تولید نفت و گاز یکی از نکات مهمی است که در شرایط فعلی همزمان با ارائه فرصت‌های بالقوه، ریسک‌های زیادی نیز به همراه دارد. در این زمینه، ارزیابی دقیق و پیش‌بینی‌های علمی می‌تواند به مدیریت بهتر این ریسک‌ها و جلوگیری از اتلاف سرمایه کمک کند.

مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس ادامه داد: بهره‌گیری از این فناوری‌ها می‌تواند به بهبود پیش‌بینی‌ها و کنترل دقیق‌تر منابع کمک کرده و در نهایت منجر به سودآوری بیشتر شود.

وی افزود: حضور نخبگان و متخصصان این حوزه در این جلسه فرصتی برای به اشتراک گذاشتن تجارب و دستاوردهای پیشرفته در صنعت نفت ایران فراهم کرده است.

دهقان با بیان اینکه ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز طبیعی در جهان، با تولید حدود ۷۰ درصد از گاز کشور، موقعیت استراتژیک ویژه‌ای در این صنعت دارد ادامه داد: صنعت نفت و گاز ایران با استفاده از راهکارهای نوآورانه و جذب سرمایه‌گذاری، پتانسیل بالایی برای افزایش بهره‌وری و سودآوری در سطح ملی و بین‌المللی دارد.

تأکید بر بهبود تصمیم‌گیری و استفاده بهینه از داده‌ها در صنعت نفت ایران با کمک فناوری‌های نوین

مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، با اشاره به چالش‌ها و راهکارهای موجود در بهره‌برداری بهینه از داده‌ها و فناوری‌های نوین در صنعت نفت ایران گفت: با وجود تولید حجم زیادی از داده‌ها در میادین نفتی، استفاده بهینه از این داده‌ها هنوز با مشکلاتی مواجه است. بسیاری از تصمیمات در این صنعت به‌طور ذهنی گرفته می‌شوند و این امر منجر به تصمیمات غیر بهینه می‌شود.

وی افزود: در برخی موارد، تحلیل و تفسیر داده‌ها ممکن است سال‌ها زمان ببرد و برای رسیدن به تصمیمات درست، نیاز به رویکردهای علمی و فنی است. در این راستا، او به تجربه‌های مثبت شرکت‌های خارجی اشاره کرد که بر اساس داده‌های به‌دست‌آمده از تجهیزات، موفق به بهبود عملکرد تا ۸۵ درصد شده‌اند.

مطهری همچنین به اهمیت ارتقاء سطح دانش در شرکت‌های نفتی و ارتباط مستقیم آن با جذب فناوری‌های نوین اشاره کرد و گفت: “در کشور هنوز در حوزه‌های فناوری‌های دیجیتال و هوش مصنوعی در صنعت نفت خلأهایی وجود دارد. برای حل این مشکل، شرکت ملی نفت در تلاش است تا با همکاری دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی، پلتفرم‌های نوآورانه‌ای را برای ارتقاء دانش فنی و جذب فناوری‌های جدید ایجاد کند.”

وی همچنین به پروژه‌های جاری در شرکت ملی نفت اشاره کرد و افزود: “در حال حاضر، ۸۵ پروژه با همکاری فناوری‌های هوش مصنوعی در حال اجرا است که هدف آن ارتقاء عملکرد و کارایی شرکت‌ها در سطح ملی است. این پروژه‌ها امیدوارند که بتوانند تحولاتی در صنعت نفت ایجاد کرده و به توسعه کشور کمک کنند.”

مطهری با اشاره به ضرورت توجه به امنیت سایبری در صنعت گفت: با توجه به نگرانی‌های موجود در حوزه پدافند، هیچ مشکلی در زمینه امنیت سایبری وجود نخواهد داشت و این موضوع تحت نظر دقیق قرار دارد.

وی افزود: با توجه به این تلاش‌ها، شرکت ملی نفت ایران امیدوار است که بتواند با استفاده از فناوری‌های نوین و همکاری‌های بین‌المللی، به بهبود کارایی و بهره‌وری در صنعت نفت دست یابد و تحولی در این حوزه ایجاد کند.

استفاده از فناوری‌های نوین برای بهینه‌سازی بهره‌وری در صنعت نفت و گاز ایران

احمد محمدی، مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد با تأکید بر اهمیت استفاده از «اسمارت تکنولوژی» در انتقال داده‌ها گفت: با استفاده از فناوری‌های نوین می‌توان اطلاعاتی چون فشار، دما و شرایط مخزن را به‌طور لحظه‌ای از میادین نفتی دریافت و در مراکز کنترل مرکزی تحلیل کرد. این امر باعث بهبود فرآیندهای حفاری، بهره‌برداری و نگهداری تاسیسات سطحی خواهد شد.

مدیرعامل شرکت اکتشاف، توسعه و تولید پاسارگاد افزود: “با توجه به پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه ICT در دنیا و استعدادهای جوان و متخصص کشور در این حوزه، ما توانسته‌ایم با بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی و نیروهای متخصص، گام‌های بلندی در جهت بهینه‌سازی تولید و کاهش هزینه‌ها برداریم.”

محمدی همچنین به نمونه‌ای از موفقیت‌های شرکت پاسارگاد در استفاده از این فناوری‌ها اشاره کرد و گفت: “در پروژه‌ای که انجام دادیم، توانستیم با استفاده از سیستم‌های مبتنی بر هوش مصنوعی و تحلیل داده‌ها، عملکرد میادین نفتی را بهینه‌سازی کرده و در مدت کمتر از ۵ ثانیه، اطلاعات مربوط به وضعیت چاه‌ها را تجزیه و تحلیل کنیم. این در حالی است که پیش از این انجام این کار به روش‌های سنتی ممکن بود هفته‌ها زمان ببرد.

بررسی چالش‌ها و راهکارهای هوشمندسازی صنعت نفت و گاز ایران

مهدی علوی، نایب رئیس فروم زیرساخت‌های هوشمند کنگره جهانی نفت ۲۰۲۶، پیرامون چالش‌ها و فرصت‌های به‌کارگیری فناوری‌های نوین در صنعت نفت و گاز ایران گفت: ضرورت پیاده‌سازی ساختارهای هوشمند و استفاده از فناوری‌های نوین نظیر هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و سیستم‌های داده‌محور در این صنعت موضوعی بسیار ضروری است.  که این فرآیندهای هوشمندسازی نیازمند پیاده‌سازی ساختارهای مناسب و مواجهه با چالش‌های متعدد هستند.

وی ادامه داد: برای تبدیل داده‌ها به اطلاعات و سپس اتخاذ تصمیمات صحیح، باید فرآیندها به‌صورت سیستماتیک طراحی شوند. مشکل اصلی این است که شرکت‌ها معمولاً فرایندهای خود را به‌صورت سنتی و پراکنده اجرا می‌کنند و داده‌ها ممکن است به‌روز نباشند. اگرچه داده‌ها به‌صورت آنلاین و به‌روز جمع‌آوری می‌شوند، اما این تنها بخش اول فرآیند است. در ادامه باید فرآیندهای کاری به‌طور منظم و منسجم در سیستم‌های هوشمند ادغام شوند.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا