کد خبر: 301101121296
جهانروزنامه

جنگ شدید چین و آمریکا بر سر تراشه ها برای دستیابی به برتری فناوری

ترجمه: محمود نواب مطلق

وزیر امورخارجه چین با لحنی خشن «سیاست حمایت اقتصادی» آمریکا از تولید ریزپردازنده‌ها را تقبیح کرد. هدف آمریکا ازاین سیاست جلوگیری از پیشرفت چین وحفظ برتری فناوریست. به این منظوربا وضع قوانین جدید بین‌المللی درصدد محدودیت صادرات تراشه‌ها به چین است.

به رغم وعده‌های پکن و واشنگتن دراجلاس ماه نوامبر(آبان) گروه ۲۰ دراندونزی مبنی‌بر بهبود روابطشان؛ تنشها میان این‌دو ابرقدرت کاهش نیافته است.

«وانگ ای» وزیر امورخارجه چین با انتقاد شدید از سیاستهای آمریکا درمحدود کردن صادرات تراشه‌های ساخت چین آنرا «اقدامی۱۰۰درصد حمایتگرانه، یکطرفه، خودخواهانه و ناشی از یک جانبه گرایی» ازسوی واشنگتن ارزیابی کرد وبا تقبیح آن گفت: «این اقدام تجاوزی آشکار به اصول تجارت آزاد بوده و به دوراز رقابتهای آزاد است.»

وی که در کنفرانس امنیت مونیخ سخن می‌گفت براین موضوع نیز تأکید کرد: «این گونه رفتارها ناشی از شناخت اشتباه آمریکا از چین است.»

به اعتقاد وزیرامورخارجه چین «آمریکا با تکیه براین شناخت درپی سرکوب و تحقیر چین است و دیگر کشورها را نیز به این قبیل اقدامات ترغیب می‌کند.»

وی تصریح کرد: «ما از رقابت نمی‌هراسیم اما خواستار رقابتی منصفانه و مبتنی برقوانین هستیم. آمریکا دراین چارچوب رقابت نمی‌کند.»

آمریکا درماه اکتبر(مهر) با عنوان «حفظ امنیت ملی» نظارتهای جدیدی بر صادرات، به منظور ایجاد محدویت برای چین درخرید و تولید «تراشه‌های پیشرفته و احیانا استفاده آنها درتجهیزات نظامی» اعلام کرد: هدف واشنگتن ایجاد مشکلات درتوسعه صنعت نیمه‌هادیها در چین است. نیمه هادیها عامل اصلی جنگی سخت میان دو قدرت‌اقتصادی جهان به منظور دستیابی به برتری فناوری است.

آمریکا مداوم چین را به جاسوسی صنعتی و تهدید امنیت ملی خود متهم می‌کند. متحدان آمریکا نیز چنین رفتاری دارند. شرکت «اِی اِس اِم اِل» هلندی یکی از سازندگان کلیدی نیمه‌ هادی ها درجهان به تازگی اعلام کرده درحال بررسی سوءاستفاده از یکی از کارکنان خود درچین از اطلاعات محرمانه نوعی فناوری ثبت شده‌ است.

یکی از مقامات این شرکت می‌گوید: «ما درحال بررسی موضوع هستیم اما به‌نظر نمی‌رسد این سوءاستفاده صدمه‌ای به روند فعالیت های ما وارد کند.»

این شرکت تنها سازنده ماشینهای «ای یو وی» (اشعه بسیار قوی ماوراء بنفش) درجهان است. این ماشین به اندازه یک اتوبوس است که درآن پیشرفته‌ترین تراشه‌ها تولید می‌شود.

این شرکت اصلی‌ترین حامی تهاجمات واشنگتن برضد چین است. آمریکا از هلند و ژاپن خواسته درایجاد محدودیت برای چین در دستیابی به تراشه‌های پیشرفته به او ملحق شوند. به اعتقاد واشنگتن چین از آنها در تجهیزات نظامی استفاده می‌کند.

براساس توافقنامه‌ای که به امضای چهل کشوراز جمله آمریکا و هلند رسیده نظارت بر صادرات تولیدات با مصارف دوگانه نظامی و غیرنظامی باید تشدید شود. دراین توافقنامه نیمه هادیها ازجمله این تولیدات هستند.

براساس توافق جدید میان واشنگتن، لاهه و توکیو قوانین جدیدی باهدف تشدید محدودیتهای صادراتی به سمت چین اجرایی خواهندکرد. چندین ماه زمان نیاز است تا جزئیات این قوانین در دولتها مطرح، تنظیم، نگارش و مصوب شود.

درنیمه ماه دسامبر(اواخر آذر) آمریکا ۳۶شرکت چینی را به فهرست سیاه خود افزود. این شرکتها عمدتا سازندگان نیمه‌هادیها هستند. براین اساس آنها ملزم به کسب مجوز از آمریکا برای بهره‌مندی از فناوری این‌کشور در تولیداتشان هستند.

به اعتقاد مقامات آمریکا «این شرکتها خطری بالقوه در فعالیتهای مغایر با امنیت ملی آمریکا» محسوب می‌شوند. شرکتهای نامبرده دراین فهرست باید مجوزبهره‌مندی از انتقال فناوری ویا صادرات محصولی خاص از آمریکا  ویا شرکتهای آمریکایی را دریافت کنند.

وزارت بازرگانی آمریکا دراطلاعیه‌ای اعلام کرد: «هدف ما محدودکردن تلاشهای چین دردستیابی به فناوریهای پیشرفته از جمله هوش‌مصنوعی و بهره‌برداری ازآنها به ویژه در صنایع نظامیست.

چین ازاین فناوری ها درتقویت توان نظامی خود و نقض حقوق بشر استفاده می‌کند.» پکن نیز درماه دسامبر (آذر) اعلام کرد درسازمان جهانی تجارت دراین خصوص طرح دعوی کرده‌ است.

وزارت بازرگانی چین، آمریکا را به مانع‌تراشی درروند طبیعی تجارت بین‌المللی کالاها به ویژه نیمه‌هادیها متهم کرد واین محدودیتها را تهدیدی برای ثبات زنجیره تأمین صنعتی درجهان دانست.

غول دیجیتال آمریکا، «اَپِل» نیز قبل ازایجاد این محدودیت ها درنظر داشت از تراشه‌های چینی در گوشی های آیفون خود برای فروش درچین استفاده کند.

این محدودیت ها ازماه اکتبر (مهر) برصادرات فناوری های پیشرفته از آمریکا به چین به ویژه در زمینه تولید نیمه‌ هادی ها برقرار شده‌است. مقامات آمریکایی معتقدند زمانیکه امنیت‌ملی این کشور درخطر است جایی برای اجرای قوانین تجارت جهانی وجود ندارد.

چندروز قبل از اعلام این محدودیتها وزارت دفاع آمریکا ۱۳ شرکت چینی را در فهرست سیاه خود قرار داد.

این شرکت ها مشکوک به داشتن رابطه با مقامات نظامی چین هستند. از جمله این شرکت ها؛ شرکت«دی جِی آی» سردمدار مطرح جهانی در تولید پهباد است.

منبع: روزنامه تریبیون

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا