کد خبر: 060502133859
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامه

تورم ۳۸ درصدی در بازار لوازم خانگی

بررسی ها نشان می‌دهد که در تیر تورم حوزه لوازم خانگی ۳۸ درصد بوده است. همچنین تورم ماهانه این بخش نیز رقم ۳.۲ درصد بوده است به این معنا که این گروه کالایی نسبت به خرداد ۳.۲ درصد افزایش تورم را تجربه کرده است.

به گزارش عصراقتصاد، در رابطه با گرانی لوازم خانگی سخنگوی سازمان تعزیرات گفت: در سال‌های اخیر بیشتر با گرانی کالا روبه‌رو هستیم و نمی‌توان گفت گران‌فروشی وجود ندارد.

محمدعلی اسفنانی از ده‌ها پرونده گران‌فروشی سخن گفت که تشکیل می‌شود که ممکن است متوجه کارخانه یا واحد صنفی باشد؛ اما درصد گران‌فروشی در برابر گرانی قابل‌توجه نیست.

وی افزود: هر کالایی که واحدهای صنفی خریداری می‌کنند، تضمینی ندارد که برای کالای جایگزین به همان میزان هزینه کنند؛ چراکه تعیین قیمت با سازمان حمایت است و آن‌ها مرتب درگیر مسائلی هستند و دو سه ماه یکبار نیز تولیدکننده درخواستِ افزایش قیمت کالا را دارد.

وی با بیان این که محدودیت‌هایی در این زمینه وجود دارد، اضافه کرد: بحث دیگر هم قانونی است و شخصاً نظری کارشناسی می‌دهم؛ لوازم‌خانگی به ورقه فولادی و مواد پتروشیمی نیاز دارند که همگی در داخل کشور تأمین می‌شود؛ اما چرا باید فولادی که بخش قابل‌توجه آن صادر و در کشور تولید می‌شود و از قیمت جهانی هم ارزان‌تر صادر می‌گردد، باید برای مصرف‌کننده داخلی گران‌تر باشد!؟

اسفنانی ادامه داد: مواد اولیه باید طوری ارائه شود که برای مصرف داخل به‌صرفه باشد و در این جا بحثی قانونی پیش می‌آید و سازمان حمایت باید این ارقام را بررسی کند و نرخ تمام شده لوازم‌خانگی تعیین گردد.

سخنگوی تعزیرات گفت: بین ۱۰ تا ۱۵ درصد به مشکلات مربوط به لوازم‌خانگی ارتباط دارد و صرفاً هم بحث گران‌فروشی نیست و تقلب و عرضه کالای دست‌دوم نیز وجود دارد.

در عین حال بررسی مهر از بازار لوازم خانگی حکایت از کاهش قیمت بخشی از محصولات دارد اما نکته مهم این است که این کاهش قیمت از سوی تولیدکنندگان نیست بلکه کسبه به دلیل رکود، کالاها را ارزان تر می فروشند.

یکی از اهدافی که طی سنوات گذشته به ویژه از سال ۹۷ به این سو در دستور کار وزارت صمت قرار گرفته افزایش تولید لوازم خانگی داخلی است؛ نتیجه این اقدامات نیز تا حدودی مثبت بوده و تولید لوازم خانگی اگرچه با سختی اما نسبت به سال‌های قبل افزایش یافته است. به گونه‌ای که سال گذشته شاهد رشد ۲۴ درصدی تولید لوازم خانگی بودیم.

اما نکته‌ای که به نظر می‌رسد سیاست گذاران توجهی به آن ندارند و یا فراموش کرده‌اند، موضوع خرید لوازم خانگی تولید شده است؛ بر همین اساس نیز بررسی بازار نشان می‌دهد که به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و بالا بودن قیمت لوازم خانگی نسبت به درآمد عموم مردم، بازار این کالا در رکود به سر می‌برد.

همین رکود موجب شده که فروشندگان کالاها را با قیمت ارزان‌تری بفروشند و یا اینکه در قالب فروش قسطی اقدام به عرضه کالاهای خود کنند.

وضعیت خرید و فروش در بازار لوازم خانگی به شکلی رقم خورده که اکبر پازوکی رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی تهران می‌گوید: کارخانه‌ها قیمت لوازم‌خانگی را ارزان نکردند؛ بلکه این کسبه هستند که ارزان می‌فروشند.

ما حدود یک سال است که می‌گوئیم بازار در حالت رکود به سر می‌برد و یکی از دلایل رکود هم نداشتن قدرت خرید مردم و گرانی مواد اولیه و کالای تمام شده است.

به گفته وی، امروز کاسب برای اینکه آبروی خود را حفظ کند و بتواند چک‌ها را پاس کند خودش را به آب‌وآتش می‌زند و از طرفی هم مردم قدرت خرید ندارند و برای حفظ آبرو، کالاهای موردنیاز خود را اقساطی خریداری می‌کنند. در حال حاضر یک فضای رقابتی در بازار شکل‌گرفته به‌خاطر اینکه هر یک از مغازه‌ها تخفیفات مختلفی را می‌گذارند.

پازوکی با بیان اینکه تولیدکننده، توزیع‌کننده و مصرف‌کننده امنیت اقتصادی ندارند، تاکید می‌کند که اگر قرار است به تولید کمک شود باید قیمت مواد اولیه و نرخ ارز ثابت باشد؛ اما توجهی به این هشدارها نشد.

از سوی دیگر بررسی تورم لوازم خانگی نشان می‌دهد که در تیر تورم این بخش ۳۸ درصد بوده است؛ یعنی افراد برای خرید محصولات این گروه‌های کالایی باید حدود ۳۸ درصد بالاتر از نرخ واقعی را بپردازند.

نکته جالب توجه آنکه تورم ماهانه این بخش نیز رقم ۳.۲ درصد را نشان می‌دهد. یعنی این گروه کالایی نسبت به خرداد ۳.۲ درصد افزایش تورم را تجربه کرده است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
Back to top button